Bouwsteen ‘kwalitatief werkfit’

Tempo TeamBouwsteen 'kwalitatief werkfit'

7 november 2019

Door Ray Heijder

In welke mate ben ik kwalitatief werkfit? Tot wat ben ik de laatste jaren geactiveerd en moet daarom als eerste tellen bij arbeidsinschakeling?


Belang

Voor toeleiding naar werk is het van belang om nauwkeurig vast te stellen welk vermogen momenteel het best is geactiveerd bij belanghebbende. Dit omdat de wet heeft bepaald dat arbeid naar vermogen moet worden verkregen, aanvaard en behouden.

Voorts is wettelijk bepaald dat het moet gaan om passende arbeid:

Alle arbeid waarin de werknemer bekwaam wordt geacht en krachten voor beschikt, tenzij er een aanvaardbare reden is waardoor dit niet van hem kan worden gevergd. Dit kan zijn vanwege lichamelijke, geestelijke of sociale problemen.

Het belang is ziet op:

 1. Inschrijving bij Werk.nl
  De inschrijving als werkzoekende bij Werk.nl van de UWV is geregeld sinds de aanvraag van de bijstand. De inschrijving moet worden geactualiseerd overeenkomstig de actuele status van de bouwsteen 'kwalitatief werkfit'.
 2. Inschrijving bij uitzendbureaus
  De inschrijving bij een aantal uitzendbureaus is geregeld sinds de aanvraag van de bijstand. De inschrijving moet worden geactualiseerd overeenkomstig de actuele status van de bouwsteen 'kwalitatief werkfit'.
 3. Juiste uitgangspunten voor andere partijen die ondersteunen bij arbeidsinschakeling
  Functionarissen die zich bemoeien met uitvoering van de ondersteuning naar arbeidsinschakeling moeten net als Werk.nl en de uitzendbureaus beschikken over de actuele status van de bouwsteen 'kwalitatief werkfit'.
 4. Het schrijven van sollicitatiebrieven en motivatiebrieven
  Belanghebbende moet zelf ook heel helder hebben wat de actuele status van de bouwsteen 'kwalitatief werkfit' is om inhoudelijk goede sollicitatiebrieven en motivatiebrieven te kunnen schrijven. Ook belangrijk in het proces ervoor: het filteren en selecteren van passende vacatures.
 5. Doorontwikkeling
  Belanghebbende moet zich blijvend door ontwikkelen. Het is kenmerkend van deze tijd dat iedereen dat eigenlijk moet doen om aansluiting bij de arbeidsmarkt te krijgen en behouden.
 6. Heroverweging activering (de-activering)
  Het is goed om stil te staan bij de vraag of belanghebbende in de goede richting is geactiveerd door toedoen van de gemeente en of dit moet worden heroverwogen. Wellicht volgt dan de noodzaak tot de-activering en activering in een andere richting.
 7. Noodzaak van onderzoek
  Voortbordurend op het voorgaande punt, zal er er een onderzoek nodig zijn naar de implicaties. Wat precies moet worden veranderd en hoe? Welke rol heeft belanghebbende daarin en wat moet de gemeente erin betekenen?

Belemmeringen

Zie het onderdeel Kanttekeningen bij status 'bemiddelbaar'.

De begrippen 'werkfit' en 'bemiddelbaar' mogen niet met elkaar worden verward. Belanghebbende is werkfit, maar volgens zijn opvatting niet bemiddelbaar vanwege vier belemmeringen:

 1. Psychische belemmering
 2. Arbeidstechnische belemmering
 3. Organisatorische belemmering
 4. Financiƫle belemmering

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie