Doet ie het of doet ie het niet?

Doet ie het of doet ie het niet?

Het is donderdag 28 februari 2019 net iets voor 10:00 uur. Na twee heerlijke vroege lentedagen waarop warmterecords sneuvelden, zou het vandaag een stuk minder zijn. Maar dat valt eigenlijk best mee. Ray Heijder komt samen met zijn 'social buddy' (of 'sociale maatje' zo u wilt) uit de nog niet lang geleden opgeleverde ondergrondse parkeergarage in de flink opgepoetste dorpskern van Epe. Hij wijst naar het langgerekte straatmeubilair en vertelt erbij dat het de gemeente (of eigenlijk de inwoners) bakken met geld heeft gekost.

Tsja, de gemeente Epe, daar moet hij zijn. Althans formeel wel, maar Ray weet het eigenlijk al: zijn trajectregisseur werk & inkomen zal niet komen opdagen. 'Doet ie het of doet ie het niet?' is eigenlijk niet de vraag, maar Heijder moet het zekere voor het onzekere nemen. Als hij zijn neus maar laat zien dan heeft hij geleverd en kan de onbehoorlijke en onbetrouwbare gemeente Epe hem ook nu weer niets voor de voeten werpen.

Bij de ontvangstbalie is het al snel duidelijk: Ray staat niet op de lijst!
De receptioniste geeft aan dat de meneer van het Werkplein Activerium er wel is, maar drie andere kandidaten heeft, waarvan eentje nu om 10:00 uur. Ray vordert een bewijs waaruit blijkt dat hij is geweest. Dat krijgt hij in de vorm van een kopie van zijn identiteitskaart met een gemeentelijke datumstempel en de mededeling:

Dhr. Heijder was hier om 10:00 u.


Geen afzegging

Eergisteren op dinsdag 26 februari kreeg Ray het bizarre bericht als donderslag bij (toevallig letterlijk) blauwe hemel dat de gemeente de ondersteuning aan hem beëindigt. Zonder opgaaf van reden en er staat ook geen annulering in voor het gesprek van vandaag. Natuurlijk is het wel logisch dat zo'n gesprek dan ook komt te vervallen, maar een burger doet er goed aan om nooit eigen invulling aan de werkelijkheid te geven en te zeker niet te denken voor de gemeente.

Voorbeeld: als je een uitkering hebt en je verhuist binnen dezelfde gemeente en geeft je nieuwe adres keurig door aan de burgerlijke stand, ga er dan niet van uit dat er automatisch een signaaltje naar de administratie van de sociale dienst gaat. Dat gebeurt trouwens wel (via SUWI-net) maar men wil dat jij zelf actief informeert en niet denkt dat het logisch is dat dergelijke mutaties intern wel doorkomen. Je kunt er zomaar straf voor krijgen als je de informatieplicht niet nakomt!

Ray kent inmiddels de onfatsoenlijke aard van de gemeenten Epe en Apeldoorn, dus is vandaag stipt op tijd gekomen voor het afgesproken gesprek. Vergezeld door zijn social buddy die al vroeg was vertrokken van huis en ver van buiten Epe moest komen. Die heeft nog zoiets van:

De consulent zal het wellicht toch niet zover laten komen dat de klant voor niets moet komen.

Opmerking: tegen het besluit over het beëindigen van ondersteuning is Ray direct formeel in bezwaar gegaan.


Geen MEE mee

Een geluk bij een ongeluk dat cliëntondersteuner MEE Veluwe het in aanloop naar deze afspraak heeft vertikt om het verzoek van Ray Heijder voor onafhankelijk cliëntondersteuning te honoreren. Anders was er vandaag nog een derde persoon voor niets op komen draven.

Dat risico heeft natuurlijk niet echt bestaan want we kunnen er vergif op innemen dat achter de schermen de gemeente Epe en het MEEga 100% onafhankelijke MEE Veluwe hebben afgestemd hoe Heijder aan te vliegen.


Geen teleurstelling

Ray Heijder heeft de weigerambtenaar van werk & inkomen ingecalculeerd en is dan ook niet teleurgesteld. Eerder heimelijk verguld met zijn goede daad van het komen opdagen en het bewijsstuk dat hij nu in handen heeft. Bovenop al het andere bezwarende materiaal dat hij tegen de gemeenten Epe en Apeldoorn heeft verzameld.

De gemeente Epe wordt al net zo roekeloos als de gemeente Apeldoorn, maar bovenal is het onbeschoft, onbehoorlijk en klantonvriendelijk wat zij doet.


Wel welkom bij Bart en de Deka!

Dat was net geen hartelijke ontvangst bij de gemeente Epe. Maar iets verderop bij Bakker Bart staat een uitnodigend reclamebord waarop wel een 'lekkere binnenkomer' wordt beloofd. Dus daar maar naar binnen voor wat lekkers en een bakkie troost. Met het sociale maatje maar even lekker afgeven op die harteloze gemeente.

Na de versnaperingen het dorp Epe maar weer achter laten. Net als bij de aankomst, gaat het vertrek via de ondergrondse parkeergarage met de roltrap van de Dekamarkt. Net als bij Bakker Bart ook hier een klantvriendelijke boodschap:

FIJN dat u er was. TOT ZIENS.
(u krijgt de groeten van onze boeren)

Onderdeel van: Lab 055/0578

Gemeente Epe, Bakker Bart en Dekamarkt

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie