Handelswaar | Dossier: Legale mensenhandel

Handelswaar

Dossier: Legale mensenhandel

7 augustus  2019

Wat is de handelswaar? Dat klinkt misschien wat banaal. Hoewel, bij dit onderwerp legale mensenhandel kan het best nog wat botter: wie zijn de poppetjes, de pionnetjes?

Je kent misschien wel die films en series waarbij je in het begin kennismaakt met alle spelers om dan verderop te zien wat ze allemaal meemaken in het verhaal. Dat gaan we hier ook doen, om te beginnen met de mensen waarmee legaal wordt gehandeld.


Een grote hoop inactieven

De handelswaar bestaat uit mensen die inactief zijn. Dat zijn alle Nederlanders die nog langs de kant staan. Nou ja, meestal zitten ze vooral of hangen maar wat (op de bank met name). Het zijn zowel mensen zonder als met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap. Beweging zit er nauwelijks in, in deze zakken 'aardappelen' die al langere tijd doelloos in de silo liggen. Hun afstand tot de arbeidsmarkt is vrij groot en in een deel van de gevallen eigenlijk onoverbrugbaar.

Inactief is iedereen die geen inkomen heeft door er zelf voor te werken, maar daarvoor afhankelijk is van anderen die dat wel doen.

Echt, zo wordt dat al geleerd in de schoolboekjes!

Vrijwilligerswerk telt niet mee. Met een beetje schoffelen, papier prikken, koffie inschenken voor oudjes of een andere tegenprestatie leveren met behoud van uitkering alsmede dagbesteding enzovoort behoor je nog steeds tot de inactieven. Je bent dan eigenlijk gewoon lekker bezig (opdoen van werkritme en werknemersvaardigheden) met eventueel uitzicht en kans op het echte werk. Je doet dan mee, je participeert (vaak tot je een ons weegt).

Ook tot de 'merchandise' rekenen we import vanuit het buitenland zoals statushouders en arbeidsmigranten.

Al met al is het is een grote hoop inactieven die toch slim kan worden ingezet in een enorm lucratief verdienmodel.

Binnen die massa zullen we menselijke verschillen zien die keihard met elkaar moeten concurreren. Voor de business is iedereen gewoon gelijk en alleen maar handelswaar, oké?

Een bijzonder en apart hoopje voor de handel vormen de WSW-ers oude stijl. Dat is een uitstervend ras. Als ze met pensioen gaan of de aardse tent verlaten (de pijp uitgaan), dan zullen we het niet meer over ze hebben. Er komen geen mensen van dat pluimage meer bij. Nieuwe poppetjes met kenmerken van een WSW-er gaan sinds 2015 met de knollen in de pot, ofwel op de grote hoop handelswaar.

Tot zover een eerste kennismaking met de handelswaar.

Oh je, mist het persoonlijke? Wat gezichten? Welnu, zo werkt dat niet. We werken met nummers en getallen.

Ja af en toe pikken we er eentje uit en trekken hem of haar op het podium om enthousiast te vertellen hoe gaaf het is als handelsobject in de inclusieve arbeidsmarkt.