Lab 055/0578

Dreigende gerechtelijke dwaling

Volgens Ray Heijder heeft de gemeente Apeldoorn met het indienen van haar verweer een dreiging van gerechtelijke dwaling veroorzaakt.
Hij licht het toe aan de rechtbank >

Handig: digitaal corresponderen met de rechtbank

Corresponderen met de rechtbank kan handig digitaal (je moet wel met DigiD kunnen inloggen). Zo kun je onder meer eenvoudig aanvullende stukken versturen. Bijvoorbeeld een beroep doen op 'betalingsonmacht' bij griffierecht.
Voorbeeld: betalingsonmacht griffierecht >

Formele klachten rechtbank Gelderland

Gerelateerd aan de geschillen die hij heeft met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn en de gemeente Epe heeft Ray Heijder twee klachten ingediend bij de rechtbank Gelderland. Hierbij is gebruik gemaakt van de online mogelijkheid tot het indienen van een klacht. De tweede klacht is gericht op de afhandeling van de eerste klacht.
Twee klachten rechtbank Gelderland >

Het herzieningsbesluit

Ruim 33 weken later (ruim 7 maanden) na een brief van Ray Heijder blijkt het college van Epe via de gemeente Apeldoorn antwoord te kunnen geven. Dit na een herinnering, een ingebrekestelling en zelfs een gang naar de rechtbank Gelderland.
Het herzieningsbesluit >

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Ray Heijder: "Het is weer eens tijd voor een update van mij. Daarvoor is er vandaag 12 januari 2019 een goede aanleiding. Het brommertje van Sandd komt een brief van de gemeente Apeldoorn bij mij bezorgen. Althans, de postbode die op dat voertuig zit."
Nieuwe ronde, nieuwe kansen >

Aanzetten tot fraude door Werkbedrijf Lucrato

Aan Ray Heijder is door Werkbedrijf Lucrato via de gemeente Epe een voorwaarde voorgelegd: zijn inzet voor BurgerkrachtCentraal verzwijgen door het te schrappen van zijn CV. Voldoet hij daar niet aan, dan wil de organisatie hem niet ondersteunen bij arbeidsinschakeling. Volgens Ray Heijder wordt hij hiermee aangezet tot fraude. Hij werkt daar natuurlijk niet aan mee.
Schriftelijke verklaring >

Tussen wal en schip

Smeuïg nieuw verhaal in LAB 055/0578. Help wat moeten we toch met die vent?! Men weet in de gemeenten Apeldoorn en Epe geen raad met Ray Heijder. Niemand wil hem eigenlijk ondersteunen. Afstand tot de arbeidsmarkt is erg, maar tussen wal en schip dan?
Best bizar en hilarisch >

Collegevragen identiteitskaart Epe

12 december 2018 - Naar aanleiding van een brief aan een inwoner van de gemeente Epe (BurgerkrachtCentraal voorman Ray Heijder), zijn er bij ons vragen gerezen. We stellen deze aan het college van de gemeente en brengen ook de gemeenteraad hiervan op de hoogte. Dit doen wij per e-mail en via de website en social media.
Onze vragen  >

College Apeldoorn verzaakt

11 december 2018 - Prachtig dat er wetsartikelen in de Participatiewet zijn waaraan burgers niet alleen rechten kunnen ontlenen, maar waarmee zij ook aan hun verplichtingen kunnen worden gehouden. Minstens zo mooi is dat er ook artikelen voorkomen waar plichten van gemeenten uit blijken.
Maar wat doe je eraan als een gemeente haar wettelijke opdracht schaamteloos niet uitvoert, wet of geen wet? Weinig tot niets.
Dan maar een openbare aanklacht  >

Het chagrijn is omgeslagen

11 december 2018 - In maart 2016 begon het avontuur van Ray Heijder bij de gemeente Apeldoorn en (doordat hij inwoner van het dorp Vaassen is) ook bij de gemeente Epe. Het heeft bij hem geleid tot veel boosheid en frustratie.
Maar door de maanden en jaren die verstreken heen is zijn chagrijn omgeslagen. Hij is een heel andere weg ingeslagen: heenstappen over zijn eigen zaak om het grotere burgerbelang te dienen.
Ray vertelt er hier zelf meer over >

Kafkaëske taferelen

In dit dossier zullen de komende maanden vele kafkaëske taferelen de revue passeren waarvan we kunnen leren en waarbij we ons tegelijkertijd kunnen vermaken. Het belooft een heel interessant, langlopend feuilleton te worden.

Elk nieuw verhaal kondigen we aan op Twitter en Facebook. U hoeft dus niets te missen.

Ter lering ende vermaeck

Welkom bij het Lab 055/0578. Deze naam verwijst naar Apeldoorn (055) en Epe (0578).

Dit online dossier richt zich op perikelen rond de uitvoering van de Participatiewet in de gemeenten Apeldoorn en Epe.

Het is de bedoeling om hier te zien hoe gemeenten in de praktijk de Participatiewet uitvoeren en ze uit te testen vanuit burgerbelang en burgerperspectief. Daarbij kijken we vooral naar voorbeelden van hoe het eigenlijk niet moet of waarbij prangende vragen rijzen. Hier kunnen we landelijk wat van leren, ter lering dus.

Het dossier mag ook best wel wat amuseren. De soms kafkaëske gebeurtenissen bij de gemeenten Apeldoorn en Epe zijn eigenlijk niet om te lachen. Maar toch is dit dossier ook een beetje ter vermaeck, al is het leedvermaak.

Waarom Apeldoorn en Epe?

De keuze van de gemeenten Apeldoorn en Epe als illustratie heeft meerdere redenen:

Apeldoorn is een grote gemeente, een 100.000+ gemeente. Epe is dat niet als 30.000+ gemeente.

Beide gemeenten hebben wel een samenwerkingsverband: Epe besteedt de uitvoering van de Participatiewet uit aan gemeente Apeldoorn.

En bovenal: beide gemeenten prutsen nogal wat af zodat er veel echte voorbeelden zijn van een niet correcte uitvoering van de Participatiewet. Dus we kunnen er erg veel van leren. En met dat vermaeck zit het ook wel snor, want we hebben de kartrekker van BurgerkrachtCentraal die door beide gemeenten wordt begeleid (of eigenlijk niet zo gaat u zien). Ray Heijder zit er met de neus bovenop en doet graag verslag.