€ 363.000.000 ESF-subsidie is opperdepop

Dan denk je als gemeenten dat je een lekkere ruime bundel van maar liefst € 363.000.000,- hebt gekregen van Brussel, zit je drie jaar voor het verstrijken ervan er al doorheen. Opwaarderen zit er helaas tot en met 2020 niet in. The Hague we have a problem!

Het Europees geld dat voor de periode van 2014-2020 ter beschikking is gesteld om kansarme schoolverlaters en statushouders aan werk te helpen is veel eerder op dan gepland. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigde aan dat er geen derde tranche komt voor ESF-subsidies. Niet alleen de gemeenten, maar ook de scholen hebben er wel op gerekend.

Inmiddels zit suikertante, de socialistische Jetta Klijnsma van de PvdA er niet meer aan het geldkraantje maar is het roer overgenomen door liberaal Tamara van Ark. Toch maar een poging wagen en de VVD'er lief aankijken, ook al moesten gemeenten eerder al met de billen bloot vanwege een tekort op de participatiebudgetten van € 276.000.000,- over 2016 en 2017. Bij het laatste kwam er bijval van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) die wist te vertellen dat het macrobudget van het Rijk niet klopt.


Op is op! Opperdepop!

Tamara van Ark is echter niet te vermurwen en stelt 'op is op!' Ze vindt het zelfs wel gaaf dat de EU-pot leeg is, want dat beschouwt ze juist als een succes. Dat is voor haar een indicatie voor goed resultaat. De schadelijke gevolgen die het speciaal onderwijs ervan zal ondervinden, houdt zij kennelijk buiten de resultaatmeting.

Gemeenten en het onderwijs hebben inmiddels daarover aan de bel getrokken bij staatssecretaris Van der Ark (VVD). Die is juist tevreden dat het geld op is. Het beleid is een succes, valt in de voortgangsrapportage over dat onderwerp te lezen. Die staat vol met geslaagde projecten. Maar scholen die programma’s hebben voor kansarmen vrezen tekorten van tienduizenden euro’s per school.
(uit: Binnenlands Bestuur 3 mei 2018)

Gemeenten moeten van de staatssecretaris zelf maar kijken hoe ze de gaten dichten. Paniek dus!

Van Ark vindt daarnaast dat gemeenten niet voor niets dat fijne buffertje hebben dat Gemeentefonds heet. Dan moet het daar maar uit worden gehaald. Maar daarbij sputteren de gemeenten want die vinden dat dit bestemd is voor inflatie, loonkosten en overige stijgingen van begrotingsposten.

Tamara, dit is echt een onvoorziene tegenvaller!

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) suggereert met de moed der wanhoop dat er misschien nog wat geld vrijkomt uit de huidige projecten, maar beseft bij het uitspreken hiervan dat het eigenlijk nergens op slaat.


Desastreus?

Welke rampen staan ons te wachten als er geen oplossing komt?

Laten we het verhaal niet ingewikkelder maken en er eens van uitgaan dat de € 363.000.000,- wel nuttig is besteed. Met andere woorden: de joboaches hebben goed werk afgeleverd en kansarme schoolverlaters en statushouders zijn aan het werk geholpen en worden effectief begeleid.

Dat zou 'so far, so good' zijn. Zeg dat het niet waar is dat al dat geld is verspild!

De projecten moeten zonder geld de ijskast in.

Dat betekent dat de jobcoaches hun baan verliezen. Even met een natte vinger zouden dat er zo'n 1.000 tot 1.500 kunnen zijn (misschien meer). Die zullen dan wat anders moeten gaan doen. Maar wat? Gelukkig schreeuwt de arbeidsmarkt om mensen. Als we dat moeten geloven en laten we dat ook gemakshalve maar doen. Zien we ze straks terug in de zorg of in de bouw?

Veel erger is dat duizenden jongeren hun begeleiding kwijt raken en dat een nieuwe lichting jongelui helemaal niet geholpen kunnen worden. Er wordt een aantal genoemd van 65.000!

Dat is toch wel desastreus waarbij de dreiging bestaat dat opgebouwde resultaten deels ongedaan worden gemaakt. Dat is in eerste instantie menselijk leed, maar ook kapitaalvernietiging.

Wat een afbraak opnieuw in het sociaal domein! Als er straks in 2021 weer geld komt uit Brussel, wordt het eerst puin ruimen. Misschien zelfs van voor af aan beginnen.


Toegift: zorgen en enige paniek

Laten we tot slot eens een klein rondje langs de velden maken.

Merk op dat het vooral de PvdA is die zich roert!

Een selectie (er is meer in de raadsinformatiesystemen van gemeenten te vinden, ook weer met name van de pen van de PvdA):

EU-potje voor jongeren raakt op
24 augustus 2018 - PvdA Roosendaal

De PvdA maakt zich zorgen over ‘kwetsbare leerlingen.
16 augustus 2018 - PvdA Ede

Europese subsidie voor kwetsbare groepen valt weg
12 augustus 2018 - PvdA Lelystad

Jongeren en jobcoaches de dupe van opraken ESF-geld
31 juli 2018 - PvdA Reimerswaal

Schriftelijke vragen PvdA ESF subsidie begeleiding leerlingen
27 juli 2018 - PvdA Apeldoorn

Raadsvragen PvdA over lege geldpot kwetsbaren
26 juli 2018 - PvdA in het Europees Parlement

PvdA Zoetermeer bezorgd over wegvallen subsidie kwetsbare leerlingen
26 juli 2018 - PvdA Zoetermeer

CDA stelt vragen over subsidie ESF Actieve Inclusie
6 juli 2018 - CDA Doetinchem

Zuinigheid van Rutte kost duizenden publieke banen
28 juni 2018 - PvdA - Agnes Jongerius en Gijs van Dijk

Miljoenentekort dreigt voor werkprojecten in Groningen
14 mei 2018 -Groningse wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA)

 

Opgenomen in:
Modermismen anno nu

Datum:
27 augustus 2018

Auteur:
Ray Heijder