Gemeente Zwolle naait alleenstaande bijstandsmoedertjes

Gemeente Zwolle naait alleenstaande bijstandsmoedertjes

6 september 2019

Door Ray Heijder

Misschien is de titel wat cru, maar soms is het nodig om het frame te doorbreken en de aandacht te bepalen bij het toenemende sociale onrecht dat de overheid over het volk doet neerdalen. De titel klopt overigens niet helemaal: de gemeente Zwolle dupeert niet alleen alleenstaande moeders die tot de minima behoren, maar ook single vaders. En om langdurig op een laag inkomen te zitten, hoef je ook niet per se in de bijstand te zitten.

Waar ik het vandaag eens over wil hebben, is de schandalige verlaging van de individuele inkomenstoeslag voor de alleenstaanden met kind(eren) door de gemeente Zwolle.


Oh wat een moeilijke keuze!

Begin juli besloot de gemeenteraad van Zwolle om de individuele inkomenstoeslag van alleenstaande ouders met een langdurig laag inkomen flink te verlagen. En flink is ook echt flink, mensen! Maar hoe flink is dat van de Zwolse regenten? Nou, ze vonden het heus wel een moeilijke keuze hoor, want het treft toch ook de kinderen hè?

Maar waarom moeten er überhaupt worden gekozen?

Welnu, dat heeft alles te maken met miljoenentekorten die gemeenten op hun begroting hebben. Ja, dan moet en zal de broekriem worden aangetrokken. Wie pak je dan het eerst? Juist, degenen die toch al zo lang pijn leden. Die hebben vast een hogere pijngrens.


Lulverhaal

Om het goed te praten heeft de Zwolse elite met macht gelukkig een woordvoerder, Twan Timmermans, die bij de maatregel een lulverhaal aan de krant vertelt:

De gemeente heeft een onderzoek laten uitvoeren hoe gemeentelijke armoedeondersteuning het beste kan worden ingezet. De groep alleenstaande ouders bleek gemiddeld 219 euro per maand over te houden. Door rijksbeleid krijgen deze ouders méér, waardoor gemeenten nu dus gericht het geld kunnen inzetten voor groepen waar het geld harder nodig blijkt.

De griezel heeft het hier over rijksbijdragen die tegemoetkomingen (geen volledige vergoedingen) voor de kosten van kinderen zijn.

Alleenstaande ouders die per maand geld overhouden?
Bullshit! Hou toch eens op! #doeslief


Het frame

Ik wind mij erover op en de betrokkenen natuurlijk helemaal.

Ook een Eline van 't Noordende van Stichting Buiten de Boot is verbolgen over de maatregel.

Maar verder... niemand die met de ogen knippert. Dat komt door het frame waaraan al een tijdje is gebouwd:

Die lui in de bijstand met kinderen, ze strijken naast hun uitkering allerlei extra's op en als je dat optelt hebben ze veel meer dan iemand die moet werken.

De massa gelooft dit en daardoor is er voldoende maatschappelijk draagvlak voor zo'n kutstreek van de gemeente Zwolle.

Ondertussen neemt ook in Zwolle de armoede onder kinderen schrikbarend toe!


De getallen

Als ik de volgende bedragen van de individuele inkomenstoeslag zie, dan doet het mij zeer aan de ogen:

De Individuele Inkomenstoeslag is:
€ 368,- voor alleenstaanden
€   50,- voor alleenstaande ouders
€ 524,- voor een echtpaar/samenwonenden

Die lullige 50 euro staat daar wel heel schriel!

Het oogt een paar kilometer verderop in Kampen toch een stuk vriendelijker en meer in balans:

alleenstaanden hebben recht op € 385,00
alleenstaande ouders hebben recht op € 485,00
gehuwden hebben recht op € 540,00

Of in Gelderland in Bronckhorst:

voor gehuwden € 589,-
voor alleenstaande ouders € 529,-
voor alleenstaanden € 412,-

Dat betere beeld geven trouwens veel gemeenten en daarmee valt de gemeente Zwolle echt op als een stelletje hufters!

Nu maar hopen dat slecht voorbeeld niet slecht doet volgen!


Zwolle gierig

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

1 reactie op “Gemeente Zwolle naait alleenstaande bijstandsmoedertjes”

  1. De groep alleenstaande ouders is de enige groep die het niet slecht heeft in de bijstand. Een inkomen van 1750 euro per maand inclusief toeslagen en kinderbijslag omgerekend per maand voor een alleenstaand ouder met 1 kind. Met twee kinderen bijna 1900 euro netto. Gaat deze ouder werken daalt wellicht de huurtoeslag maar het kindgebonden budget blijft onverminderd hoog. Je kunt nog kgb krijgen tot een bruto jaarinkomen van 85.000 euro.
    Ter vergelijk: een stel met 1 kind in de bijstand of wettelijk minimumloon heeft nog net geen 2000 euro netto per maand inclusief toeslagen en kinderbijslag. Maar er moet wel voor twee volwassenen zorgverzekering betaald worden en een reservering eigen risico. Voor de tweede volwassene blijft er per maand 75 euro over om van te eten, te kleden, te reizen etc. Het kgb is slechts 96 euro voor 1 kind met samenwonende ouders en 359 euro voor een alleenstaand ouder. Kosten delen kan maar heel beperkt: de huur en de kosten voor internet. Verder wordt alles duurder zo niet verdubbeld in kosten.
    In die zin klopt het NIBUD rapport wel en afgaande daarop had de gemeente Zwolle de IIT voor alleenstaanden en samenwonenden moeten verhogen want zelfs met IIT schieten deze groepen nog in de min.

    Beantwoorden

Plaats een reactie