Dagboek van een onderzoeker

< Startpagina < Kwesties < Operatie: Plichten, maar burgerrechten ook! | Dagboek


WO 21/03/2018

Gemeente Teylingen denk eens out-of-the-box!
11:24 uur - Irritante reactie van de gemeente Teylingen omdat het lijkt alsof men niet echt leest waar het overgaat en als een robot er maar van uit lijkt te gaan dat ik een hulpvragende burger ben in Teylingen. Als men even verder kijkt dan de neus lang is, zou men moeten inzien dat BurgerkrachtCentraal probeert bij te dragen aan verbeterde dienstverlening door de gemeente aan de inwoner. Benieuwd of het kwartje nu wel valt.

Biob2018 @Biob2018:
Ben je een inwoner van de gemeente Teylingen en heb je een bijstandsuitkering nodig? Probeer je er informatie over te vinden op de website van de gemeente? Geef het maar op. Ook van de website waar je naar wordt verwezen, word je niet veel wijzer. Helaas.

Gemeente Teylingen @gem_teylingen:
Via vinden inwoners van Teylingen de benodigde informatie. We hopen u zo op weg te hebben geholpen.

Biob2018 @Biob2018:
Wij hebben het over de algemene bijstand. De link geeft informatie over de bijzondere bijstand en dat is natuurlijk heel wat anders.

Gemeente Teylingen @gem_teylingen:
Misschien vindt u hier antwoord op uw vragen: bit.ly/1NlbtE8 Anders kunt u contact op te nemen met de ISD via 0800 9567000 (gratis nr). En de balie in de gemeentewinkel in Sassenheim is iedere werkdag van 8.30 - 12.30 uur bemand door ISD consulenten. ^Marja

Biob2018 @Biob2018:
Na uw tweede reactie begint het een beetje te irriteren omdat het lijkt alsof u zich er niet echt in verdiept. Kijk even out-of-the-box! Wij zoeken geen info en hulp, maar onderzoeken of de burgers het goed kunnen vinden. In Teylingen is dat dus niet in orde! ^Ray Heijder

Gemeente Teylingen @gem_teylingen:
Mijn welgemeende excuses voor dit misverstand! Ik dank u voor de signalering en zal dit doorgeven aan de desbetreffende afdeling. ^Marja

Biob2018 @Biob2018:Kan gebeuren! Maar de irritatie neemt alleen maar toe met de opmerking dat u het zal doorgeven aan de desbetreffende afdelingen. Die kennen we al!


Avres een stapje verder
11:01 uur -
Directeur van Avres.nl laat weten dat het probleem van de vindbaarheid van info op de website snel is verholpen. Gelijk hiernaar gekeken en helaas moeten vaststellen dat de info er nu inderdaad staat, maar onjuist is. Er wordt gemeld dat het voorschot door de klant moet worden aangevraagd. Dat is echter niet overeenkomstig artikel 52 van de Participatiewet. Dit doorgegeven via Twitter zodat Avres het nog verder kan verbeteren.

DI 20/03/2018

08:39 uur - Een dagje vrij vandaag.

MA 19/03/2018

10:39 uur - Top 20 van meeste en minste mensen met een bijstandsuitkering per 1.000 inwoners (na 116 van 380 onderzochte gemeenten). Bron: VNG.nl en BurgerkrachtCentraal.nl

Meeste bijstandsontvangers per 1.000 inwonersMinste bijstandsontvangers per 1.000 inwoners 
Den Haag (84,8)
Arnhem (82,5)
Amsterdam (79,4)
Almelo (70,2)
Delfzijl (61,8)
Appingedam (60,6)
Dordrecht (55,6)
Capelle aan den IJssel (55,0)
Bodegraven-Reeuwijk (51,6)
Assen (50,4)
Deventer (49,0)
Delft (49,0)
Doesburg (47,5)
Brunssum (46,8)
Den Helder (46,5)
Sittard-Geleen (45,7)
Bergen op Zoom (45,6)
Gouda (44,6)
Breda (43,7)
Dantumadiel (43,4)
Ameland (3,4)
Drimmelen (11,9)
Oirschot (12,1)
Aalsmeer (12,3)
Drechterland (12,4)
Reusel-De Mierden (12,6)
Eersel (12,6)
Bergeijk (12,8)
Cromstrijen (13,4)
Bunnik (13,5)
Bloemendaal (13,5)
Bladel (13,7)
Sint Anthonis (13,9)
Giessenlanden (14,0)
Binnenmaas (14,1)
Buren (14,4 )
Bunschoten (14,4)
Sint-Michielsgestel (14,6)
Beemster (15,0)
Aalburg (15,1)
ZO 18/03/2018

11:05 uur - Echt opvallend dat o.a. de Gemeenschappelijke Regelingen waar gemeenten naar verwijzen er nog meer een potje van maken dan de gemeenten zelf. Dat moet echt met opzet zijn richting aanvragers van bijstand.

ZA 17/03/2018

13:30 uur - HOERAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!! Er is nog hoop!
Na 100 gemeenten te hebben onderzocht en evenveel huilbuien nu eindelijk een gemeente gevonden die laat zien hoe het wel moet! Dé enige winnaar tot nu toe: Gemeente De Wolden. 100% kandidaat voor het BurgerCertificaat Biob.

PERFECT: GEMEENTE DE WOLDEN De 1e gemeente na 100 onderzochte die het PERFECT DOET! Alle basisinformatie op orde en 100% juiste vertaling van art. 52 Participatiewet. TOPNOMINATIE voor BurgerCertificaat Biob!
[Nog wat kleine schoonheidsfoutjes oplossen zou het excellent maken].

Gemeente De Wolden

VR 16/03/2018

20:56 uur - Bijbehorend Twitter account @Biob2018 aangemaakt. Daarop worden vanaf nu opmerkelijke fouten en misstanden geplaatst. Daardoor hebben gemeenten hangende het onderzoek de gelegenheid om nog verbeteringen door te voeren op hun websites voordat we het eindrapport opstellen.

20:52 uur - Pagina gelanceerd met uitleg over burgercertificering en het BurgerCertificaat Biob.

DO 15/03/2018

21:54 uur - VER-BIJS-TE-REND, wethouder Jan Jaap Kolkman LIEGT GLASHARD in de media. Op de website van gemeente DEVENTER staat het bewijs! Toch had hij het gore lef om de Nationale Ombudsman te trotseren. Deze man moet worden afgezet en aangeklaagd voor MISDAAD. Help gemeenteraad! Zie ook: RTV Oost

Wethouder Jan Jaap Kolkman in Deventer liegt glashard

Twee blogs geïnspireerd op de inventarisatie
20:57 uur - Vandaag twee blogs geschreven die ik baseerde op wat mij tijdens de inventarisatie naar informatie over bijstand bij gemeenten is opgevallen.

Gemeenten die linkeballen verpesten het sociaal domein en One serious request fixes all (it should)

Gemeente Steenbergen belooft verbetering
14:30 uur - Via Twitter een hoopvolle reactie gekregen na mijn eerder bericht aan de gemeente Steenbergen:

Hartelijk dank voor deze meldingen, de informatie is inderdaad verouderd. Wij gaan contact zoeken met ISD om dit aan te passen. Ook hebben we het doorgegeven aan de gemeenten Woensdrecht en Bergen op Zoom. ^MF

Antwoord tweet:
Heel goed deze voorgenomen vervolgactie. We maken een aantekening waardoor we niet vergeten om vóór publicatie van onze rangelijsten en bijbehorend verantwoordingsrapport te checken of de informatie inmiddels is verbeterd. Dat verwerken we dan in de score. ^Ray Heijder

We bellen!
10:08 uur - Bij De Fryske Marren mist info bijstand en transparantie over de procedure. Wat zou er zoal worden gecommuniceerd als de aanvrager binnen 2 werkdagen na de aanvraag belt op telefoonnummer 14 05 14? Of is dat in het kader van de privacy van de betrokkene een impertinente vraag?

Dagboek | De Fryske Marren

Beslist misdadig!
09:25 uur - Dagboek, wat mij er zo van overtuigd maakt dat het hanteren van een wachtperiode bijstand voor personen van 27 jaar en ouder een bestuurlijke misdaad is?

A. De Participatiewet
B. De meeste gemeenten maken zich er NIET schuldig aan en zouden heus geen miljoenen euro's laten liggen.

Lekker vaag!
08:29 uur - Veel problemen hebben een oorsprong in de beleidsruimte die gemeenten hebben gekregen. Dat hebben zij vertaald in vage bewoordingen en definities. Maar als burger moet je glashelder en ondubbelzinnig zijn. Daarom vind ik dat het moet beginnen bij een gedragsverandering bij taalgebruik.

Gemeente: "Voor een voorschot moet het BIJNA zeker zijn dat u een uitkering zal krijgen."
Maar onderaan een aanvraagformulier staat bij ondertekening nou nooit eens: "Ik heb dit formulier BIJNA zeker naar waarheid ingevuld."


WO 14/03/2018

Slotgedachte van de dag
23:54 uur - Dagboek, er zit een heel pervers addertje onder het gras bij de aanvraag van bijstand. Op verschillende manieren stellen gemeenten het moment van daadwerkelijk verstrekken van bijstand zo lang mogelijk uit. Hiermee test de overheid uit in hoeverre het eigen netwerk van de mensen bereid is en in staat is om op te vangen. Ook wordt daarmee uitgevorst of de aanvrager toch niet ergens wat buffers heeft. Dat loopt nog redelijk goed af voor aanvragers die inderdaad geluk hebben om terug te kunnen vallen op barmhartige Samaritanen in de eigen omgeving. Pure winst voor de gemeenten!
Het ergste zijn in dit vuile spel de mensen eraan toe die echt geen enkele 'backing' hebben. Die gaan er aan onderdoor en dat kan zeer ernstig aflopen. Ook letterlijk dodelijk! Dat is dan dood door schuld van de overheid.

Rheden valt ook tegen
21:45 uur - Helaas, de communicatie van de gemeente Rheden is op het eerste oog netjes, maar op cruciale punten onvolledig. Zo is er niets te vinden over de behandeltermijn van de aanvraag bijstand. En ook hier weer het compleet verzwijgen van het aspect voorschot. Participatiewet art. 52

Voorschot bijstand in Den Bosch ook in nevelen gehuld
21:40 uur - De gemeente Den Bosch spreekt de aanvrager van bijstand keurig aan op de website. Moet worden gezegd! Maar er wordt geen woord gerept over de voorschotregeling op grond van de Participatiewet artikel 52. Zou men in real-life de kaken daarover ook stijf op elkaar houden?

Schoonheidsfoutjes bij gemeente Rheden
20:47 uur - Ik neem gemeente Rheden ook in ons 380x onderzoek mee. Maar tussentijds liet ik de gemeente even weten waar mijn oog op viel. Wat pietluttige schoonheidsfoutjes maar toch zonde dat het er staat.

Schoonheidsfoutjes bij gemeente Rheden

Wat is bijzonder?
19:44 uur - Dagboek, info over bijzondere bijstand is meestal wel gemakkelijk te vinden op gemeentelijke websites, maar die over de algemene bijstand heel vaak niet (info verstopt of totaal niet aanwezig). De logica daarvoor bestaat wel, maar is te triest om waar te zijn.

Framing alom
19:22 uur - Met alle respect voor de mevrouw op de foto hoor, maar hier worden alle mensen zonder werk (en geen ww) alsmede werkgevers naar toegeleid. Vooral geen lekker wijf of stoere hunk en een flitsende werkomgeving in beeld. Werkloos zijn is zwaar kut en zo moet het ook overkomen! Sorry voor mijn taalgebruik dagboek.

Werkplein Fivelingo

Van het kastje tegen de de muur
19:05 uur - Ook het Groningse Delfzijl zegt tegen kwetsbare inwoners: "Krijgen jullie de rambam maar!" Geen info over bijstand, maar een link naar Werkplein Fivelingo waar je geen steek wijzer van wordt. Het enige wat daar gebeurt, is weer een doorverwijzing (naar http://werk.nl ).

Van het kastje tegen de de muur

Een nieuwe website is een mooie aanleiding voor misleiding van de burger
18:50 uur - Gemeente Delft heeft sinds 5 maart 2018 een nieuwe website en besloot om meteen maar de inwoners te misleiden. Ze wekt de suggestie dat je een voorschot bijstand moet aanvragen. Onjuist, want je moet een voorschot krijgen binnen 4 weken na aanvraag. Artikel 52 Participatiewet.

Gemeente Delft

Uit het zicht van het volk en de raad
17:32 uur - Als alle 380 gemeenten nou eens de informatie op de gemeentelijke website wel geheel volgens de Participatiewet verstrekken. Dan blijft er nog genoeg 'beleidsruimte' over om de mensen in het echt wel een rad voor ogen te draaien. Maar dan hoeven we dat in elk geval niet te zien. En de raadsleden ook niet.

Als het uitbesteden het nog slechter maakt...
16:58 uur - Weer een gedachte die bij mij opkomt... prima als een gemeente gebruik maakt van een uitbestede dienst (in een Gemeenschappelijke Regeling) maar juist dan moet alles wel kloppen. En dat is zeker bij de uitvoering van de Participatiewet meestal verre van het geval. Om nog maar niet te zeuren over de miljoenentekorten!

Dalfsen.nl: shitload aan links en info, maar niet wat je zoekt
16:05 uur - Als inwoner in de gemeente Dalfsen bijstand aanvragen en op de gemeentelijke website kijken? Dan loop je tegen een shitload van links en info aan, maar je vindt nooit wat je nodig hebt. Dan maar de zoekfunctie: aha, een link naar . Maar dat is ook ellende.

Werkzaak Rivierenland misleidt inwoners van 7 gemeenten in één klap
15:32 uur - Voor Culemborg, Geldermalsen, Maasdriel, Neerijnen, West Maas en Waal, Tiel en Zaltbommel misleidt Werkzaak Rivierenland mensen die bijstand aanvragen. Wat is "vrijwel zeker"? Net niet zeker genoeg om al te beslissen? Langer dan 4 weken? Binnen 4 weken zegt artikel 52 Participatiewet en sowieso een voorschot!

Werkzaak Rivierenland

Cuijk is blijven hangen in het verleden
14:30 uur - Gemeente Cuijk is aangaande bijstand blijven hangen in de tijd van Postbus 51 waarin je fysieke brochures aanvroeg. Toen was geluk nog heel gewoon en zag Joke Bruijs er nog strak uit (enigszins). Uitkeringstrekkers van toen zijn al dood en begraven, in elk geval begraven.

Cuijk is blijven hangen in het verleden

U heeft plichten en plichten
13:23 uur - Mij de afgelopen dagen zo vaak verwonderd over wat er onder het kopje 'Uw rechten en plichten' staat op gemeentelijke websites. Te weten: uitsluitend plichten en plichten. Maar als je goed verder kijkt ook iets over plichten.

Bijna, hoe ver is dat verwijderd van helemaal?
12:49 uur - Een gedachte die zich aan mij opdringt: als een gemeente beweert dat je een voorschot bijstand krijgt als BIJNA zeker is dat je daadwerkelijk bijstand zal gaan krijgen over enkele weken, is dat dan juiste uitvoering van artikel 52 Participatiewet?
En wat is BIJNA eigenlijk? Mag je als burger ook BIJNA eerlijk zijn?

Gratis gemeenten helpen (voorlopig nog)
11:53 uur - Zit mij te bedenken dat ik al maanden, zo niet al twee jaar, ongemerkt gratis de gemeenten aan het helpen ben met verbeteren van communicatie en uitvoering sociaal beleid. Dit door telkens de pijnpunten bloot te leggen.

Toch wel handig die Ray Heijder! Een beetje een sukkel wel, maar goed, het houdt hem van de straat.

Wordt op den duur wel tijd dat ik van mijn toegevoegde waarde een verdienmodelletje maak. Ik hoeft niet zo gulzig te zijn als de Radarianen van RadarAdvies of inhalig als de mensen bij Facilicom Group, maar helemaal voor nop zoveel doen, is ook niet eerlijk.

Ik heb wel wat ideeën voor later dit jaar. Uiteindelijk wil ik een burgerfonds oprichten van waaruit ik een minimum salaris betaald krijg. Vervolgens een team aan het werk zetten en aansturen met mensen die ook op die manier worden betaald uit dat burgerfonds.

Dat team moet zich inzetten voor echte sociale innovatie, geen verkapte overheidsframing.


DI 13/03/2018

70 sites bekeken
23:58 uur - Nu 70 sites bekeken voor de inventarisatie. Het beeld was en blijft heel somber. Dat moet nu ook al blijken uit dit Dagboek van een onderzoeker.

Naar de kloten?
20:45 uur - De vraag die steeds door mijn hoofd blijft spoken als ik zie hoe de gemeenten omgaan met de aanvraagprocedure bijstand is: waar leven al die duizenden (tienduizenden?) mensen van die een maand, twee maanden of zelfs langer moeten wachten op hun eerste uitkering? Een deel zal waarschijnlijk toch kunnen terugvallen op het eigen netwerk dat het niet over het hart kan verkrijgen om de medemens naar de tering te laten gaan (daar speculeren gemeenten vast op), maar een substantieel deel van de mensen gaat gewoon naar de kloten. Hoe erg is dat? Heel erg een een schande voor verondersteld beschaafd Nederland.

Je zoekt je rot
19:01 uur - Als doorgewinterde onderzoeker, voormalig websitebouwer en keurmeester van gemeentelijke websites, heb ik ruime ervaring in het navigeren op zelfs de meeste ondoorgrondelijke overheidsgedrochten. En zelfs ik zoek mij op de meeste gemeentelijke webstekken rot naar info over een bijstandsuitkering. Maar narcistische teksten over hoe goed men het op andere vlakken doet, is in een handomdraai te vinden. Duidt dit op kwade opzet?

Rijksoverheid partner in crime
17:45 uur - De Rijksoverheid zweert overigens samen met de gemeenten, want zij houdt ook de informatie over het voorschot bijstand angstvallig buiten de waarneming van de burgers. Foei Rijksoverheid, het staat toch echt in artikel 52 van de Participatiewet.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand

Info over voorschot bijstand een ongemakkelijke waarheid?
16:37 uur - Veel gemeenten doen het zoals Ridderkerk, maar niets over het voorschot binnen 4 weken. Staat in de Participatiewet in artikel 52, maar wordt toch maar liever niet genoemd (en vaak ook niet verstrekt terwijl dat wel moet).

Hoe lang duurt het? U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de uitkering krijgt. Bezwaar maken. Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Contentmanagementsystemen bij de 380 gemeenten
16:05 uur - De resultaten van een parallelle inventarisatie onder ogen gekregen. Maar eens aandacht aan besteden in dit dagboek.

Van welk contentmanagementsysteem (CMS) maken de 380 gemeenten gebruik om hun website te beheren? Wat blijkt? Twee softwareleveranciers bestieren bijna de helft van de gehele markt (49,5%), namelijk SIMGroep in Rotterdam met 36% en Green Valley in Delft met 13,5%.

Leuk detail voor mijzelf: bij beide bedrijven heb k nog eens gewerkt, respectievelijk als projectmanager en accountmanager.

Deze gegevens zijn belangrijk voor de Operatie: Plichten, maar burgerrechten ook! Waarom? Dat ga ik later nog eens uitleggen in een artikel.

Gemeenten en CMS'en


MA 12/03/2018

23:10 uur - Dagboek, inmiddels ben ik een paar dagen bezig met het onderzoek naar de informatievoorziening door gemeenten over het voorschot bijstanduitkering op grond van artikel 52 van de Participatiewet. Tegelijkertijd inventariseer ik ook welke gemeenten een misdrijf plegen door aanvragers van 27 jaar en ouder ten onrechte en vooral ook onwettig) een wachtperiode van 4 weken of meer op te leggen.

Ik ben aan de 55e te onderzoeken gemeente toe en ben zeer onthutst over wat ik tot nu toe ben tegengekomen. Als dit zo doorgaat (of nog erger wordt) tot ik ben aangekomen bij de 380e gemeente dan zijn we er in Nederland echt vreselijk aan toe. Ik hou mijn hart vast.

Vandaag was ik geschokt door de vijf Zeeuwse gemeenten (Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal). Zij werken samen, maar gaan verschillend met de informatievoorziening om. Maar het ergste is dat zij alle vijf de Participatiewet overtreden met een wachtperiode van 4 weken. In Wacht maar een maandje want ons Zeeuwen ben zûnig heb ik het maar even van mij afgeschreven.

Ik ontdekte dat ook de gemeente Beuningen en Boxmeer hetzelfde misdrijf plegen. Reden om maar eens een blacklist aan te leggen en bij te gaan houden.

Onderzoeker Ray Heijder

Onderzoeker Ray Heijder houdt vanaf 12 maart 2018 een dagboek bij tijdens de Operatie: Plichten, maar burgerrechten ook!