Van ons gas, gas, gas is de koning in zijn sas

Overige blogs

De Gouden Koets
De Gouden Koets

01-02-2018 – Het is een eeuwenoude methode, het volk laten kiezen: willen jullie de waarheid of de misdaad? In het gasdrama Groningen is de Pontius Pilatus die zijn handen in het onschuld wast Eric Wiebes. Het lijkt alsof hij als verantwoordelijke voor een duivels dilemma staat, maar op 31 januari 2018 was hij daar veel te ontspannen voor in het televisieprogramma Jinek.

Eric lachte en maakte grappen en grollen goed afgekeken van VVD-partijgenoot Mark Rutte! Hij kon zo relax zijn omdat hij natuurlijk al wist wat er de volgende dag zou gebeuren, namelijk een wonder!

Door Ray Heijder

Er is vandaag (1 februari 2018) een document openbaar gemaakt waar al jaren naar werd gezocht: de geheime overeenkomst over de gaswinning uit 1963. Wat blijkt? De rol van de staat is beduidend groter dan gedacht.
En opzeggen kan zomaar niet. De partijen zouden elkaars gevangene te zijn.
Het document is in bezit van het Dagblad van het Noorden (NAM of download het hier).


Boer zoekt document

Een vrouw vinden is kennelijk al moeilijk voor boeren en daarom is er het programma Boer zoekt vrouw gepresenteerd door Yvon Jaspers. Des te opmerkelijker is het dat uitgerekend een agrariër het geheime document heeft gevonden uit 1963 waar al zo lang naar werd gezocht. Het werd maar niet gevonden, Wob-verzoeken ten spijt.

En dan wanneer de nood het grootst is en het Groningse gasdrama ernstige vormen heeft aangenomen, doet er zich een wonder voor!

Dan kom ineens zomaar het geheime docje bovendrijven en kunnen we er allemaal in één keer bij ook! Is met name dat laatste ook niet heel miraculeus?


Een mazzeltje voor Wiebes

Oh ja werd er al zo lang naar het document gezocht?

En dit dan? Minister Eric Wiebes wil de overeenkomst wel openbaar maken, verkondigde hij onlangs in het gasdebat, maar hij mag het niet.

Daar hou ik niet van maar dat is contractueel zo vastgelegd.
Daar kan ik helaas niets aan doen.

Trouwens, Wiebes dekt zichzelf steeds in door te stellen dat hij natuurlijk niet alleen beslissingen neemt, maar ook andere partijen moet en wil respecteren die hun zegje moeten doen. Wat een puike vent is het toch!

Maar Eric Wiebes heeft een groot belang bij het publiceren van het geheime document! Wat een mazzel dat het dan het als een mirakel door boer Sijbrandt Nijhoff is gevonden en dat die juist nu en toevallig nu zo dapper is geweest om naar het Dagblad van het Noorden te stappen.

En nog meer geluk voor Eric: dat die krant het ook nog eens publiceert en iedereen het document laat downloaden.

En zo kan hij op 1 februari in het nieuws ook bekend maken dat de gaswinning niet zomaar kan worden teruggeschroefd. Terwijl hij eerder heel anders sprak.


Eric’s escape

Wiebes draait alle Nederlanders een rad voor ogen en benadrukt net iets te veel dat hij de sfeer nooit als vervelend en grimmig ervaart als hij Groningen bezoekt. Dat is de narcistisch psychologische truc die (in deze kwestie naargeestig toepasselijk) ‘gaslighten’ heet.

Hij heeft nu leverage (een hefboom) om de keus aan het volk te laten.
Willen jullie meer of minder gas? Minder, minder minder!
Oké maar dan gaan jullie er zelf allemaal voor betalen.

Het Algemeen Dagblad zit er met de kop Duivels dilemma voor Wiebes en de inhoud van het artikel dan ook naast.

Niet de politicus zit met een probleem, maar de Nederlanders. Maar wat we ook kiezen het gaat UITSLUITEND het volk geld kosten.

Niet de Staat (want die heeft geen eigen geld, het van ons) en niet het grootbedrijf.

Dat laatste zeker niet en juist niet! Nooit want daarvoor zijn juist de kwaadaardige protocollen van toepassing.


De show gaat nog lang door

De komende tijd zullen minister Eric Wiebes (ondersteund door de staatsmedia), de politiek, de regering en de overheid de show blijven stelen. Het grootbedrijf wordt daarbij op afstand gezet.

Zogenaamd en schijnheilig om de gedupeerden te beschermen tegen de gemene NAM en omdat ineens ‘de overheid hierin een verantwoordelijk’ aan het erkennen is.

Daarom wordt er een onafhankelijke organisatie opgetuigd die schadeclaim van de Groningers gaat beoordelen en al dan niet toekennen. Onafhankelijk, geloof het maar niet hoor.

Van ons gas, gas, gas rijdt de koning door de plas, en we gaan er allemaal keihard voor dokken, want het oorspronkelijke grote geld is allang foetsie. En onze koning zal tevreden toekijken.