Het stelselmatige geklooi bij de gemeente Apeldoorn

strengHet stelselmatige geklooi bij de gemeente Apeldoorn

7 januari 2020

Door Ray Heijder

Het is januari 2020, bijna vier jaar nadat mijn tenenkrommende avontuur via mijn eigen gemeente Epe begon met de gemeente Apeldoorn. Het kenmerkt zich tot op de dag van vandaag door geklooi vanuit het Werkplein Activerium in Apeldoorn. Inmiddels ben ik ter voorbereiding van gerechtelijke procedures wegens meervoudige onrechtmatige overheidsdaad begonnen met een diepteonderzoek naar onrechtmatig overheidshandelen.

Hierbij ontkom ik niet aan een voor de gemiddelde burger traumatische herbeleving. Gelukkig ben ik van een buitencategorie en kan ik tegen een stootje. Dat is geen opschepperij, maar bewezen: ik ben er immers nog 'and I am still standing!'

Gelukkig maar, want er is komend jaar een heleboel werk aan de winkel.


Mislukte aanval

Eerder vandaag tijdens mijn diepteonderzoek, kwam ik een incident van precies twee jaar geleden tegen. In januari 2018 zette de gemeente Apeldoorn een aanval op mij in die ik daadkrachtig heb weten af te slaan.

Ik vind het wel aardig om er nu tussendoor met mijn volgers even op terug te blikken. Uiteraard komt het later terug in een grote verzameling onrechtmatig overheidshandelen.

Op 3 januari 2018 terwijl ik nog aan de oliebollen en de appelflappen zit, valt er een brief in de bus van de gemeente Apeldoorn. Een tot dan toe voor mij onbekende activeringscoach E. M. die waarschijnlijk geen sociaal leven heeft en direct na de jaarwisseling op volle stoom het werk hervat, beweert dat ik een uitnodiging zou hebben ontvangen voor een voortgangsgesprek op dinsdag 2 januari.

Dikke, vette bullshit!

Dat is mijn eerste reactie terwijl ik mij zowat verslik in een rozijn.


Onwaarschijnlijk

Om te beginnen: ik had geen uitnodiging ontvangen!

Maar verder is het zeer onwaarschijnlijk dat er op 2 januari een voortgangsgesprek wordt gepland. Te meer omdat dit type contact in mijn casus een structureel gemis is. Als voortgangsgesprekken al plaatsvinden, zijn het telkens kennismakingsgesprekken met een nieuwe klantmanager of onbeduidend geleuter rond geüniformeerde verplichtingen die allang bekend zijn.

Nooit betrap ik de uitvoeringsorganisatie op inhoudelijke, concrete ondersteuning en al helemaal niet resultaatgericht. Er is dan ook nooit een plan van aanpak (uitvoeringsplan).

De gemeente Apeldoorn doet in opdracht van de gemeente Epe maar wat en niemand kan ergens op terugvallen, want niets ligt vast.


Rechtmatigheidsonderzoek door een activeringscoach? Hoe dan?

Dus weet je wat, we gaan die lastige meneer Ray Heijder eens even aan een rechtmatigheidsonderzoek onderwerpen.

Serieus mensen?

Tijdens dit gesprek zullen wij uw recht opnieuw beoordelen en tevens zullen wij ook met u een voortgangsgesprek houden.

Wij? Het gesprek is met mevrouw E.M. Is zij de koningin van Apeldoorn en dat ze daarom in de wij-vorm spreekt?

Nee ze is activeringscoach (die ondertekent met 'klantmanager') en dat maakt het verhaal nog onwaarschijnlijker. Dat is nou niet echt een functionaris die zich doorgaans met rechtmatigheidsonderzoeken bezighoudt.

Waarschijnlijker is dat ze één van de gelukkige medewerkers van het werkplein Activerium is die eind vorig jaar vlak voor de kerstborrel een nieuwe workload heeft gekregen om wat mee te stoeien totdat ze weer mag opzouten naar een andere gemeente. Ze deed vast nog gauw even wat uitnodigingen de deur uit en heeft zich daarbij in mijn geval vergist. Wellicht de brief vergeten uit te draaien.


Aardig doen

Kenmerkend voor nieuwe klantmanagers is dat ze eerst aardig proberen te doen, vooral als ze maar tijdelijke krachten of inhuur zijn. Je wilt natuurlijk niet gelijk met gezeik beginnen, hoewel je dat met een aankondiging van een rechtmatigheidsonderzoek wel doet.

Gelukkig zijn er standaard tekstblokken die je in de uitnodiging kunt opnemen.

Kijk, dit is er eentje:

Zoals u in de vorige uitnodiging heeft kunnen lezen, is het niet voor iedereen even gemakkelijk om betaald werk te vinden of op een andere manier mee te doen in de samenleving. Dat begrijpen wij. Misschien kunnen wij daarin nog wat voor u betekenen. We bekijken graag samen met u de mogelijkheden die u op dit moment heeft. Bla, bla, bla ...

Wel slim dat miepje E.M. begint met 'zoals u in de vorige uitnodiging heeft kunnen lezen' want het moet wel geloofwaardig blijven dat ik volgens haar niet ben komen opdagen op 2 januari.

De quasi vriendelijkheid is wel een beetje ongepast, nadat er eerst wordt gesproken over een rechtmatigheidsonderzoek.

Zou het niet logischer zijn om eerst te onderzoeken of er nog wel recht op uitkering is? Blijk dat namelijk niet het geval dan hoeft dat kwijlen over begrip en hulpvaardigheid ook niet meer.


Direct afstraffen die onzin

Tegenwoordig straf ik dergelijk gemeentelijke flauwekul direct af, maar ik had twee jaar geleden die daadkrachtige instelling kennelijk ook al, ontdekte ik vandaag.

De noodzakelijke tik op de vingers heb ik gelijk dezelfde dag nog uitgedeeld met een e-mail:

Geachte mevrouw M.,

Hierbij bevestig ik u de ontvangst van uw uitnodiging voor een gesprek op 22 januari 2018 om 11:00 uur.

Ik bestrijd dat ik de vorige uitnodiging voor een gesprek op 2 januari (gisteren) heb ontvangen. Ik vermoed dat u deze uitnodiging heeft verzonnen, ofwel dat deze nooit is aangemaakt en verstuurd.

Omdat ik de uitnodiging voor gisteren niet heb gezien, ben ik dientengevolge uiteraard ook niet verschenen. Dat de gemeente Apeldoorn heeft besloten om mijn recht op bijstand te beoordelen OM DIE REDEN beschouw ik dan ook als onrechtmatig.

Ik adviseer u om de uitnodiging in te trekken en eventueel een nieuwe op te stellen met andere inhoud. Ik zal deze dan opnieuw beoordelen op rechtmatigheid.

Om de gemeente geen extra munitie te geven bij het mij tegenwerken, zal ik vooralsnog wel verschijnen op 22 januari. Maar aangezien de basis voor het oorspronkelijke gespreksdoel naar mijn oordeel is komen te vervallen, neem ik de vrijheid om het gespreksonderwerp te bepalen: het aan de orde stellen van het plichtsverzuim van de gemeente Apeldoorn de afgelopen maanden.

Ik raad u krachtig aan kennis te nemen van de inhoud van het nieuwe online dossier op:
https://www.burgerkrachtcentraal.nl/case-heijder/

Met vriendelijke groet,

Ray Heijder

Daar is vrouwtje E.M. zich waarschijnlijk de tering van geschrokken want de volgende dag schrijft ze terug:

Bedankt voor uw email. Bij deze laat ik u weten dat uw afspraak met mij op 22 januari om 11.00 uur komt te vervallen.

Van E.M. zal ik waarschijnlijk nooit meer wat horen want die is begin vorig jaar (2019) vertrokken om in een andere provincie wat met statushouders te gaan doen.

En dat was het dan weer. Voorlopig en op naar een volgende gelukkige, incompetente casemanager bij de gemeente Apeldoorn.


Uitnodiging

uitnodiging

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie