Wat moet in Hollands Kroon verborgen blijven voor de burgers?

Moedwillig geen beeld en geen geluid

Het is donderdagavond 8 maart 2018, iets voor acht uur. De twee Veluwse bestuurlijk adviseurs van BurgerkrachtCentraal die hard hebben gewerkt aan het Dossier Incluzio Hollands Kroon zitten er klaar voor. De raadsvergadering in de gemeente Hollands Kroon waar een zeer belangrijk punt op de agenda staat. Het is D-day en dat nog wel tijdens de laatste vergadering van de gemeenteraad in deze samenstelling. Maar het wordt een teleurstelling!

Door Ray Heijder

Met de zogenaamde mogelijkheid van 'embedding' hebben we zelfs de uitzending geplaatst op de homepage van BurgerkrachtCentraal. Ja, want je bent ergens serieus bij betrokken of niet. Geen half werk, zeker niet als er zoveel op het spel staat voor de gemeenteraad en de burgers van de gemeente Hollands Kroon.

Maar helaas, om tien over acht zijn er nog geen live beelden uit de raadszaal. Ook niet om twintig minuten over acht en om kwart voor negen verwachten we niet meer dat het goed komt.

LIVE
We gaan zo beginnen

Dat blijft staan totdat om half elf het bericht wordt vervangen door:

Er zijn op dit moment geen aankomende vergaderingen.
Bekijk het archief >


Wat is hier aan de hand?

Online meekijken en -luisteren met zo'n belangrijke raadvergadering, dat is een geweldige mogelijkheid voor de burgers. Het draagt bij aan een echt transparante (lokale) overheid. En ook voor ons als makers van het Dossier Incluzio Hollands Kroon is het een soort kroon op ons werk tot nu toe.

Bovendien kunnen we zo realtime volgen hoe D-day afloopt. Wordt vanavond de gemeenteraad medeplichtig aan de bestuurlijke dwaling en juridische onjuiste stappen van wethouder Mary van Gent?

Of demonstreren de raadsleden wijsheid? Gebruiken zij hun mandaat en budgetrecht om het college hierbij te weerstaan?

Maar we blijven in onwetendheid achter. Geen beelden en geen geluid!

Wat moet in Hollands Kroon verborgen blijven voor de burgers?


Moedwillig!

BurgerkrachtCentraal gaat ervan uit dat beeld en geluid moedwillig aan de burger worden onthouden. De techniek van Company Webcast is dermate doorontwikkeld dat wij niet kunnen geloven in een probleem op dat vlak. Ook een acute collectieve aanval van Alzheimer waardoor men is vergeten de camera aan te zetten, is niet aannemelijk bij zo'n belangrijke raadsvergadering.

We tasten uiteraard in het duister wie heeft bepaald dat de burgers niet mochten meekijken en meeluisteren. En dat maakt dat wij als BurgerkrachtCentraal ons hier zeer ongemakkelijk bij voelen. De burgers zullen dat gevoel herkennen.

Nu maar hopen dat er in de raadsvergadering wel wijze woorden zijn gesproken en verstandige besluiten zijn genomen (of juist niet zijn genomen).