Geen bezuiniging op wijkverpleging eerste fopcadeau van Rutte III

Geen bezuiniging op wijkverpleging eerste fopcadeau van Rutte IIIDe leugens en het breken van verkiezingsbeloften van Mark Rutte zijn inmiddels alom bekend en lijken daardoor zelfs min of meer geaccepteerd te worden door de meerderheid. Nog even en het is folklore en moeten we oppassen dat we in de toekomst niet melancholisch op de arrogante lachebek gaan terugkijken als we ooit een fatsoenlijke minister-president krijgen. Maar de andere truc van Rutte, het weggeven van klapsigaren (meestal uit eigen doos), moeten we nog een beetje leren doorzien.

Door Ray Heijder

Het eerst fopcadeau van Rutte III hebben we via Lodewijk Asscher opgehaald:

De aangekondigde 100 miljoen bezuiniging in de wijkverpleegkunde is geschrapt.

Maar dat besluit is een klapsigaar louter bedoeld om applaus voor de nieuwe regering en voor de PvdA af te dwingen! Het volk krijgt iets wat terug, wat het alleen maar denkbeeldig kwijt was en ontvangt dus eigenlijk gebakken lucht!


Verzonnen bezuiniging

Om vooral het naïeve deel van het volk een rad voor ogen te draaien en tot hoera-stemming te bewegen, is niet zoveel nodig. Niet meer dan een verzonnen bezuiniging die men toch al niet van plan was door te voeren. Die wordt opgevoerd om later heldhaftig te worden ingetrokken. Dat levert bij het niet zo kritische deel van de burgers een positieve reactie op.

De nieuwe coalitie kwam tijdens de formatie voor de vorm overeen om 100 miljoen euro te bezuinigen op de wijkverpleging. Uiteraard wist men toen al dat dit totaal onrealistisch was. Immers was allang bekend dat het één groot drama is in de thuiszorg. Bovendien weet men heel goed dat er enorme afbraak is gedaan aan de verpleeghuizen zodat de druk op zorg thuis gigantisch is toegenomen.

De politiek is ook bekend dat er juist vele miljoenen in de wijkverpleging zouden moeten worden gepompt!

En dan juist komen met zo’n bezuiniging?


Klapsigaar voor het klapvee

Het schrappen van de 100 miljoen bezuiniging in de wijkverpleegkunde is een klapsigaar. Het zogenaamde kadootje aan het volk is bedoeld om ons te laten klappen voor Mark Rutte en dit keer ook oudgediende Lodewijk Asscher.

We moeten denken: kijk, het nieuwe kabinet is zo slecht nog niet en toch wel voor reden vatbaar!

Tijdens de formatie heeft men ons een dergelijk geintje eerder geflikt, namelijk doen alsof het eigen risicobedrog zorgkosten zou worden verhoogd om vervolgens het volk te verrassen met de mededeling dat er een streep door het idee wordt gezet.

En het is een goedmakertje richting de PvdA. Mark die ‘for old times sake’ mogelijk heeft gezegd:

Lodewijk, jij hebt dit keer verloren, maar ik ga jou heus nog wat van mijn winst gunnen! Bon change, je weet toch!

Het is niet voor niets dat de ingediende motie tegen de bezuiniging afkwam van Lodewijk Asscher. Niet van een Emile, Jesse  of Geert. Hier is een bewust opgezet spelletje aan de gang.

Vergeet niet dat de Partij van de Arbeid is opgeofferd door de VVD om sociaal Nederland vakkundig af te breken. Precies op de gebieden waar de afbraak het grootst is, zaten PvdA bewindslieden!

De spreekwoordelijke zwarte piet voor het inktzwarte sociaal domein ligt bij de ‘partij van de afbraak‘ die daardoor dan ook bijna van het politieke toneel is verbannen door de kiezer. VVD gaat daarbij nagenoeg vrijuit, zelfs met vele integriteitsschandalen aan de broek, almede gevallen ministers en andere noodgedwongen opgestapte partijbobo’s.

De VVD zal het niet toegeven, maar wil natuurlijk niet dat een systeempartij omvalt net zoals men dat van systeembanken niet wil. Hoe erg en terminaal de socialistische club er ook aan toe is, de PvdA wordt mede met hulp van de liberalen heus wel in leven gehouden en mag weer opklimmen. Dat gebeurt onder meer door Lodewijk Asscher de opsteker van een zeer geslaagde motie te gunnen en in den lande PvdA’ers via de banencarrousel in belangrijke posities te manoeuvreren.


Gebakken lucht, nog niet eens een douceurtje

De ingetrokken verzonnen bezuiniging in de wijkverpleegkunde is nog niet eens een douceurtje, nog niet eens een fooi. Er is namelijk geen echt geld in het spel geweest, alleen een virtuele bezuiniging die slechts door woorden in het bestaan is geroepen.

Bovendien hebben we het ook nog eens over een lachertje, want met de toestand in de thuiszorg, is 100 miljoen euro ‘peanuts’!

Was die bezuiniging wel doorgevoerd dan had het eigenlijk de situatie al niet meer nog erger kunnen maken. Het had hoogstens de genadeklap kunnen zijn waardoor zorgmedewerkers de laatste tik zouden krijgen vóór hun instorting. En de zorgvragers? Die hebben de moed al verloren!

Er is veel meer nodig dan het intrekken van een bezuiniging en gelukkig zijn de mensen die er echt verstand van hebben in de wijkverpleegkunde niet onder de indruk van de klapsigaar. In plaats van juichen, hebben zij aangekondigd actie te gaan voeren voor een werkelijke aanpak van de schrijnende situatie.

Een reactie plaatsen