Hoe algemeen is het Algemeen Dagblad?

BurgerkrachtCentraal verwijst vaak naar online nieuwsartikelen van het Algemeen Dagblad. Bij het dagelijks scannen van het nieuws van dit medium, kregen we het vermoeden dat de krant voorkeuren heeft voor bepaalde steden, met name in Noord-Brabant rond Eindhoven en de noord/zuid-lijn Zwolle-Apeldoorn-Arnhem-Nijmegen. We kwamen op het idee om eens een klein onderzoekje te doen.

Door Ray Heijder

Uit eigen onderzoek blijkt er inderdaad een voorkeur te bestaan bij de online redactie(s) van het Algemeen Dagblad voor specifieke steden. Het vermoeden van BurgerkrachtCentraal wordt bevestigd.


De onderzoeksmethode

We hebben de 20 grootste Nederlandse gemeenten naar inwoneraantal gekozen. Vervolgens hebben we op AD.nl in de zoekbox gezocht op plaatsnaam. Voor ‘Zwolle’ kwam daar het resultaat ‘47.956’ uit. Dit aantal artikelen hebben we gedeeld door het aantal inwoners van de betreffende gemeente en vermenigvuldig met factor 100. Voor Zwolle met 125.709 inwoners kwam daar een ratio uit van 38,1.

Het genoemde voorbeeld Zwolle is meteen de meest uit het oog springende in de lijst met de hoogste ratio. Dit zou geïnterpreteerd kunnen worden als de grootste belangstelling van het Algemeen Dagblad voor de gemeente Zwolle.


Conclusies

Zoals gezegd wordt het vermoeden van BurgerkrachtCentraal bevestigd. Inderdaad ligt de focus van het Algemeen Dagblad op Noord-Brabant rond Eindhoven en de noord/zuid-lijn Zwolle-Apeldoorn-Arnhem-Nijmegen.

Opvallend is dat met Almere (nummer 8 van Nederland) er zeer mager vanaf komt. Of gebeurt daar nooit wat?

Ook opmerkelijk is dat de top-4 Amsterdam/Rotterdam/Den-Haag/Utrecht relatief weinig aan bod komt.

Voorzichtig kan daarom de vraag worden gesteld hoe algemeen het Algemeen Dagblad eigenlijk is. Hierbij geven we geen oordeel, maar constateren slechts en zetten een vraagteken.


Beperkingen en kanttekeningen bij het onderzoek

De metingen voor alle 20 gemeenten zijn gedaan binnen een half uur op 25 oktober 2017. Dit zo snel mogelijk omdat tijdens de meting ook weer nieuwe artikelen verschijnen. Maar niet in zo’n tempo dat binnen een half uur de metingen aanmerkelijk zouden worden beïnvloed.

De resultaten van het onderzoek geven alleen een indicatie en zijn onvoldoende om heel stellige conclusies aan te verbinden.

Een beperking is dat er alleen op naam van de gemeente is gezocht. In hoeverre hiermee alle artikelen die betrekking hebben op die gemeente op deze manier worden meegenomen, is onbekend. We hebben dus echt alleen een indicatie. Desondanks denken we dat die toch redelijk betrouwbaar is.

We hebben alleen op de landelijke editie gezocht. Het Algemeen Dagblad heeft ook regionale edities.

Een reactie plaatsen