We stemden weer op de waternaardezeedragers

Eén van de zo'n 9.000 waternaardezeedragers
Eén van de zo'n 9.000 waternaardezeedragers

23/03/2018 - Water naar de zee brengen, door wie laten we dat de komende vier jaar doen? En hoe? Daar mochten we 21 maart een stem op uitbrengen. In totaal sturen we daarmee zo'n negenduizend waternaardezeedragers op pad. Dat kost per jaar een ruime honderd miljoen euro aan vergoeding voor die zwoegers.

Door Ray Heijder

We hebben ook bepaald welke kleur de emmertjes water moeten hebben en of ze links, rechts of in het midden moeten worden gedragen.


Afschaffen die waternaardezeedragers!

De waternaardezeedragers zijn eigenlijk overbodig! Beter schaffen we ze af en laten we ze weer volledig op hun reguliere taak in de maatschappij concentreren. Velen hebben namelijk een betaalde baan, een eigen bedrijf of andere wel nuttige bezigheden.

Dat zou ook meteen een einde maken aan hun onderlinge onhebbelijkheden waarbij ze elkaar een douw geven en het water uit hun emmertjes gutst.

De controlerende en kaderstellende taak die ze zouden hebben, voeren ze toch niet meer goed uit doordat de raden die zij vormen mandaat en budgetrecht hebben laten afpakken. We hebben genoeg aan de werkelijke watermanagers die in een college over de rivieren en kanalen gaan. Die kunnen we als burgers zelf wel in de gaten houden en binnen de grenzen houden.


Collegeverkiezingen 2022

Wat we zouden moeten doen, is periodiek collegeverkiezingen houden. Daarbij stemmen we op watermanagers die we goed vinden om de waterstromen te beheren.

Om de prestaties van de watermanagers hoog te houden, zouden we een burgerraad moeten hebben. Die moet tussentijds de colleges aanmoedigen om hun best te blijven doen en hen aan de tand voelen. Eventueel stuurt de burgerraad een collegelid naar huis om (eventueel op wachtwater) een andere baan te zoeken.


Geld als water

Het gaat natuurlijk niet om water, maar om geld. Geld als water stroomt door onze samenleving naar de zee. Dus waar ik schreef 'water' bedoelde ik 'geld'. Stop de tijd, geen jokers!

De zee is het grootbedrijf waar het meeste geld naartoe stroomt. Wethouders zijn in feite de geldmanagers en als burgers moeten we zo nu en dan belemmerende stenen in de rivieren en kanalen gooien of dammetjes aanleggen om nog wat van het geld voor ons zelf over te houden.

De waternaardezeedragers, ooit nuttig bedoeld als raadsleden, hebben hun taak laten liggen. Laten we het daarom als burgers maar oppakken. We zitten nu weer voor vier jaar aan ze vast, maar in 2022 doen we het anders, oké?

Of de nieuwe gemeenteraden moeten er echt werk van weten te maken om weer relevant te worden.