#BurgerKaleKip en de neoliberale breinverkrachters

We gaan het jaar 2017 uitzingen met een reeks korte verhalen van #BurgerKaleKip die het midden proberen te houden tussen de 280 tekens van het hedendaagse Twitter-bericht en de soms (zeg maar gerust: vaak) oeverloze blogs van Ray Heijder. Een soort Modermismen van Kees van Kooten (uit de jaren ’80).

De verhalen hebben een enigszins #Metoo gehalte, als geestelijk misbruik daar tenminste ook toe mag worden gerekend. Het boek #BurgerKaleKip en de neoliberale breinverkrachters laat nog even op zich wachten, maar de kafkaëske situaties die daarin worden beschreven, mogen best nu al viraal gaan.

Telkens zullen de schrijfsels eieren zijn die #BurgerKaleKip op dat moment kwijt moet. Er is geen chronologische volgorde (dat komt later in het boek wel).


Euro’s suddenly falling from the sky

#BurgerKaleKip kreeg eindelijk een bijstanduitkering toegewezen! Dat ging niet zonder slag of stoot. Zijn eerste aanvraag werd na zes maanden afgewezen. Waarom? Dat komt vanzelf een keer aan bod in de verhaaltjes. Waar het vandaag om gaat, is dat #BurgerKaleKip een tweede, nieuwe smeekbede deed voor bijstand. Dat na een tip van een lid van de bezwarencommissie die zich boog over de betwiste afwijzing van de eerste aanvraag.

En wat gebeurde er? Die tweede aanvraag werd er heel soepeltjes doorheen geloodst! Niet met terugwerkende kracht over die zes maanden hoor! Alle obstakels uit het eerste halfjaar waren als sneeuw voor de zon verdwenen. Voor de gemeente dan, want al sloeg men #BurgerKaleKip helemaal dood, het arme dier zou niets kunnen opnoemen wat wezenlijk was veranderd.

‘Naargeestige flikker’

Bij een eenmaal toegewezen bijstandsuitkering horen ook gesprekjes met de klantmanager Werk. Die vonden plaats bij het Werkplein Activerium in Apeldoorn. In het eerste gesprekje kreeg #BurgerKaleKip een neoliberale preek inclusief alle bijbehorende mindhacks, dogma’s, doctrines em jeukwoorden.

De klantmanager toverde het dossier van #BurgerKaleKip op het computerscherm met het maandbedrag van zo’n € 500,- in beeld. Hij draaide het naar de kersverse bijstandstrekker toe en vroeg:

En wat vind je van dat bedrag?

#BurgerKaleKip keek even naar het scherm en toen naar de blik van de ambtenaar. Hij maakte daaruit in combinatie met de toon waarop de vraag werd gesteld op dat de klantmanager het magertjes vond. Hij antwoordde:

Tja, ik wil niet hebberig overkomen, maar het houdt niet over!

Vervolgens veranderde de blik van de dienstklopper in een mix van triomf en sarcasme. En dat waren ook de eigenschappen van de reactie die daar op volgde:

Nou, ik vind het anders een heel bedrag hoor!

#BurgerKaleKip op het verkeerde been gezet door deze sluwe neoliberale breinverkrachting kon alleen maar denken:

Wat ben jij een naargeestige flikker!

Wat hark jij zoal zelf per maand naar binnen voor dit mindfucken?

Gelukkig zei onze voorheen nog gevederde vriend het niet hardop!

Een reactie plaatsen