Gesprek trajectregie Activering en Inkomen 3 juli 2018

Gesprek trajectregie Activering en Inkomen 3 juli 2018

Het uitgestelde gesprek tussen Ray Heijder en trajectregie Activering en Inkomen van het Werkplein Activerium in Apeldoorn heeft op 3 juli 2018 plaatsgevonden (oorspronkelijke datum in de uitnodiging was 19 juni 2018). Plaats van handeling: gemeentehuis Epe.

Ray Heijder typeert het gesprek achteraf als een mix van zeer prettig en nogal bizar. Het eerste is de verdienste van de twee afgevaardigden van de gemeente Apeldoorn. Het tweede is niet aan hen toe schrijven, maar meer een voortzetting van de absurditeit van de gemeente. Ooit zal dit een keer doorbroken moeten worden door een doorbraakambtenaar of iets van gelijke strekking.

Nog even een opfrisser van het geheugen:

Na een jaar helemaal niets meer van de gemeente Apeldoorn te hebben gehoord, is er ineens weer interesse voor Ray Heijder. Dit keer van een externe zogenaamde 'trajectregisseur'. Die bleek bij nader onderzoek een externe functionaris te zijn van het bedrijf DAAN BV


Is het gedaan met DAAN?

In de reactie op de uitnodiging zien we dat Ray Heijder zich tot de externe professional van DAAN BV wendt met nogal wat verwijten aan het adres van de gemeente Apeldoorn. Hij doet de suggestie dat met de externe partij wellicht wel zaken te doen valt.

So far, so good tot op het moment van de afspraak op 3 juli 2018 om 12:30 uur. Ray Heijder meldt zich met degene die hem vergezelt (je mag iemand meenemen) bij de receptie. De trajectregisseur is er niet meer volgens de receptioniste en door de naam Ray Heijder staat een streep. Net als Ray zich daarover wil opwinden, staat er een man achter hem. Het blijkt dat hij Heijder komt ophalen voor het gesprek. Het zal zo worden uitgelegd waarom deze wijziging zich voordoet.

Ray Heijder weet het natuurlijk gelijk zelf al: dit moet te maken hebben met zijn openbare reactie op de uitnodiging en zijn wellicht iets te frivole bejegening van de externe van DAAN BV. Bovendien is het natuurlijk niet de bedoeling dat een uitkeringstrekker een beetje zelf zaken denkt te kunnen gaan doen met een extern bureau. Stel je voor!

Ja, de externen gaan er geleidelijk uit, vandaar dat wij het vandaag zelf doen

Ook toevallig na de kritische noot die Ray Heijder heeft gekraakt op Twitter over het inzetten van externen van DAAN BV (en trouwens ook YER.nl).


Toch maar ambtenaren op Heijder loslaten

Was het een vergissing om in eerste instantie Ray Heijder toe te kennen aan de caseload van een externe? Het lijkt er wel op. Hij krijgt ineens toch maar te maken met een echte ambtenaar. Althans naar eigen zeggen van de gemeente en dat nemen we dan maar even aan.

Maar de man is net nieuw als trajectregisseur. Daarom zit er bij het gesprek ook een zeer ervaren dame. Zij geeft aan 15 jaar klantmanager te zijn geweest en dat zij erbij is om de trajectregisseur op weg te helpen. Prima op zich.

Deze zoveelste wisseling van de wacht deed Ray Heijder echter wel zoals eerder meermalen de opmerking plaatsen dat hij het een slechte zaak vindt dat er steeds maar een ander wordt gezet op de cliënt. Zo bouw je samen nooit iets duurzaam en constructief op. Zou dit bewust beleid kunnen zijn: vooral geen band laten ontstaan tussen burger en gemeente (al zal dat nooit worden toegegeven).

De meer ervaren dame is overigens inmiddels op de AVG gezet bij de gemeente Apeldoorn. Dat komt op zich wel goed uit want dat is ook een dingetje. Ray Heijder heeft namelijk met een beroep op de AVG op 17 juni 2018 een inzageverzoek op zijn bijstandsdossier gedaan.


Eerlijk toegegeven: een zeer prettig gesprek

Ray Heijder kreeg de gelegenheid om de hele periode van de afgelopen twee jaar in vogelvlucht de revue te laten passeren. In korte tijd heeft hij de overwegend slechte behandeling door de gemeente Apeldoorn uit de doeken gedaan.

Hij merkte dat er aan de andere kant van de tafel echt vier luisterende oren zaten. En er kwam geregeld een blijk van begrip en zelfs instemming terug, ook op kritisch noten richting de gemeente. Al met al een heel andere bejegening dan die Ray Heijer gewend is van de weerbarstige ambtelijke kliek van de sociale dienst van Apeldoorn / Epe.

Het enthousiasme moet daarbij wel enigszins worden getemperd, want deze mensen zullen ook geen wonderen kunnen verrichten. Daar heeft Ray Heijder begrip voor. Hij weet ook dat ambtenaren gelijk worden teruggefloten als ze zich te veel vereenzelvigen met de burger. En toch.. een zeer prettig gesprek waar op termijn een kanteling uit zou kunnen volgen.

Dat wordt dan wel ergens na 1 augustus want men gaat eerst op vakantie.


Wisseling van de wacht vertraagt

Ray Heijder was in het bijzonder benieuwd naar de reden waarom de sociale dienst ineens de cliënt aan het herontdekken is. Het laatste contact was van een jaar geleden. Dat betekent dat Heijder een jaar lang geen steun van de gemeente heeft gehad.

Wat volgde was een verhaal over wisseling van de wacht en anders organiseren bla, bla, bla. Dit is achteraf gezien natuurlijk een ongeldige argumentatie. Hoezo moet de burger een jaar lang wachten omdat de gemeente van alles op de kop moet gooien, of zoals in het gesprek viel:

Het roer moest om!

Het beeld dat Ray Heijder al twee jaar over de sociale dienst van de gemeente Apeldoorn heeft, wordt voor de zoveelste keer bevestigd: een rommeltje. Let wel, niets ten nadele van de ambtenaren van vandaag want die deden het echt heel aardig.


De Participatieladder

Een memorabel moment tijdens het gesprek was de vraag van degene die Ray Heijder bij het gesprek vergezelde:

Op welke trede van de Participatieladder is de heer Heijder geplaatst?

Het antwoord daarop:

De gemeente Apeldoorn werkt niet met dat instrument.

Vervolgens vroeg Ray Heijder nog of men dan wel werkt met de zogenaamde Zelfredzaamheidmatrix.

Ook niet, aldus de gemeenteambtenaren.


Wat moeten we met Ray Heijder?

Het werd nog erger door de nogal gênante discussie aan de overkant of Ray Heijder wel in de juiste caseload zit. Is hij er nou eentje met een grote afstand tot de arbeidsmarkt? Dan moet hij inderdaad hier zitten. Maar eigenlijk is hij ook wel weer soort van bemiddelbaar en dan moet hij naar het (overigens financieel noodlijdende) Lucrato.

Gelukkig kwam de senioriteit van de dame ex-klantmanager van pas die even op de rem trapte om hier niet te snel een besluit in te nemen. Eerst maar eens dat AVG dingetje fixen. En een overleggen of er niet zonder geschuif iets te bedenken is dat kansrijk is.

Probleem is ook nog eens dat beiden ambtenaren naar eigen bekentenis eigenlijk niets van het dossier Ray Heijder afwisten. Het was allemaal erg kort dag dat zij zich met hem moesten gaan bemoeien.

Zou er dan toch iets intern zijn voorgevallen tussen de gemeente en de externe partij DAAN BV naar aanleiding van de voorafgaande internetpublicaties van BurgerkrachtCentraal naar aanleiding van de uitnodiging? Zou DAAN hebben bedankt voor cliënt Heijder of zag de gemeente een te groot risico in de joviale benadering door Heijder richting de externe partij waarbij hij tegelijkertijd de gemeente afviel?

Maar goed, nu eerst maar eens die vakantie van de ambtenaren en daarna zien we wel weer eens verder.
Wie weet wat voor moois er nog uit gaat komen.

Aanleiding

Uitnodiging