Armoede, leuker kunnen we het wel maken

Super SociaalArmoede, leuker kunnen we het wel maken

Zonder dat we het in de gaten hebben (en dat moet ook) hebben we ons allang neergelegd bij het verschijnsel 'armoede' in ons land. In plaats van het te bestrijden, zal het steeds meer neerkomen op het leuker maken ervan. Armoede zal zelfs een breed maatschappelijk geaccepteerde levensstijl worden, ‘a way of living’ ofwel ‘lifestyle armoede’.

De berusting in armoede zien we niet alleen onder het volk waarin steeds meer lieve mensen opstaan om de nood te verlichten (let op: niet te bestrijden). Ook in de politiek en het lokaal bestuur lijkt de onverschilligheid toe te slaan en wordt alleen nog maar geroepen dat er wat aan moet worden gedaan. Zo worden slappe ambities ‘stevig’ genoemd en deadlines op de lange termijn gezet.

Denk aan de Alliantie Kinderarmoede die roept dat in 2030 (!) geen kind meer in de armoede mag opgroeien (het komende tien jaar dus nog wel). Tegen de tijd dat de deadline verstrijkt, zal (tot op het hoogste niveau) simpelweg worden geroepen dat de doelstelling niet is gehaald. Vergelijk met het Thuiszitterspact dat 2020 als datum koos voor ‘geen kind meer thuis zonder passend onderwijs’.


Armoede wordt een klein feestje met het supermarktmodel

Het gaat nu snel veranderen, het in de rij wachten in de stromende regen voor een bouwval op een bedrijventerrein. En lieve vrijwilligers die met God's gratie (en in toenemende Allah's gratie) in kratten graaien om een pakket voor je samen te stellen. Het zogenaamde ‘supermarktmodel’ rukt op.

Je gaat als armoedzaaier niet meer naar de voedselbank, maar de schaamte voorbij, naar de sociale supermarkt. Het is nog geen Jumbo, Dirk en laat staan Albert Heijn, maar wel bijna een Aldi. De ‘light version’ daarvan, zeg maar.

Geen cent te makken hebben en toch met een heus winkelwagentje langs schappen mogen lopen en vooral zelf dingetjes mogen pakken!

Wow! Daar moet op worden gedronken en dat gebeurt dan ook, bij de opening van een ‘nieuwe’ voedselbank zoals in Apeldoorn. Champagne? Wellicht een soort van. Of het moet onder het mom van ‘doe eens gek’  ter beschikking zijn gesteld door Hanos (waarvan de baas in de Quote 500 op plek 173 staat) of de Sligro.

Tekst loopt door onder de foto

Voedselbank Apeldoorn
De voedselbank van de top-15 gemeente Apeldoorn in een aftands gebouw waar tot voor kort de mensen buiten in de stromende regen moesten wachten onder het armoedige naambord met lettertype ‘Comic Sans’ gemaakt van een eerder gebruikt stuk hout (van dichtbij zie je er nog andere letters doorheen).

Maar die vernieuwing is toch fijn voor de mensen?

Ja, het is de bedoeling dat we met die troostprijs tevreden zijn. Als het dan niet zo mag zijn dat de armoede echt wordt bestreden, laten we het dan zo aangenaam mogelijk maken voor de armen onder ons.

Dat past eigenlijk wel goed bij onze zesjescultuur.

Armoede wordt echt helemaal trendy, je hoeft je er niet voor te schamen. Daarom mag de sociale supermarkt opvallend deel uitmaken van de samenleving. Het hoeft niet als ouderwetse voedselbank ergens in een sneu pand aan de rand van de stad of het dorp te zijn gevestigd. Sterker nog: men trekt er ook met de ‘SRV-wagen’ op uit. De voorzienigheid komt huis-aan-huis en het is geen schande om die mobiele sociale super binnen te stappen.

Wedden dat er binnenkort ook een handige app komt waarmee je de spulletjes online kunt bestellen? En dat er dan zo'n wagentje net als van Picnic bij je langskomt? Dat je met je shaggie in je bakkes de flatscreen en de luie bank maar een minuutje hoeft te missen tijdens het aannemen van je bestelde weekpakket.

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

1 reactie op “Armoede, leuker kunnen we het wel maken”

  1. Nederland, het land waar wel 17 miljard wordt uitgeven per jaar om 270 miljoen te incasseren. Maar waar geen geld is om #armoede te bestrijden! Er wordt dus lekker verdient aan #armoede, dus geen prikkel dit op te lossen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie