Tour de Minima

Tour de Minima

We gaan het hele land door om te onderzoeken hoe gemeenten online informeren over hun minimaregelingen. Dagelijks een etappe met de start van de proloog in Berg en Dal en de finish in Amsterdam.

Etappes: 1 - 2 - 3 - 4


24 september 2019

Etappe 1  | Berg en Dal - Venray

Berg en Dal, Heumen, Grave, Landerd, Uden, Mill en Sint Hubert, Cuijk, Mook en Middelaar, Gennep, Boxmeer, Bergen en Venray

Op de website van de gemeente waar we starten met de Tour de Minima, de gemeente Berg en Dal, vinden we door te zoeken op 'minima' de pagina Regelingen voor mensen met een laag inkomen. De informatie is zeer minimaal en voor het aanvragen wordt alleen gezegd dat dit bij de gemeente moet. Zelsf een contactmogelijkheid is teveel gevraagd.

De tweede gemeente die we in de Tour de Minima aandoen is Heumen. Als we daar zoeken op 'minima' krijgen we veel resultaten waar we niet aan hebben, maar toch vissen we er nog gemakkelijk de pagina Aanvulling inkomen uit. De financiële regelingen worden er participatievoorzieningen genoemd. De informatie is uitgebreid wat wordt versterkt door downloadbare folders per voorziening. Goed voor elkaar daar in Heumen.

Met Grave komen we Noord-Brabant binnen en verlaten we Gelderland. Door te zoeken op 'minima' komen we op de overzichtspagina Inkomensondersteuning uit. Alle minimaregelingen staan daar mooi bij elkaar en bij elk is er voldoende informatie en wordt de mogelijkheid tot aanvragen aangegeven. Jammer dat bij de individuele inkomenstoeslag de hoogte ervan ontbreekt.

In Landerd is de pagina Regelingen voor mensen met een laag inkomen net als in Berg en Dal niet om naar huis schrijven. Wel wat minder minimaal, maar toch, het is het niet.

In Uden is de informatie over de Regelingen voor minima keurig verzorgd. Alleen ook hier weer jammer dat bij de individuele inkomenstoeslag de hoogte ontbreekt.

Op de gemeentelijke website van Mill en Sint Hubert treffen we ongeveer hetzelfde aan als in Grave. Ook netjes, maar weer net zo jammer dat bij de individuele inkomenstoeslag de hoogte ervan ontbreekt.

Cuijck: op de pagina Inkomensondersteuning hetzelfde goede beeld als bij Grave en Mill en Sint Hubert. En de missende hoogte van de individuele inkomenstoeslag helaas.

De situatie bij Mook en Middelaar lijkt op die van Landerd, niet zo best dus met de Regelingen voor mensen met een laag inkomen.

De gemeente Gennep heeft het zich wat te makkelijk gemaakt met alleen wat downloads op de pagina Regeling voor minima aanvragen. Maar de informatie is er wel, dus redelijk.

We komen weer even in Noord-Brabant terecht. We missen op de pagina Regelingen voor mensen met een laag inkomen van de gemeente Boxmeer de individuele inkomenstoeslag. Daar is wel een pagina over en daarop missen we dan weer de hoogte van de toeslag. Verder is de informatie wel in orde.

Terug in Limburg, in Bergen is de pagina Minimaregelingen van de gemeente een beetje lastig te vinden, maar de informatie is in orde.

Regelingen en mogelijkheden voor minima in Venray. Prima informatie.

De eerste etappe zit erop. A demain, tot morgen.


Tour de Minima

Etappe 1 | 24 september 2019

Berg en Dal - Zeer minimaal
Heumen - Ziet er goed uit
Grave - Ziet er goed uit
Landerd - Minimaal
Uden - Keurig verzorgd
Mill en Sint Hubert - Ziet er goed uit
Cuijk - Ziet er goed uit
Mook en Middelaar - Minimaal
Gennep - Redelijk
Boxmeer - Redelijk
Bergen - Ziet er goed uit
Venray - Ziet er goed uit


Etappe 2 | 25 september 2019
Etappe 3 | 27 september 2019
Etappe 4 | 1 oktober 2019