Uitspraak beroep

Uitspraak beroep

2 augustus  2019 | Ken je dat gevoel, dat de tijd voorbij vliegt? Time flies when you are having fun! Maar dat in één dag maar liefst zes weken in rook opgaan, dat maak je niet vaak mee. Maar het bestaat en daarvoor gaan we naar Rechtbank Gelderland.

Gisteren meldden we nog dat Rechtbank Gelderland zich zes weken extra tijd gunt om uitspraak te doen.

Warempel een dag later is daar dan toch de uitspraak!

Het geduld van Ray Heijder is maar één dag op de proef gesteld. Dat is bij de gemeente Apeldoorn wel anders (daar gaat het beroep trouwens over).


Gemeente Apeldoorn gefeliciteerd

De uitspraak van Rechtbank Gelderland is een felicitatie van Ray Heijder waard aan de gemeente Apeldoorn, want zij wint deze ronde. Bij deze!

De schriftelijke uitspraak komt volledig overeen met wat in de rechtszaal aan de orde is gekomen op 21 juni 2019 en wat de rechter daar sprak. Ray Heijder had nog even de hoop dat de edelachtbare na verder onderzoek en beraad met een positieve verrassing zou komen voor hem, maar helaas mag dat niet zo zijn.

Na deze felicitatie haast Ray Heijder zich om te berichten dat hij direct in hoger beroep zal gaan bij de Centrale Raad van Beroep. Deze uitspraak staat daar namelijk voor open.


De kern van het beroep

Nog even voor de geest halen wat de kern van het beroep is:

Het niet tijdig nemen van een besluit op een aanklacht.


De kern van de uitspraak

Als we de uitspraak ontdoen van de ruis, dan zien we dat de kern van de uitspraak is dat Ray Heijder een beetje dom is geweest dat hij twee dagen te vroeg een ingebrekestelling heeft gedaan. En dan is het (helaas pindakaas) een mislukt beroep, of zoals dat in het jargon heet:

Dit betekent dat het onderhavige beroep niet-ontvankelijk is, zodat de rechtbank niet toekomt aan een inhoudelijke beoordeling van de beroepsgronden.

Da sta je dan als burger met je goede gedrag!


Wat leert dit beroep en deze uitspraak?

[1] Gemeente Apeldoorn laat burger in de val lopen
Ray Heijder is, hoewel hij steeds meer door schade en schande wijs wordt (ook nu weer) een onervaren eiser.
Gemeente Apeldoorn is daarentegen een doorgewinterde verweerder toegerust met de beste juridische wapenuitrusting.

En zo is het steeds. Wat een oneerlijke strijd!

Toen Ray zijn twee dagen te vroege ingebrekestelling deed, moet de gemeente Apeldoorn hebben gedacht:

Mooi, die hebben we tuk! Daaraan hebben we geen tegenstand!

Onwetend en onervaren dacht Ray Heijder goed te hebben gedaan. Dat een twee dagen te vroege ingebrekestelling een en ander kansloos zou maken, kon hij redelijkerwijs niet weten.

Het zou behoorlijk zijn geweest als gemeente Apeldoorn belanghebbende even had geattendeerd op zijn fout. En had zij überhaupt (los van het nemen van een besluit) maar gereageerd, al was het alleen een bevestiging van ontvangst. Sla de Behoorlijkheidswijzer er maar eens op na, kernwaarde 'A. Open en duidelijk'.

In plaats daarvan heeft zij nog maandenlang de boel gerekt door niet te besluiten.

Pas toen dit beroep door Ray Heijder werd gedaan bij de rechtbank is de gemeente tegen wil en dank in beweging gekomen om de aanklacht alsnog in behandeling te nemen en er vervolgens een besluit op te nemen.

[2] De bestuursrechter van Rechtbank Gelderland volgt strikt de letter van de wet
De rechter bleek tijdens de zitting volledig op de hand van de verweerder en wreef het er bij de belanghebbende nog even extra in door te stellen dat Ray Heijder niet alleen te vroeg was, maar ook daarna niet nog een keer een ingebrekestelling had gedaan. Er dus van uitgaande dat elke (onervaren) burger daar maar op moet komen.

Het zou tot het verantwoordelijkheidsbesef van een rechter moeten behoren om naast strikt de letter van de wet toe te passen een uitstapje te maken naar de geest van de wetgeving door de omstandigheden mee te wegen.

In plaats daarvan suggereerde hij dat in hoger beroep een en ander ook niet-ontvankelijk zou blijken. Op dat moment vond Ray Heijder dat nogal intimiderend, maar al snel dacht hij inwendig:

Dat zullen we dan nog wel eens zien!

[3] De bestuursrechter van Rechtbank Gelderland treedt ongepast buiten de perken
Opvallend is verder dat de bestuursrechter zich dan wel strikt aan de letter van de wet houdt, maar tegelijkertijd ten onrechte inhoudelijk is ingegaan op elementen die niet over het beroep op zich gaan. Dit geldt voor zowel de zitting als voor de schriftelijke uitspraak.

Tijdens die zitting heeft Ray Heijder daar nog iets over gezegd om duidelijk te maken dat het gaat om het niet tijdig beslissen en niet om de elementen uit de aanklacht zelf waar niet op werd beslist door de gemeente.

Al ruim voor de zitting zag Ray Heijder al aankomen dat er zou worden afgeweken van de kern van het beroep en heeft dit verwoord in een brief aan de rechtbank ''Dreigende gerechtelijke dwaling" (21 januari 2019). Deze brief is kennelijk genegeerd.


Hoger beroep

De uitspraak staat open voor hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. Ray Heijder zal kort hierna (ruim binnen de wettelijke termijn van zes weken) van die mogelijkheid gebruikmaken.


De uitspraak

Uitspraak beroep


Uitspraak beroepUitspraak beroep


Uitspraak beroep

Onderdeel van
Lab 055/0578


Voorliggend

21/06/18 Aanklacht
18/10/18 Beroep
21/06/19 Zitting rechtbank
01/08/19 Uitstel uitspraak beroep

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie