Framing van inactieven mag er nu arrogant dik bovenop liggen

Framing van inactieven mag er nu arrogant dik bovenop liggen

5 augustus 2019 | De tijd is aangebroken dat onder aanvoering van de neoliberale deugmensen van de VVD de framing van inactieven (as knows as langdurig werkloze 'bankzitters') er dik bovenop mag liggen. De brede publieke opinie is er voldoende rijp voor gemaakt de afgelopen jaren. 'Arbeit macht frei' verliest de beladen betekenis en wordt weer een deugd. 

Dankzij de media hoeven we niet op zoek naar voorbeelden; we krijgen ze meedogenloos zo 'in our face' (klinkt net even beter dan 'keihard in onze smoel'). Het systeemgetrouwe propagandabedrijf De Persgroep zorgt ervoor dat de manipulatie van het volk optimaal (met precies de 'juiste' bewoordingen) verloopt, zoals in de daartoe behorende kranten Algemeen Dagblad en Brabants Dagblad:

Van de bank, uit de bijstand! Gemeente Waalwijk start meerdere experimenten om dat voor elkaar te krijgen

Geschreven door stemmingmaker 'journalist' Michel Koster (Brabants Dagblad).


Experimenten

Geleidelijk en in een veel minder schokkende vorm dan in de 'das-nie-wieder-Zeit', steken de experimenten op mensen zoals we kennen uit de Tweede Wereldoorlog weer de kop op. Decennia oude littekens beginnen weer te jeuken. Zoiets te durven stellen, roept gelijk weerstand op (daar komen ze weer met een 'godwin'). Maar de 'gaskamers waren er ook niet van de ene op de andere dag' lezen we ook wel eens.

De situatie onder de inactieven wordt gezien als een 'ontstane situatie'. Dat is een verhullende term voor wat in werkelijkheid een 'veroorzaakte situatie' is met het systeem (politiek, overheid en 'de rijken') als veroorzaker. Het is niet zo dat de populatie inactieven zichzelf op die bank heeft geparkeerd (dat is alleen wat zij en wij moeten geloven).

Experimenteren op mensen is vulgair en verwerpelijk zeker als dit volgt op het eerst opzettelijk creëren van een klimaat waarin zij als ratten in de val terecht zijn gekomen.


Beeldvorming ranzig benutten

In het voorbeeld van Waalwijk zien we hoe inactieven experimenteel ten prooi vallen aan het ranzig benutten van de inmiddels bekende beeldvorming. Om te beginnen met die hardnekkige bank waar ze niet van af te krijgen zijn. Het valt nog mee dat de sigaret in de bakkes, de ongezonde zak chips en de pul met bier nog ontbreken aan de beschuldiging.

Het gaat natuurlijk niet echt om het van de bank krijgen van de inactieven en ze 'buiten de deur te laten komen en zich nuttig te laten voelen'. Dat kan ook door ze eens wat meer inkomen te geven! Maar het geld moet ergens anders heen:

Het adviserende en begeleidende commerciële netwerk. Coaches harken de buit binnen.

Het gaat er ook niet echt om dat de inactieven eindelijk door hardlopen en wandelen in beweging komen, zogenaamd met de hoop dat ze actief blijven na het traject 'Hardlopenwerkt!' waarin als valse belofte 'werkt' is verwerkt.

Trouwens, het is nog maar de vraag of men wel wil of kan hè?

Eerst wordt gekeken of er sprake is van onkunde of onwil. Uiteindelijk blijft er naar verwachting een groep van zo'n twintig mensen over. Om ze toch actief te krijgen, gaat een coach individueel met hen aan de slag.

Lieve mensen, trap er niet in, het gaat echt niet om die inactieven. Ook hier is het weer werk (lees: geld) voor coaches, voor de commercie.


Lekker vrijblijvend

We hoeven alleen goed te kijken naar de resultaten in de afgelopen jaren en we zien dat experimenten werk en inkomen nagenoeg allemaal op niets zijn uitgelopen. Althans niets in het voordeel van de inactieven.

Dat klinkt als mislukkingen, maar dat is het volstrekt niet! Het wegsluizen van geld uit het sociaal domein via ingekochte arrangementen (zoals ook nu weer in Waalwijk) verloopt zeer succesvol. En daarvoor tekenen gemeenteraden gewillig bij het kruisje zonder vragen over resultaatgerichte uitvoering.

Het woord 'experimenten' wordt heel bewust gebruikt om de vrijblijvendheid te behouden voor het college. Op een belofte kun je worden afgerekend, maar op een experiment niet.


Uit de bijstand? Nooit!

Van de bank, uit de bijstand!

Meer misleidend kan de titel van het artikel over de experimenten in de gemeente Waalwijk niet zijn.

De brutale arrogantie is inmiddels zover dat in dit geval wethouder Ronald Bakker (uiteraard VVD!) niet eens probeert om er geheimzinnig over te doen:

Het is geen doel om mensen echt aan het werk te helpen, al zou het een mooie bijvangst zijn.

Belangrijkst is dat ze maatschappelijk actief worden.

Zo gaan ze zich ook weer beter voelen. Ieder mens dat aan de slag gaat, voelt voor ons als winst.

Wie niet misselijk wordt van de uitspraken van deze neoliberale wethouder, is helaas ook al te ver heen!

De inactieve Waalwijkers die het betreft zouden allemaal het college van de gemeente Waalwijk moeten aanklagen voor niet vervullen van de collegeopdracht artikel 7 lid 1 onderdeel a nummer 1 van de Participatiewet. Een onrechtmatige overheidsdaad die tot schadevergoeding zou moeten leiden.

Het is zo droevig dat de meesten in hun door het systeem veroorzaakte (dus geen 'ontstane situatie') zo murw zijn gemaakt dat ze dit gevecht niet aankunnen en aandurven. En er is ook niemand die ze helpt. Een grove schande!

De start is hoopvol. De eerste mensen zijn al voorzichtig aan vrijwilligerswerk begonnen.

Hoopvol? Voorzichtig? Vrijwilligerswerk? Om uit de bijstand te komen? Nooit!

Colleges keihard aanpakken voor het jarenlang verzaken van hun collegeopdracht die ziet op het begeleiden naar betaald werk van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen...

Dat zou pas een experiment van ongekend formaat zijn!


Geframede inactieve

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie