Samenwerking gemeenten en NS bij mensenhandel?

Samenwerking gemeenten en NS bij mensenhandel?

Dossier: Legale mensenhandel

2 september 2019

Een naar onze smaak schrijnend voorbeeld van hoe de arbeidsmarkt wordt gesloopt vinden we in de (door ons vermoede) samenwerking tussen gemeenten, maatschappelijk verantwoorde ondernemingen & stichtingen en de N.V. Nederlandse Spoorwegen. Naar wij het kunnen beoordelen, is er sprake van uitbuiting van arbeiders en verdringing van echte banen.

Hoewel er regels tegen bestaan en verboden is, kan het inmiddels allemaal dankzij de legale mensenhandel in Nederland. Of het behoorlijk is? Nou nee!

We gaan voor ons voorbeeld naar Leiden waar in de fietsenstalling van het centraal station ene Ger Oosterveen (57) helemaal in zijn nopjes is met zijn baantje. Althans, deze man is uitverkoren om een positief verhaaltje in het Algemeen Dagblad te vertellen. Wat er echt van waar is en oprecht, kunnen we niet beoordelen.

Ger (57) werkt bij de fietsenstalling bij Leiden CS: ‘De vaste mensen maken het werk leuk’
Algemeen Dagblad, 2 september 2019


Geregisseerd praatje

Dat het hier gaat om een geregisseerd praatje wordt duidelijk uit de mooie balans tussen tegenstrijdigheden. Daardoor kunnen we niet heel goed opmaken of Ger het werk nou echt oké vindt of niet. In elk geval zijn er wat elementen die het leuk maken. Maar ook de minpuntjes komen voorbij.

Het gaat natuurlijk om het verhaal achter het verhaal dat subtiel in ons brein wordt geplant. Dat is dat je als 50-plusser niet achterover hoeft te gaan leunen als je jouw oorspronkelijke werk niet meer kan of mag doen. Zelfs niet als je niet verplicht wordt om te werken. Verder is de boodschap dat van elk soort werk wat valt te maken, ook al is het niet je passie.

Waar je steevast op kan rekenen, is dat het om slecht (of niet) betaald werk gaat als er iets wordt gezegd over waardering op een andere manier dan in de vorm van geld. Dat is ook in dit verhaal het geval:

Het is leuk om die waardering te krijgen,” Ger glimlacht en zegt poëtisch: “Als iemand een pluim in je kont douwt werkt dat altijd opbeurend.”

We vermoeden dat Ger Oosterveen wordt misbruikt voor alleen de ochtenddiensten waarvoor hij ook nog eens heel vroeg zijn bed uit moet. Onder meer dat vindt hij geen pretje lezen we. Ook heeft hij niet zoveel met mensen, maar meer met planten, maar tegelijkertijd beweert hij dat vaste mensen die voorbij komen het werk juist leuk maken.

Ger kerel, het zal allemaal wel. We gaan eens wat verder speuren...


Word jij de collega van Ger?

We zijn eens gaan kijken of we een collega van Ger kunnen worden. We komen dan als zo vaak uit op de website Indeed, met vacatures en nepvacatures (in een onbekende verhouding).

En ja hoor, we vinden een vacature Service medewerker NS fietsenstalling Leiden bij NS/Rataplan Fiets.

Dit is typisch zo'n baantje dat je niet uit de uitkering helpt doordat het part-time is (tenzij je het maximum aantal uren mag draaien, maar reken daar maar niet op). Wil je uit de klauwen van de gemeente ontsnappen, dan zul je dus naast deze job nog iets moeten vinden.

Ja maar wie zegt dat deze vacature voor bijstandsgerechtigden is dan?

Nou wat dacht je hiervan,  verdringing-alert!?

Bij gelijke geschiktheid gaat onze voorkeur uit naar iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dat is overigens een formulering met een behoorlijke dosis perversiteit. Stel je bent net zo geschikt als iemand zonder afstand tot de arbeidsmarkt, dan is jouw afstand toch per definitie opgeheven?

Waar zou die voorkeur vandaan komen? Welnu, dat levert de werkgever bonussen op van de overheid, waaronder de gemeente. Daarom.

Nu maar hopen dat de uitkeringstrekkers op zijn als jij een reguliere werkloze bent (als zo iemand nog bestaat).


Vacature

Indeed