Armoede wordt dé nieuwe lifestyle

ArmoedeArmoede wordt dé nieuwe lifestyle

We vinden armoede een lastig onderwerp. Het hoort eigenlijk niet te bestaan in een welvarend land als Nederland, zo denken en roepen we.

Maar het is in toenemende mate keihard nodig om het mogelijk te laten blijven dat een minderheid bestaande uit de 'happy few' zich nog verder verrijkt.

Er moet iets worden bedacht om armoede algemeen geaccepteerd te maken.

'Goed' nieuws: dat gaat lukken! We maken van armoede dé nieuwe lifestyle voor het komende tijdperk. Een nieuwe parallelle cultuur waar steeds meer Nederlanders deel van zullen gaan uitmaken. Jij ook!


Voorbereidende campagne

De campagne die dit moest voorbereiden, ligt voor een groot deel achter ons. We kregen in toenemende mate schrijnende berichten over armoede voorgeschoteld. Beelden en verhalen van arme gezinnen (met vooral ook heel zielige kinderen die er echt niets aan kunnen doen en dit niet verdienen) en mislukte mensen die zelfs in ons rijke Nederland op straat creperen als daklozen.


Iedereen kan het overkomen

Inmiddels zitten we ook al een tijdje in de daaropvolgende fase. Die kenmerkt zich door verhalen die ons vertellen dat armoede iedereen kan overkomen. Er hoeft maar iets mis te gaan in je leven en het doet er niet toe hoe rijk, welvarend en krachtig je bent, ook jij kan voor de bijl gaan.

Armoede komt steeds dichterbij en dat is goed om alvast aan het idee te wennen voor straks als het jou ook zal treffen. Dan is de klap niet zo groot, zeg maar.


Armoede is een feest en acceptabel

De laatste stap wordt momenteel gezet:

Beeldvorming die ons armoede zal laten accepteren.

De eerste voorbeelden komen daarvan voorbij.

Denk aan een voedselbank waar je voortaan zelf je 'boodschapjes' mag pakken. Het is net een echte supermarkt, maar dan even anders.

Er is zelfs al een echte supermarkt, de Super Sociaal in Helmond. Bizar!

Kringloopwinkels en kledingbanken worden langzamerhand leuke plekken om te shoppen. Bijna net zoals welvarende mensen ook doen. Soort van dan hè. Zo kunnen zelfs de allerarmsten terecht in een Rolls Royce onder kringloopwinkels (ja, bedenk nog maar eens zo'n leus).

Het beeld van de klassieke dakloze (meer een zwerver) wordt omgevormd naar mensen die best wel enigszins normaal zijn maar pech hebben gehad door:

  1. een scheiding waar ze slecht uitkwamen;
  2. een faillissement;
  3. wat verkeerde (maar goed bedoelde) inschattingen;
  4. nu eenmaal aan de beurt zijn om door de overheid in de armoede te worden getrokken;
  5. en dat soort dingen.

Dergelijke gewone mensen, zoals jij en ik, in de bijstand of onderaan de arbeidsmarkt verdienen het niet om op straat of in een tentje te moeten wegkwijnen. Ze zijn te goed om op een zaal te worden gedumpt en verdienen een heuse slaapkamer. Daklozenopvang zal verschuiven naar een concept van daklozenhotels. Ook schattige tiny houses passen goed bij de lifestyle. Relatieve luxe voor mensen in de armoede zodat de maatschappij er kan accepteren als niet optimaal, maar wel betamelijk.

Je zult zien dat daklozen de komende tijd over heel Nederland worden uitgesmeerd om ze als normaal fenomeen geaccepteerd te krijgen. Ze zijn dan niet meer de vervelende problematiek van grote steden, maar eigenlijk doodgewoon in je eigen omgeving. Als jij straks ook een arme sloeber wordt, raak je niet in een shock, maar ga je over naar een nieuwe levensstijl. Zo moet je dat zien.

Daklozen naar krimpgebieden: ‘Zeeland hoeft echt niet bang te zijn dat we alle kneusjes uit De Haag willen dumpen’.

Zelf pakken
Bij steeds meer Voedselbanken mag ik nu al of straks zelf pakken. Dan groeit dat mooi toe naar de supermarkten waar welgestelde mensen heengaan.

In Rotterdam komen er in 2020 zelfbedieningswinkels, waar mensen zelf hun voedselpakket kunnen samenstellen. Het streven is om halverwege het jaar de eerste te openen en daar ook menstruatieproducten aan te bieden. (Bron: Algemeen Dagblad, 13 november 2019)


Geen oplossing, maar verbeterde opvang

Dat de verborgen agenda ook echt is dat armoede niet moet worden bestreden, blijkt uit de nadruk op verbeterde opvang van arme mensen. Verruiming van armoede-  en minimaregelingen, betere en voor meer mensen toegankelijke voedselbanken en kledingbanken, meer en kwalitatief goede locaties voor daklozen enzovoort.

Het bestrijden, dus het probleem van armoede oplossen, wordt opzettelijk op de lang baan geschoven om er uiteindelijk onopvallend van af te zien in de verre toekomst.

Helemaal geen ambities hebben om de armoede uit Nederland te verdrijven, zou maatschappelijk verzet opleveren. Daarom zijn er de bizar ver vooruitgeschoven doelstellingen zoals die van het duivelspact tegen kinderarmoede, de Alliantie Kinderarmoede. En daarom zijn er sowieso veel (politieke) initiatieven door het hele land die de schijn wekken dat er aan armoedebestrijding wordt gedaan.


Ook jij!

Zit je nog in de veilige zone? Fijn voor je en geniet er nog even van. Jij komt ook echt aan de beurt, of je moet tot de 'happy few' van rijken weten door te dringen dan wel je plek daar weten te behouden.

Maar niets is zeker; er zijn voorbeelden van miljonairs die in de bijstand terechtkwamen en zelfs op straat als zwervers.

Wel is het zo dat hoe langer je de armoedeval weet te voorkomen, hoe prettiger je straks het armoedefeest zal binnenkomen. Zoals gezegd wordt er immers hard aan gewerkt om van armoede dé lifestyle van het komende tijdperk te maken.

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie