Polarisatie

Polarisatie is het veroorzaken van een conflict of het versterken van tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen. Het lijkt tegenstrijdig, maar dit proces wordt gebruikt om een controleerbare, te onderdrukken massa te creëren.

Heel manifest is momenteel de tegenstelling links en rechts. Het komt zo over dat je bij één van die twee moet horen en vaak is een enkele opmerking van jou al genoeg voor je omgeving om jou in te delen. Er wordt dan zomaar over jou beslist, een tussenweg is er niet. Het vonnis is snel over je uitgesproken. Wat je verder nog meer te brengen hebt en hebt gebracht, wordt niet in de beschouwingen meegenomen.

Het is heel bekrompen, want als je jouw zorgen uitspreekt over de huidige migrantenstroom, ben je automatisch rechts en een racist. Maak je je druk over de klimaatverandering, dan ben je snel een linkse rakker en behoor je tot het deugvolk. Kom je ervoor uit dat je in Jezus gelooft, dan ben je zo'n kortzichtige slappeling die zich laat beperken door een religie en vast wel naar één of andere indoctrinerende kerk zal gaan.

Met andere woorden, je kiest niet eens zelf; er wordt over jou beslist waar je bij hoort. En het modewoord 'diversiteit' ten spijt, er is maar een beperkt aantal smaken. Uiteindelijk maar één: massa!


Geen individu

De gedachte is dat je als individu tot je recht komt en een soort van bescherming geniet wanneer je aansluiting vindt bij een groep. Dat zou de erkenning voor jouw persoonlijke eigenschappen en behoeften versterken. Je wordt lid van het linkse of het rechtse kamp, je bent pro dit en anti dat.

Wat je niet in de gaten hebt, is dat je in de groep die je hebt uitgekozen helemaal niet jezelf mag zijn. Dat is maar een illusie, een nieuwe religie. Er wordt van jou verwacht dat je volledig meegaat in het heersende gedachtegoed. Als je dat niet doet, stuit je op weerstand en als je in jouw rebellie volhardt, word je uitgestoten. Maar dat wil je niet, want wat moet je anders? Alles is al zo ingedeeld en jij wilt niet in een vacuüm terecht komen.

Eigenlijk is het ironisch: je wilt een individu zijn en een vrijdenker, maar krijgt daarvoor geen ruimte in een groep en op de enige plek waar je wel jezelf kunt zijn, is in dat vacuüm. Maar daar durft bijna niemand te zijn, want dan sta je zo goed als alleen.


Submassa's

We leven nu volop in een tijdperk waarin (nog steeds) groepen ontstaan die tegenover elkaar staan. Hierbij gaan individuen op in submassa's en worden daarin onherkenbaar. De tegenstellingen tussen de verschillende kampen worden steeds scherper en de onderlinge strijd heftiger. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt kiezen waar je bij wilt horen. Je mag namelijk niet twijfelen, anders ben je niet bereid om je individualiteit op te geven ten faveure van de massa.

Waar hoor jij inmiddels bij?


Ultieme samenvoeging

Submassa's hebben zich gevormd rond elk (extreem) gedachtegoed. Maar dat is toch goed? Dat zorgt er toch voor dat we een keuze hebben toch? Dat klopt inderdaad 'for the time being', maar zo zal het niet blijven.

Inderdaad heeft elke groep een eigen identiteit (let op de groep, niet het individu), maar uiteindelijk zullen alle kampen opgaan in één grote massa. Hoe dit mogelijk is met zoveel verschillen?

Submassa's hebben allen een gemeenschappelijke kracht ondanks de grote afzonderlijke verschillen en dat is het eenheidsdenken. Die kracht is heel sterk, maar ook universeel. Daardoor zal het mogelijk zijn om alle submassa's samen te voegen.

Er is alleen een (nog nooit eerder vertoond) sterk persoon nodig die in staat zal zijn om de kracht van het eenheidsdenken over alle submassa's heen op ultieme wijze en zelfs op wereldwijde schaal aan te wenden. Hij zal komen als de tijd rijp is. Momenteel wordt mondiaal zijn weg bereid door ons allemaal.

Opgenomen in:
Individood

Datum:
19 augustus 2018

Auteur:
Ray Heijder