Gemeente Pekela bedankt!

< Startpagina < Kwesties < Operatie: Plichten, maar burgerrechten ook!

Je hebt een overlevingsbuffertje. Kan, mag of moet dat?
Je hebt een overlevingsbuffertje. Kan, mag of moet dat?

Er zijn gemeenten die stellen dat je alleen een voorschot op de bijstand krijgt als je echt geen geld meer hebt. Als je nog een bedragje op je rekening hebt staan, kun je het wel vergeten. Dat moet je dan volgens die gemeenten eerst maar eens opmaken. Pure onzin! Het is een verzonnen regel die geen rechtvaardiging vindt in de Partipatiewet en niet strookt met artikel 52 lid 1.

Maar ga dat die lokale overheden maar eens aan het verstand brengen. Gelukkig schiet de Groningse gemeente Pekela hierbij te hulp.

Door Ray Heijder

Op de steeds schaarser wordende bereidheid van gemeenten om aanvragers van algemene bijstand online te informeren, is Pekela een positieve uitzondering. Helaas rijdt ze wel een scheve schaats door te stellen dat je om een voorschot kunt verzoeken. Het voorschot moet de gemeente volgens de wet uit eigen beweging verstrekken.

We krijgen door de gemeente in het noorden voorgeschoteld waarvoor je een bijstandsuitkering nodig hebt:

Met een uitkering op grond van de Participatiewet kunt u in uw levensonderhoud voorzien. De noodzakelijke kosten van het bestaan worden hiervan betaald. Dit zijn de normale dagelijkse en maandelijkse uitgaven, zoals:

de boodschappen
huur en woonkosten
betaling gas, elektriciteit, premie van verzekeringen, telefoon en abonnementen
kleding en schoenen
reservering voor aanschaf van duurzame gebruiksgoederen (bijvoorbeeld wasmachine)


Daarom een voorschot!

Het leven is zo simpel, maar gemeenten maken het zo complex. Zelf een amoebe kan dankzij de tekst van de gemeente Pekela nog tot de volgende conclusie komen:

Als iemand geen of te weinig inkomen heeft en om die reden een bijstanduitkering aanvraagt, telt bij wijze van spreken elke seconde. De wettelijke beslistermijn bij de aanvraag bijstand is 8 weken (kan ook een keer worden verlengd). Gemeenten nemen meestal ruim de tijd. Dat betekent dat de aanvrager al die tijd dus geen boodschappen kan doen. Ook kan hij of zij geen huur, woonkosten, gas, elektriciteit, premie van verzekeringen, telefoon, abonnementen, kleding en schoenen betalen. En dus ook geen centje opzij leggen voor de dag dat de wasmachine de geest geeft.

Heel simpel: daarom een voorschot! Gemeenten niet treuzelen daarmee!
Binnen 4 weken graag overeenkomstig artikel 52 lid 1 van de Participatiewet.


Buffertje

Ja maar, kan toch zijn dat een aanvrager nog een buffertje geld heeft om te overbruggen?

Hoe realistisch is dat gemeenten? U weet toch ook wel waar de meeste aanvragers van bijstand vandaan komen? Dan weet u ook dat de overgrote meerderheid al tot de categorie uitgeknepen spons behoort.

Hoe groot is het beruchte deel profiteurs dat echt misbruik probeert te maken van de voorzieningen?
Kom op zeg, dat weet u ook wel. Klein dus.

Zij die voor bijstand komen, zijn in de meeste gevallen niet plotseling behoeftig geworden! Daar ging tijd overheen. Behoefte aan bijstand ontstaat niet op een zwarte dag. Meestal komt het moment van aanvragen ervan na een heleboel zwarte dagen. Je wilt daar eigenlijk helemaal niet zijn, in de bijstand, zeker niet met de wetenschap hoe de zogenaamde 'labbekakkers' worden afgeschilderd en behandeld door gemeenten.

Mensen die vanuit de WW in de bijstand komen...
Die waren er al op achteruitgegaan ten opzichte van hun betaalde baan. Konden die een reserve opbouwen voor de angstaanjagende fase van de bijstand die steeds dichterbij kwam?

ZZP'ers die langzaam afgleden...
Zij hebben zich zolang mogelijk verzet tegen de ondergang, uiteindelijk door maar toe te geven op eigen inkomen. Je bedrijf wil je toch eigenlijk niet in de afgrond hebben? Maar je bouwt zo geen reserve op.

Moeders met kinderen die alleen komen te staan...
Toen alles nog pais en vree was, ging het goed. Langzaam kwam de klad erin, werd vadertje en moedertje spelen steeds minder leuk, was de seks ook niet meer geweldig en werd het vooral steeds meer beknibbelen. Nadat de bom barstte, was de rek er wel uit. Hoezo een buffer?

Kansparels uit het buitenland...
Zo worden vluchtelingen uit gebieden met dreiging geframed. Volgens geruchten zouden ze allemaal met een bundel geld en de nieuwste Samsung de grens van Nederland hebben gepasseerd. Echt niet!

Bijna alle mensen die om bijstand komen vragen, hebben ook echt acuut geld nodig. Maar doordat er een kleine minderheid van profiteurs is en gemeenten de neiging hebben om te treuzelen, worden er verwoestende en desastreuze omgevingsvariabelen in stand gehouden die de kwetsbare meerderheid treft.


Achter de handje

De gemeente Pekela ben ik nog wel het meest dankbaar voor deze passage:

Reservering voor aanschaf van duurzame gebruiksgoederen (bijvoorbeeld wasmachine).

Er zijn huftergemeenten die stellen dat je geen voorschot krijgt als je geld op de bank hebt staan. Daarbij wordt overigens niets gezegd over de hoogte van het tegoed. Is een euro al teveel, € 50, € 200,- of is € 311,54 the limit?
We weten het niet! En dan hebben we het nog niet eens over het toegestane eigen vermogen.

Maar stel dat ik € 200,- heb en die opzij heb weten te leggen voor een leuk tweedehandsje AEG wasmachine omdat het apparaat dat ik nu heb op punt staat te bezwijken, ben ik dan niet heel erg goed bezig?

Huftergemeenten stellen dat ik die € 200,- moet opmaken voordat ik een voorschot krijg. Of dat ik zo slim moet zijn om het bedrag te pinnen zodat het niet meer zichtbaar is op mijn ING en kennelijk opperdepop is.

De inventarisatie Biob (BurgerCertificaat informatievoorziening online: bijstand) levert veel misstanden op, maar gelukkig ook best practices van gemeenten die wel burgervriendelijk zijn. In mei zal het rapport van BurgerkrachtCentraal beide uitersten belichten en the good, the bad and the ugly tegenover elkaar zetten.