Hoe gaat het eigenlijk met die Ray Heijder?

< Startpagina < Kwesties < Case Heijder

Getergde burger Heijder versus maffiose wethouder Kruithof
Getergde burger Heijder versus maffiose wethouder Kruithof

In maart 2016 startte de oorlog (andere term is niet passend) tussen de gemeente Apeldoorn en Ray Heijder, inwoner van het dorp Vaassen in buurgemeente Epe.

De strijd duurt tot op de dag van vandaag nog voort. Obersturmführer wethouder Johan Kruithof van de sociale afbraakpartij PvdA zetelt nog steeds op het luxe pluche en labbekakker Ray zit met zijn luie kont nog steeds bij zijn moeder op een tweedehands werklozenbank van het Vaassense kringloopcentrum Stilema. Daar is nu nota bene de ooit gedumpte wethouder Eppo Gutteling (ook PvdA!) de baas (wachtgeld duurt niet eeuwig). Bovendien dumpt de door Ray Heijder gewraakte klantmanager M.J. er geregeld werklozen die nergens anders welkom zijn.

Onlangs moest Ray komen bewijzen dat hij echt wel als vijftigjarige lamzak bij zijn mammie woont. Na protest van hem, hoefde dat ineens niet meer. Bizar aangezien het vervolgens oorverdovend stil werd.


Ray, jij aan de grond? Serieus?

Vandaag 23 januari 2018 liep Ray Heijder een voormalige klant van hem tegen het lijf. Na twee jaar, in Apeldoorn tegenover het gemeentehuis nog wel.

Hey Ray, ik vroeg mij al vaak af hoe het met jou is afgelopen.
Ongelooflijk dat iemand die zoveel kan en zoveel op poten heeft gezet, ook voor de gemeente Apeldoorn nu helemaal aan de grond zit. Kom van de week even koffie drinken.

Tja, dat kan. Niet iedereen speelt het zo goed als bijvoorbeeld een leidinggevende bij de afdeling Grond van de gemeente Apeldoorn. Die flikte van alles wat God en de burgemeester verboden hadden, werd betrapt en vervolgens met dikke, vette financiële regeling weggemoffeld. De man werd vervolgens makelaar en renteniert nu ergens.

Of een hoofd communicatie (ooit de kruiwagen bij de gemeente Apeldoorn voor Ray Heijder met zijn internetbedrijf) die met een riante regeling thuis mocht zitten nadat hij het aan de stok kreeg met toenmalig burgemeester Fred de Graaf die nu tijdelijk het pluche warm houdt als burgervader van Heerde.

Dankzij de kostendelersnorm en het CAK afgeknepen is de bijstand van Ray Heijder momenteel afgeknepen tot € 400,- in de maand waarvan hij € 300,- afdraagt voor kost en inwoning. De € 100,- euro die resteert, is het oorlogsbudget. Eigenlijk nog best veel zo’n € 25,- in de week. Er zijn mensen die er dankzij onze criminele overheid nog veel beroerder aan toe zijn.

Waarom zou de gemeente Apeldoorn eigenlijk zo de pik op Ray Heijder hebben, terwijl hij er ooit kind aan huis was en er vele internetprojecten deed? Er is nooit iets vervelends voorgevallen!

Het bedrijf van Ray Heijder interviewde raadsleden, publiceerde het wekelijks gemeentenieuws, hielp de dorp- en wijkraden op internet, stond het Klimaatverbond bij, ondersteunde het webteam en voerde diverse andere projecten uit. En dat is nog niet alles! Hij heeft eraan bijgedragen dat de gemeente Apeldoorn kon participeren in het toenmalige GemeenteWeb en een plek in het huidige zeer succesvolle Cascadis (naam door hem bedacht).

What has he done to deserve this?

Misschien wordt Ray Heijder juist zo getreiterd vanwege al die verdiensten.

Er mag natuurlijk nooit een causaal verband gaan ontstaan tussen jarenlang succes samen met de gemeente en een situatie van bijstand. Stel je voor zeg!

Maar als die gekke burger dat verband nou zelf gaat leggen, vandaag en tot in lengte van jaren?


Minimaal € 2.000.- gestolen en tienduizenden euro’s vervolgschade

Heijder zit er momenteel iets beter bij dan in de eerste zes maanden vanaf maart 2016. Toen kreeg hij helemaal niets. Iets meer dan € 2.000,- is hem door de neus geboord. Niet door beleid, maar door criminele handelswijze van de gemeente Apeldoorn. Dat betekent dat Ray Heijder nog altijd een vordering van dat bedrag op de overheid heeft.

De gemeente Apeldoorn en gemeente Epe denken daar met de Participatiewet in de hand anders over. Je moet het lef maar hebben om op vele punten de wet (niet alleen de Participatiewet) te overtreden en dat vervolgens juist met de wet te rechtvaardigen.

Daar is Ray Heijder dan ook het meest woedend over, dat de overheid dat lef heeft en er ook mee wegkomt.

De case Ray Heijder is een schoolvoorbeeld van hoe een gemeente een kritische burger intimideert en kapot probeert te maken. Ook al zat hij in een acute afhankelijkheidspositie, Heijder besloot vanaf den beginne niet alles voor zoete koek te slikken en de uitvoeringspraktijk van de Participatiewet bij de gemeente Apeldoorn (Epe) kritisch te beoordelen.

Hij heeft de gemeente ook vooraf aangekondigd dat hij die houding zou hebben en dat had hij beter niet kunnen doen. Daarmee was het gelijk oorlog! Het leidde ertoe dat alles uit de kast werd getrokken om het hem zo moeilijk mogelijk te maken.

De opstelling van de gemeente Apeldoorn en gemeente Epe, wakkerde het gevoel voor rechtvaardigheid bij Ray Heijder aan. Met zijn indrukwekkende staat van dienst zou hij eigenlijk in no time betaald werk hebben moeten vinden. Maar dat zou anders uitpakken. De gemeente Apeldoorn zorgde dat de toegang tot de arbeidsmarkt voor hem werd afgesneden en dat de ambtenaren bewust inspanningen om hem te activeren naar werk nalieten.

Dat heeft bijna twee jaar later tot een enorme vervolgschade geleid, inkomstenderving die al gauw richting de € 50.000,- tot € 70.000,- gaat.


Activering

In plaats van activeren naar werk heeft de gemeente Apeldoorn Ray Heijder tegengewerkt en in zijn hemd laten staan. Hij heeft met de moed der wanhoop zichzelf maar geactiveerd.

Tegen wil en dank en niet zoals het zou moeten, want waar hij zich voor is gaan inzetten, levert geen eurocent op. Het kost hem alleen maar geld, namelijk het minimale restje geld wat hij overhield en overhoudt gaan op aan de strijd tegen sociaal onrecht door de overheid.

Die strijd is waar hij zichzelf voor heeft geactiveerd. Nu ook en vooral in het algemeen burgerbelang. Dankzij een deskundige in het sociaal domein, is hij zeer intensief in twee jaar ingewijd in het slagveld dat sociaal domein heet. Dat betekent meer dan alleen de Participatiewet. Ook de Wmo, Jeugdzorg en Passend Onderwijs tellen mee. Het lelijke daarbij is (van mooi kun je niet spreken) dat deze allemaal in elkaar haken. Zeker wat onrecht en misstanden betreft.

Heijder heeft nog een aantal pogingen gedaan om samen te werken met de gemeente Apeldoorn. Zowel op het niveau van klantmanager werk & inkomen als op bestuurlijk niveau (gemeenteraad Apeldoorn en gemeenteraad Epe) is dat volledig genegeerd en afgewezen. Er is totaal geen goede wil te bespeuren en dit maakt Heijder nog meer gedreven om de strijd voort te zetten en zelfs te intensiveren.

Het criminele gedrag van de gemeente Apeldoorn moet in elk geval maximaal openbaar worden bekendgemaakt.

Nu de gemeente Apeldoorn via haar rekenkamercommissie de boel met de truc van ‘Legitimatie door zelfkritiek’ probeert te bedekken, moet er nog harder worden gestreden om PvdA-wethouder Johan Kruithof en zijn vazallen niet ongemerkt te laten wegkomen.
Lees hier hoe Kruithof zijn smerige spel speelt.


Algemeen burgerbelang

Het is goed om te weten dat Ray Heijder al vanaf september 2016 zijn eigen case op ondergeschikte plaats heeft gezet en in al zijn financiële beperking is gaan vechten voor het algemeen burgerbelang. Helemaal voor nop en met alle bijkomende risico’s voor zichzelf!

In de landelijke krant Trouw werd dit op 27 oktober 2016 al eens aangestipt. Het verhaal klopt niet helemaal, maar ja, de krant hè!

Soms is het zelfs al moeilijk om de uitkering te krijgen waar je gewoon recht op hebt, merkte Raymond Heijder (49) uit Epe. Toen het internetbedrijf dat hij samen met zijn broer runde failliet ging, en zijn spaargeld op was, vroeg Heijder via de Participatiewet bijstand aan. Hij kreeg het niet. De gemeente geloofde hem niet. U heeft wel geld, kreeg hij te horen. Heijder is inmiddels een initiatief gestart om soortgelijke situaties te voorkomen. “We willen burgers wijzen op hun rechten en voorbereiden op gesprekken met gemeenten.