Sloop de kleinschalige zorg in de zorg

Het Zand Zwolle rijp voor de sloop
Het Zand Zwolle rijp voor de sloop

De nationale leugenmachine draait op volle toeren in het sociaal domein. We horen voortdurend de smeekbede richting het volk: kom alsjeblieft werken in de zorg! Die mag ook klinken dankzij extra geld van de overheid. Er is echter achter deze façade en poppenkast iets heel anders gaande.

Ons wordt wijsgemaakt dat de marktwerking in de zorg de grote boosdoener is van alle ellende die we nu kennen. Voor die fabel zijn vooral de Socialistische Partij (SP) en de Federatie Nederlandse Vakvereniging (FNV) de roeptoeters. We trappen massaal in hun misleiding.

In plaats van dat de marktwerking in de zorg wordt gesloopt, ondersteunt men een kruistocht tegen de kleinschalige zorg. Eerder ook aan bod gekomen in de blog Oorlog tegen de kleine zorgaanbieders.

Door Ray Heijder, sociaal burgerrechercheur

Eind november vorig jaar galmden de noodklokken over een groot personeelstekort in de zorg. Dan zou je denken dat je bijna dezelfde dag een baan vindt als je gekwalificeerd bent. Als werkzoekende nadat je net klaar bent met je relevante studie of ergens anders in de branche overtollig bent geworden.

Maar die logica gaat niet op in een systeem waarin politiek, regering en overheid een verborgen agenda hebben die hen is opgelegd door een aan het volk vijandige macht. In de BV Nederland wordt met protocollen gewerkt die het tegenovergesteld sorteren dan wat wij met onze ‘common sense’ (gezond verstand) verwachten.

Hierbij worden we afgeleid door de focus die wordt gelegd op de veronderstelde verwoestende marktwerking. Dit wordt nog eens extra aangedikt door berichtgeving over graaiende bestuurders en grote PGB-fraudeurs.

Ik beschrijf in deze blog één van de vele voorbeelden die het bovenstaande bevestigen en meer inzicht geven hoe de sluwe hazen lopen. Vele verwerpelijke illustraties (waaronder het debacle rond TSN Thuiszorg) gingen deze case al voor: Zorgspectrum Het Zand in Zwolle.


Geen vuiltje aan de lucht

Tot 2017 was alles nog helemaal toppie bij Zorgspectrum Het Zand. In oktober 2016 behaalde de organisatie van 313 zorginstellingen de zevende plek op de Beste Werkgeverslijst 2016. Kort daarna werd Het Zand ook genomineerd voor de Patiëntvriendelijkheidsprijs 2016. In december 2016 bleek de zorginstelling een mooie nummer 3 te zijn.


Begin van het einde
Tamara Ritsema rukt aan het stuur
Tamara Ritsema rukt aan het stuur

Zouden de mensen het in Zwolle door hebben gehad dat het begin van het einde van Zorgspectrum Het Zand ingeleid werd met de benoeming van nieuwe bestuurder Tamara Ritsema per 1 april 2017? Hoe dan ook ontstond er hierover gelijk een rel. Wat de bezwaren tegen Ritsema waren, was volgens de krant toen niet bekend. We weten het nog steeds niet.

Maar met Tamara Ritsema afkomstig is van Zorggroep Meander onderdeel van het conglomeraat Espria gaat er wel een belletje rinkelen…

Ritsema kwam er om aan het stuur te rukken en de afbraak van Het Zand in gang zetten om het restant in te passen in een zorgreus. Meest voor de hand liggend hier: Espria.

Onder de zorgreus Espria vallen naast Zorggroep Meander ook nog EveanIcare, GGZ Drenthe, De Trans en Particura.

Tamara heeft een financiële en ondernemende achtergrond en heeft een grote passie voor de kwetsbare medemens.

Die passie voor de kwetsbare medemens is een aardige bijvangst ook al kunnen doorgaans de verwachtingen over de betrokkenheid met cliënten van een lid van de Raad van Bestuur niet te hoog gespannen zijn.

Om Zorgspectrum Het Zand rijp te maken voor de sloop, is met name de financiële en ondernemende achtergrond van de nieuwe bestuurder interessant.


Het geregisseerde noodlot
Bestuurder Wybren Bakker gedumpt
Bestuurder Wybren Bakker gedumpt

In augustus 2017 slaat het (uiteraard geregisseerde) noodlot toe.
Zorgspectrum Het Zand in financiële nood.
Hulde financiële Tamara Ritsema!

In aanloop naar dit ontij is er zoals we dat zo vaak zien bij dit soort vieze spelletjes een bestuurder buiten de deur gezet, de voorzitter van de Raad van Bestuur nog wel:
Wybren Bakker stopt bij Zorgspectrum Het Zand Zwolle.

Dit vertrek heeft natuurlijk nergens mee te maken. De per 1 januari 2015 aangetreden Wybren Bakker is gewoon aan een andere carrière toe.

In oktober 2017 vernamen we ook dat een deel van de Raad van Toezicht de handdoek in de ring gooit:
Deel Raad van Toezicht van Het Zand stapt op.

Aanleiding is naar eigen zeggen de vastgelopen relatie tussen Raad van Toezicht en Ondernemingsraad.


En ja hoor daar is ie weer… de FNV!
FNV-acteur: Wim van der Hoorn
FNV-acteur: Wim van der Hoorn

Tot de modus operandi (how they do it) ofwel de perverse manier waarop dit soort sloopwerken wordt uitgevoerd, hoort steevast de FNV. Die geeft dan ook snel acte de precénce:
FNV verontrust over verlies en reorganisatie zorgspectrum Het Zand.

Bijna altijd komt er als de poep eenmaal de ventilator heeft bereikt meer shit naar boven. Ook hier inderdaad, want het hoort er allemaal bij:
Jaar geleden al signalen over tekorten bij Het Zand.

Als een zorginstelling zo schaamteloos kapot gemaakt wordt, moet de opzet daarvan buiten de waarneming blijven. Juist daarom wordt de schizofrene FNV ingevlogen. Voor de schijn wordt er een reorganisatie in gang gezet waarbij natuurlijk de vakbond heel goed let en opkomt voor de belangen van het personeel:
Vakbond praat met personeel Het Zand over reorganisatie.

Dan is er op het juiste moment een rechtvaardiging nodig om banen te schrappen:
Tekort zorgspectrum Het Zand nog groter.

Kort daarna kan de genadeslag worden uitgedeeld:
Reorganisatie noodlijdend Het Zand kost honderd banen.

Om de show nog wat dramatischer en dus geloofwaardiger te maken, nog een extra schermutseling in de periferie:
Reorganisatie Het Zand splijt de vakbonden.


Pervers arbeidsmarktbeleid

Het is inmiddels medio januari 2018 als 250 medewerkers met veel onzekerheid en zorgen de feestdagen hebben doorgebracht. Maar er zijn al 80 medewerkers verzekerd van een nieuwe baan.

Hoezo al? Pas 80! We zijn drie maanden verder!

De zorgbranche staat toch te springen om mensen? Er wordt zelfs gesmeekt ‘kom werken!’

Het moge duidelijk zijn dat het vuile spel nog niet voorbij is en we misschien nog maar op de helft van het verhaal zitten. Of eigenlijk begint het nu pas, want waar het met het voorgaande allemaal om te doen is, is niet de sloop van kleinere zorginstellingen an sich, maar om grote conglomeraten te vormen (zorgreuzen).

Waarom? Om daarin te kunnen handelen in zorgmedewerkers. Een moderne, veredelde (maar niet minder weerzinwekkende) slavenhandel.

De meeste medewerkers van Het Zand zijn in hun bestaande arbeidspositie te duur als slaaf. Het is niet wenselijk dat zij nu instromen bij een andere werkgever. Zij zullen ook eerst ‘gesloopt’ moeten worden om later rijp te zijn om veel goedkoper in de banenpools van zorgreuzen te worden geschoven. Desnoods maar via UWV en bijstand afwaarderen. Dat lijkt een kostenpost, maar is op langere termijn te zien als investering.

De opzet is het creëren van veel goedkopere en vooral ook compleet afhankelijke, onderdanige slaven.

En dat allemaal onder toeziend oog van de landverraders FNV!

En de politiek? Dit keer in geen velden of wegen te bekennen. Zelfs de SP niet?