Moet jij bloeden voor jeugdzorg?

Paniek

Moet jij bloeden voor jeugdzorg?

4 april 2019 | Door het hele land is het paniek in de gemeentelijke tent over miljoenentekorten op jeugdzorg. De financiële gaten ('sociale sinkholes') moeten gedicht. Maar hoe, waarvan en door wie? Overal lijkt het erop dat jij als belastingbetaler er voor op gaat draaien. Of dat je als inwoner van een gemeenten wordt gedupeerd doordat er op voorzieningen wordt bezuinigd.


Zuur

Ben jij ook zo iemand die keurig belasting afdraagt en dat denkt te doen voor onder meer mensen die een bijstandsuitkering ontvangen? Dat vind jij best moeilijk verteerbaar hè? Vooral als je hoort dat werklozen vaak geen tegenprestatie bieden en sommigen frauderen.

Terecht dat je dat niet tof vindt, maar wat je niet weet, is dat er van alle miljoenen euro's (of miljarden eigenlijk) een gigantisch gedeelte wordt weggesluisd naar een commerciële markt. Bakken met geld (van onbekende hoeveelheid) worden verdiend aan begeleiding, coaching, bemiddeling, training, handhaving, fraudeopsporing en dergelijke.

Bovendien worden enorm veel publieke middelen (dus geld) verspild door de gemeenten zelf. Alleen al in het traject van het behandelen van een bijstandsaanvraag. Gemeenten zoals Apeldoorn (samen met Epe) deinzen er niet voor terug om vele malen malen meer uit te geven aan het voorkomen dat iemand in de bijstand komt dan wat het zou kosten als die persoon een uitkering zou krijgen.

En als het dan nog terecht zou zijn, dan is de verspilling weliswaar fors, maar dan gaat het tenminste nog ergens om. Jij en velen anderen willen niet weten hoeveel kosten er zijn gemaakt om in Apeldoorn/Epe onze voorbeeldburger Ray Heijder zo'n € 2.500 niet te hoeven betalen.

Toch een indicatie: tienduizenden euro's verkwisting 'and still counting!' En jij betaalt eraan mee. Zuur hè?


Maar het ging toch over jeugdzorg?

Niet alleen bij de uitvoering van de Participatiewet (bijstandsuitkeringen en zo), maar ook in de jeugdzorg wordt heel veel geld niet besteed aan de inwoners (burgers) met een hulpvraag. Ook hier forse verspilling door ambtenarij en bureaucratie. Door gedoe rond de toeleiding naar zorg en sinds kort ook steeds meer het zo veel mogelijk blokkeren daarvan om te bezuinigen.

Om het nog niet te hebben over de kosten van inkoop en aanbesteding van zorg. Daar moeten boevendien, herstel bovendien dure consultants en adviseurs voor worden ingevlogen omdat ambtenaren niet zelfredzaam genoeg zijn.

Ze commerciële markt zuigt hard aan de zorgbudgetten. Zorgbedrijven harken kapitalen naar binnen en zetten daarvan veel apart voor grote winsten. Die winsten gaan in de pocket van directeuren, investeerders enzovoort.

De jeugd heeft er niets aan en de hardwerkende zorgverleners met de poten in de klei, zien ook steeds minder terug van de opbrengst. Ondertussen neemt hun werkdruk alarmerend toe.


En nog is het niet genoeg!

Tsja, balen dat het al met al zoveel kost en dat er veel niet terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben.
Meer dan balen, maar het is niet anders.

Het is wel anders, nog erger namelijk!

Je betaalt niet alleen mee aan wat hiervoor is beschreven, maar je buidel moet nog verder open. Want met al die kosten en verspilling is het nog niet gedaan. Het is nog niet genoeg. De bijstandsuitkeringen moeten nog steeds worden uitbetaald en de jeugdzorg kan niet worden stopgezet. Zeker niet terwijl de problemen onder de jeugd alleen maar toenemen en de hulpvraag explosief stijgt.

Jij zal nog meer van jouw door hard werken verdiende eurootjes moeten afstaan (via gemeentelijke belastingen). Of je gaat merken dat voorzieningen waar jij in jouw gemeente ook gebruik van maakt ineens worden versoberd, een stuk duurder worden of zelfs worden opgeheven.

Dat allemaal om het geld dat werd weggesluisd en verspild goed te maken.


Ja, maar het Rijk springt ook bij

Dat heb je goed, inderaad. De Rijksoverheid helpt gemeenten bij tekorten, ook als het gaat om de jeugdzorg.

De ene gemeente wordt meer gered dan de andere (en ook lang niet alle) vanuit het Fonds Tekortgemeenten. Het gaat hier om extra compensatie bovenop de bedragen die elke gemeente al krijgt uit het Gemeentefonds.

Maar helaas, de hulp vanuit Den Haag is bij lange na niet voldoende en dan daarbij:

Hoe komt het Rijk ook alweer aan geld? Heeft dat ook iets met jou te maken?