iSamenleving

Heel simpel, als je ergens de letter 'i' voor zet, kun je doen alsof je iets heel nieuws te bieden hebt. De 'i' van 'innovatief' zal dat wel zijn of natuurlijk van 'integraal', want dat is ook een toverwoord.

Op die manier kunnen commerciële bedrijven de gemeenten wild enthousiast maken zodat ze niet in de gaten hebben dat ze worden bedonderd en kaalgeplukt. Ook de gemeenteraden raken zo opgewonden dat ze zomaar hun budgetrecht laten kapen. Dat is al helemaal het geval als gemeenten gezamenlijk in een gemeenschappelijke regeling de regie uit handen geven.

De gemeenten worden helemaal lekker gemaakt met de enorme mogelijkheden die er zijn. En die zijn ongekend en zo binnen handbereik. Ambtenaren besparen er heel veel tijd bij en hoeven in bepaalde gevallen zo goed als niets meer te doen.

Nou als dat een overheidsdienaar niet als muziek in de oren klinkt.


Wij burgers hangen er wat bij

Het verneukeratieve hierbij is altijd dat zowel commerciële bedrijven als gemeenten de indruk wekken dat alles te doen is in het belang van de burgers. De burger is volgens hen de spil waar de dienstverlening om zou draaien.

Dat is een leugen, want wij hangen er maar een beetje bij. De processen worden ondanks de burgers doorlopen en/of met hen als excuus.

We gaan dat eens in de praktijk bekijken met een voorbeeld van zo'n zogenaamde innovatie met een letter 'i' ervoor: de samenleving wordt dan de iSamenleving. Dat is behalve een term die de overheid en haar netwerk van adviespartners gebruikt ook een product van PinkRoccade Local Government.

In deze blog beperken we ons tot een promoverhaaltje van PinkRoccade en gaan we zien hoe er tegen ons (de burgers) aan wordt gekeken, maar vooral ook hoe de gemeenten in de tang worden genomen. Dat is nogal ontluisterend!


Wapen in de strijd tegen die lastige burgers

iSamenleving

Het verkooppraatje van PinkRoccade is niet zo groot, maar er valt veel uit te halen. We bekijken en beoordelen een aantal screenshots, te beginnen met de bovenstaande.

Het begint al gelijk goed, het gaat niet om de burgers!
Meteen wordt de nadruk gelegd op het probleem van baas van de ambtenaren in het sociaal domein, de consulenten. Lastig, lastig, lastig, die moet zorgen dat zijn medewerkers overal maar informatie vandaan kunnen halen. Als leidinggevende wil je niet dat jouw club de hele dag maar een beetje dom gegevens aan het overtypen is. Hallo, het zijn wel allemaal dure jongen en meisjes met minimaal Hbo. Zonder dat kom je niet aan de bak in het heilige der heilige van de gemeente.

En dan zijn daar die veeleisende burgers die steeds maar jouw team lastig vallen om over hun dossier te zeiken. Continu!

Ook zij nog even fijntjes gewezen op de toenemende werkdruk vanwege steeds meer taken. Heel slim!

Maar proficiat, iSamenleving maakt die ellende allemaal tot verleden tijd voor jou en jouw consulenten en daardoor kun je alleen nog maar de juiste acties nemen en nog direct ook!

Wow, zal dat er even voor zorgen dat de burgers niet meer hoeven te klagen over getreuzel en fouten van jouw gemeente.


iSamenleving

Met het frontofficesysteem iSamenleving heeft jouw team volledig de grip op die weerbarstige burgers want ineens is alles over hen bekend en beschikbaar.

Gaaf, nu kunnen jullie eindelijk ook dat 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur ding doen waar jij en je vakgenoten het onder andere tijdens bijeenkomsten van Divosa al zo vaak over hadden. Die aanpak kreeg maar nooit gestalte, maar nu gaat dat zeker lukken met al die rapportages en overzichten.

Niet de burger hè, maar jij met je consulenten gaan vooral profiteren van de volgende voordelen...


iSamenleving

Zo gaaf dit systeem, je kunt nu veel breder aan de slag, want het hele sociaal domein zit onder jullie toetsenborden. Mooi, dan kun je integraal werken en ontschotten. En alles is aan elkaar gekoppeld, dus dat gaat een tijd schelen joh! Al die informatie komt overal vandaan en de puzzelstukjes vallen samen hier bij jou en je team.

Zelfs(!!!) van de burgers!
Ja dat was voorheen een drama, want de info moet je werkelijk met moeite uit ze trekken. De meeste burgers nemen het namelijk niet zo nauw met hun informatieplicht. Niet vanzelf in elk geval.


Allemaal leuk en aardig die discussie en mooie verhalen over de transparante overheid, maar in jouw gemeente zijn er zo eigen gedachten over helderheid. Daarbij kan het niet zo zijn dat jouw consulenten als ongeleide projectielen te werk gaan. Jij weet wat goed voor ze is en jij gaat ervoor zorgen met iSamenleving dat de burgers via jouw team niet wijzer worden dan zij al zijn. Die moeten wel lekker afhankelijk blijven en natuurlijk niet allerlei dingetjes van Schulinck te zien krijgen. Dan wordt de kwetsbare burger ineens veel te krachtig.

Tsja, dat de burgers de wet en de regels behoren te kennen, not your cup of tea.


iSamenleving

Kijk die hele doctrine van zelfredzaamheid van burgers is natuurlijk voor de show. Oké, het moet wel echt lijken, maar zeker niet uit de hand lopen. Een bepaalde mate van zelf de boontjes doppen is prima, maar de burgers in jouw gemeente moeten niet te bijdehand gaan worden.

Afhankelijkheid blijft troef en is key! Met iSamenleving hou jij dat helemaal onder controle ook als het ingewikkeld wordt.


iSamenleving

Nu vraag je je natuurlijk af of dit allemaal wel 'proven' is, ofwel bewezen goed uitpakt. Wij van PinkRoccade kunnen zoveel vertellen en we willen inderdaad vooral graag ons product aan je verkopen.

Nou daar hoef jij echt niet over in te zitten, want er werken al best veel gemeenten mee. Die hebben geen kat in de zak gekocht; ze oogsten alleen maar succes. Je kunt het zo navragen bij de gemeente Bronckhorst.

Al die gemeenten zetten iSamenleving snel en efficiënt in.

Dat wil jij ook en dat gun jij je consulenten (en vooruit, de burgers).

Opgenomen in:
Modermismen anno nu

Datum:
30 augustus 2018

Auteur:
Ray Heijder