Gemeenten die linkeballen, verpesten het sociaal domein

< Startpagina < Kwesties < Operatie: Plichten, maar burgerrechten ook!

Wie lost die man nou eens af na al dat kopwerk?
Wie lost die man nou eens af na al dat kopwerk?

15/03/2018 - Het wielerseizoen is met de voorjaarsklassiekers weer begonnen en de Giro komt er aan en start dit jaar in Israël. Helaas zullen er vast weer van die renners zijn die het super irritant vertikken om kopwerk te doen. Van die gasten die hun krachten willen sparen en geen aflossing doen. Tot ergernis van de sportieve man of vrouw vooraan die alles alleen moet doen. Lepe profiteurs maken de koers niet hard, maar saai.

In het sociaal domein heb je ze ook en dan bedoel ik niet de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die we dankzij framing door de overheid 'kennen' als parasieten. Nee, ik bedoel gemeenten die linkeballen en ze komen steeds vaker voor.

Door Ray Heijder

Er zijn gelukkig gemeenten die de meeste aanvragen voor een bijstandsuitkering zo snel mogelijk afhandelen en zich niet onnodig verschuilen achter de wettelijke acht weken die ze ervoor mogen gebruiken. Dat scheelt gelijk ook in het gedoe met voorschotten die op grond van artikel 52 van de Participatiewet moeten worden verstrekt. Bovenal varen de betrokken inwoners er wel bij als ze zonder in de financiële ellende te komen zich volledig kunnen concentreren op het vinden van betaald werk.

Helaas zijn er steeds meer gemeenten die weigeren te demarreren, waarbij behandelende ambtenaren zich laf terug laten vallen in het ambtelijk peloton om uiteindelijk net binnen de limiet van acht weken binnen te komen. De wil (die we als volk van Mark Rutte wel moeten tonen) is er dan gewoonweg niet! Ze hebben geen zin om te excelleren. Ze doen niet eens een poging om in een chasse patate mee te komen met collega's van andere gemeenten die het burgerbelang wel hoog in het vaandel hebben staan.

Nog meer pech heb je als hulpvrager als jouw consulent tijdens de etappe denkt te moeten lossen en er ineens 'abandon' achter zijn of haar naam komt te staan. Je krijgt dan een andere ambtenaar toegewezen die nog niet is afgestapt.


Het kan wel: Suwinet Services

Als de wil er maar is, kan het wel! In de meeste gevallen hoeft de afhandeling van de bijstandsaanvraag niet zo lang te duren. Er is echt geen doping voor nodig om de burgers snel van dienst te zijn.

Want sociale diensten maken gebruik van Suwinet Services, een heel handige gereedschapskist. Via Suwinet kunnen overheidsorganisaties gegevens van burgers en bedrijven digitaal bij elkaar opvragen en naar elkaar sturen.

Door gegevens binnen de overheid te delen kunnen burgers sneller en beter worden geholpen en hoeven zij geen gegevens te verstrekken die de overheid al heeft.

Ik heb het zelf ervaren wat men allemaal van je weet en heel hypocriet bij je uitvraagt in de hoop dat je ergens over liegt. Ja ik heb stiekem gegluurd naar de stapel afdrukken over meneer R.M.F. Heijder uit Suwinet toen de klantmanager koffie voor mij ging halen helemaal aan de andere kant van de grote zaal met loketten van het Werkplein Activerium van de gemeente Apeldoorn. Had hij het maar niet zo opzichtig achter moeten laten.

Ik ben vast betrapt want uiteindelijk heb ik het zes maanden zonder uitkering moeten stellen en kreeg pas in de tweede ronde (tweede aanvraag bijstand wel iets toegekend).


Gemeenten stop met linkeballen!

Hou op met het treiteren van burgers door ze eindeloos gegevens te laten aanleveren die al beschikbaar zijn. Neem anders een voorbeeld aan de Belastingdienst met de vooringevulde aangifte die de belastingplichtige alleen nog maar hoeft aan te vullen.

Expres burgers dwarszitten mag dan op korte termijn wat winst opleveren, maar het komt altijd weer op het bordje van de gemeente terug in de vorm van een hulpvraag wegens armoedeval en schuldenproblematiek. Ik weet dat dit weer goed uitkomt vanwege de arrangementen met oplossingen die de overheid heeft aanbesteed, maar met die perversiteit moet het maar eens afgelopen zijn.

Dus kom op gemeenten, schakel naar het grote blad! Niet meer aan het elastiek hangen, maar de spint aantrekken!

De Tour wacht op niemand dat is waar, maar in het sociaal domein moet u compassie hebben met de pechvogels.

BurgerkrachtCentraal zet erop in om onsportieve gemeenten te ontmaskeren met de Operatie: Plichten, maar burgerrechten ook!

U wilt als gemeente toch niet onderaan het klassement staan dat we na onze inventarisatie zullen publiceren in de vorm van een name & shame lijst?