Werkplein Activerium Apeldoorn blundert. Alweer!

Werkplein Activerium

Werkplein Activerium Apeldoorn blundert. Alweer!

4 juli 2019 | Werkplein Activerium Apeldoorn en Ray Heijder, ze zijn partners in een ongelukkig huwelijk. Maar het heeft ook wel wat. Deze week voor de zoveelste keer een echtelijk misverstand tussen die twee. Voor de buitenstaander moet het langzamerhand lachwekkend zijn. Wanneer gaan ze nou eindelijk eens scheiden? Ze blijven toch niet voor de kinderen bij elkaar?

Kern van de wrijving in deze relatie is dat het Werkplein Activerium het nooit goed lijkt te kunnen doen. De schrijnende waarheid is vervolgens dát het ook altijd fout gaat. Al meer dan drie jaar lang.

Geniet u maar weer mee van dit nieuwe incident.


Kwaliteitsmedewerker Ray Heijder

Stiekem is Ray Heijder de kwaliteitsmanager van het Werkplein Activerium van de gemeente Apeldoorn. Officieel niet, want de open sollicitatie naar deze functie die Ray ooit deed, werd genegeerd door de gemeente. Maar informeel is hij het gewoon! Wel heel erg informeel hoor want officieel mag hij van de inmiddels tot commissaris van de koning verheven burgemeester John Berends geen commentaar meer leveren op de werkwijze van het Werkplein Activerium. Dat is Ray Heijder schriftelijk verboden in een brief ondertekend door zowel de burgemeester als de gemeentesecretaris (de hoogste ambtelijke baas).

De unieke 'samenwerking' geschiedt door het opzettelijk fouten maken richting Ray, die dan vervolgens over de zeik gaat en elk incident aan de orde stelt, bezwaar maakt en inmiddels ook de gang naar de rechter heeft gevonden.

Het gezamenlijk doel is: samen tot verbeterde dienstverlening van de gemeente Apeldoorn komen, allemaal voor de inwoners, de burgers die centraal staan.

Voor dit werk krijgt Ray Heijder maandelijks € 418,23 vergoeding in de vorm van algemene bijstand op grond van de Participatiewet. Eigenlijk is deze constructie niet toegestaan en er komt ook nog eens bij dat de collegeopdracht zoals bepaald in artikel 7 van de Participatiewet niet wordt uitgevoerd (begeleiding naar werk van een persoon die een bijstandsuitkering ontvangt).

Maar het werkt, deze stilzwijgende illegale deal tussen de gemeente Apeldoorn, gemeente Epe en Ray Heijder.

De controlerende en kaderstellende gemeenteraden van beide gemeenten knijpen hierbij een oogje dicht. Ze weten ervan, maar grijpen niet in.


Lastig voor de consulenten

Voor de consulenten werk en inkomen is de deal tussen de gemeente en Ray Heijder wel lastig. Zij werken (als het ze uitkomt, maar niet noodzakelijkerwijs) keurig en gehoorzaam strikt volgens het boekje en weten niets af van deze niet vastgelegde afspraak.

Uiteraard worden gewone ambtenaren niet door hun teamleider geïnformeerd anders wordt de gemeentelijke mol Ray Heijder ontmaskerd.

Daardoor mislukte tot nu toe elke inzet van consulenten. Met de handen in het haar trok elke consulent zich vroeg of laat terug en lijkt het erop dat er nu niemand meer is die Ray Heijder wil 'doen'.

De laatste consulent U.Ö. was daarbij niet zo heel slim, want hij legde de beëindiging van zijn begeleiding in een beschikking vast. Koren op de molen van kwaliteitsmanager Ray Heijder, want die ging direct formeel in bezwaar tegen het besluit. Dat bezwaar werd gegrond verklaard door de gemeente; de consulent had een onrechtmatige overheidsdaad verricht!

Dezelfde ongelukkige consulent U.Ö. (een beetje overdreven trajectregisseur genoemd, maar ja Ray dan met zijn 'kwaliteitsmanager') zei in één van de laatste gesprekken (en we kunnen het bewijzen als het moet):

Ray, is het misschien zo dat je steeds wacht op een fout van de gemeente, zodat je daar dan weer over kunt schrijven?

Arme man, hij moest eens weten. Inderdaad en bovenal: je kunt erop wachten, ja. En dan schrijven. Als een malle!


Wat een zeikerd die Ray!

De buitenwereld heeft grote bedenkingen bij Ray Heijder. Waarom trapt hij steeds tegen de gemeente aan? Waarom gaat die labbekakker niet gewoon echt aan het werk? Zeker in deze tijd moet dat toch geen probleem zijn met werkgevers die staan te schreeuwen om personeel! Als hij nou eens zijn gedrag zou veranderen...

Mooi, dat is naast het verbeteren van kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening aardige bijvangst.
Het publiek moet dit namelijk precies zo denken!

Van Mark Rutte en die geboren Duitser Klaas Dijkhoff. Jawohl, menschen!


Het nieuwste verbeterpuntje voor het Werkplein Activerium

Het werd weer eens tijd: een nieuwe blunder van Werkplein Activerium, positiever gesteld: een kans op een volgende geleerde les. Een mooie 'dat-had-anders-gemoeten' en aanleiding voor een 'welgemeend excuus' van de gemeente richting de burger.

Het gaat hier om de minimaregeling individuele inkomenstoeslag. We lazen hiervoor dat het maandelijks inkomen van onze kwaliteitsmanager Werkplein Activerium € 418,23 (uitgeklede bijstandsuitkering) is. Dat vindt Ray Heijder een habbekrats in tegenstelling tot één van de afgehaakte consulenten M.J.:

Nou ik vind het anders een flink bedrag!

Consulent M.J. krijgt waarschijnlijk minimaal zeven keer zoveel als Ray Heijder, maar we weten allemaal dat geld een slechte motivator is. Dat is ook bewezen, want consulent M.J. deed geen moer en Ray Heijder werkt dag en nacht aan het redden van de wereld via BurgerkrachtCentraal.

Desondanks trok Ray vorige week de stoute, minima kringloopschoenen aan en besloot de individuele inkomenstoeslag aan te vragen. Dat moet bij het Werkplein Activerium en moet dus per definitie fout gaan. Anders is het niet leuk meer...


De aanvraag individuele inkomenstoeslag

Ray Heijder zou Ray Heijder niet zijn en zichzelf degraderen als hij niet eerst online ging kijken naar de aanvraagprocedure. Hij is inmiddels eraan gewend dat hij een soort schizofrene burger is die de ene keer is overgeleverd aan de gemeente Epe omdat hij in Vaassen woont en de andere keer aan de gemeente Apeldoorn omdat zijn eigen gemeente liever grote zus 055 op haar bek ziet gaan bij dingen die mis kunnen gaan.

Saillant voorbeeldje: het aanvragen van het extraatje van € 75,- per jaar (ook een minimaregeling) handelt Epe wel zelf af en ging al twee keer helemaal vlot en goed!

Op Epe.nl zoeken op 'individuele inkomenstoeslag' levert op:

Werkplein Activerium
Het Werkplein Activerium in Apeldoorn is dé plek waar alle diensten op het gebied van werk en inkomen voor inwoners en ondernemers bij elkaar komen. U kunt hier terecht voor informatie over de Participatiewet, bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag.

Yes! Werkplein Activerium, als dat niet weer blunderen wordt!

Je wordt doorgeschakeld naar Samen055.nl. Wat een service en 'samen' dat klinkt fijn!

Nou nee, want het is geen zogenaamde 'deeplink'. Anders gezegd, op Samen055 moet je alsnog verder zoeken terwijl al bekend is wat je wilt vinden.

Met eigenlijk een beetje teveel moeite, lukt het wel.

Het blijkt dat inwoners in Apeldoorn, Epe en Brummen bij het Werkplein Activerium terecht kunnen en dat iedereen gelijk is, maar die van Apeldoorn iets meer gelijk dan die van Epe en Brummen. Apeldoorners kunnen namelijk online aanvragen, Epenaren (dus ook Vaassenaren) en mensen in de gemeente Brummen niet.

Als een zichzelf respecterende (hij moet wel want een ander doet het niet) kwaliteitsmanager onderzoekt Ray of er niet toch een online achterdeurtje is en zie, dat is wel goed dichtgetimmerd door de gemeente Apeldoorn.

Online aanvragen individuele inkomenstoeslag


Even Apeldoorn bellen!

Dat wordt dan toch maar netjes doen wat er wordt voorgeschreven: bellen naar 14055.

Ray Heijder komt bij een vriendelijke meneer uit van het Werkplein Activerium. Die vraagt goed door en zo wordt het onomstotelijk duidelijk dat Ray Heijder uit Vaassen komt, dus uit de de gemeente Epe. Hij is dus geen Apeldoorner en kan dus niet online aanvragen. Hem moet dus een aanvraagformulier worden toegezonden. De meneer zal dat doen nadat hij zich via het BSN-nummer heeft vergewist van het juiste postadres van de aanvrager. Ray heeft bevestigd dat dit adres juist is.

Ook heeft de meneer van het Werkplein Activerium uitdrukkelijk uitgevraagd of Ray als eens eerder de individuele inkomenstoeslag heeft genoten. Nee, uitdrukkelijk nee! Okay mooi, want dan weet de meneer precies welk formulier hij moet toezenden.

Vanwege het laatste zullen de formulieren voor het aanvragen van de individuele inkomenstoeslag natuurlijk niet online staan. Burgers zijn te dom om het juiste formulier te gebruiken. Want dan zal je net zien dat zo iemand een formulier voor een vervolgaanvraag gebruikt voor een eerste aanvraag. Je weet toch hoe burgers zijn? Totaal niet zelfredzaam.

Bou, na het prettige en nuttige telefonische contact kan dit in elk geval niet meer misgaan. Toch?


Krijg nou wat!

Keurig een paar dagen later post van de gemeente Apeldoorn.

Het aangevraagde aanvraag formulier? Ja! Oh nee!

Ray Heijder slaakt een kreet:

Kan dat f*cking Activerium nou echt nooit eens wat goed doen?

Nee Ray, je weet toch? Maar wat dan? Wat scheelt eraan mien jong?

Uit onze gegevens blijkt dat u het afgelopen jaar de individuele inkomenstoeslag heeft ontvangen. U kunt dit jaar opnieuw deze individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dat doet u met het bijgaande aanvraagformulier.

En op het aanvraagformulier staat:

Aanvraagformulier (vervolg) individuele inkomenstoeslag
U heeft in 2018 de individuele inkomenstoeslag ontvangen. Met dit formulier kunt u opnieuw de individuele inkomenstoeslag aanvragen.

ZUCHT!!!


Hoe nu verder?

Kennelijk heeft Ray Heijder vorig jaar de individuele inkomenstoeslag al ontvangen. Dat is een verrassing, want dat zou dan een ambtelijke afwijking van de wet- en regelgeving zijn. Dan zou de vrije beleidsruimte van een gemeente ook eens in zijn voordeel uitpakken.

De volgende stappen zal onze mazzelaar nu nemen:

Het ontvangen formulier invullen (update: inmiddels gedaan) en daarbij de vraag stellen of de gemeente behalve de toeslag voor 2019 alsnog die van 2018 wil overmaken.
Ray heeft die van vorig jaar namelijk niet ontvangen. Zou het per ongeluk naar iemand anders zijn overgemaakt die 'wijselijk' niets heeft gezegd?

Dat zou abject en infaam zijn, want het heilige mantra van de overheid is:

Het geld moet terechtkomen bij de mensen die het echt nodig hebben.


De toegezonden stukken

Individuele inkomenstoeslag


Individuele inkomenstoeslag


Individuele inkomenstoeslag


Individuele inkomenstoeslag


Individuele inkomenstoeslag