Nederland onderzoeksland

Nederland onderzoeksland

13 augustus  2019

Vandaag kunnen we weer een onderzoek bijschrijven op de toch al zo lange lijst. Het gaat over de betaalbaarheid van het sociaal domein. Het ironische is dat dit juist onmogelijk is geworden door de vele dure onderzoeken, adviesrapporten en andere bemoeienis van het commerciële netwerk van adviespartners dat steeds vaker ook de uitvoering mag doen.

Vandaag heeft de gemeente Twenterand een persbericht gepubliceerd. Zij is namelijk zeer verguld dat ze door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is uitverkoren om vooraan te staan bij dit nieuwste onderzoek.

Wij houden het er voorlopig op dat ze bij de VNG geblinddoekt tijdens een vrijmibo met zo'n stokje waaraan vlak daarvoor nog een bitterbal zat op een kaart van Nederland hebben geprikt. Het was daarbij nog even de vraag of het toch niet Almelo was dat werd geraakt door het vette puntje. Nee, na nog eens goed kijken, was iedereen het er over eens dat het toch echt de gemeente Twenterand was.

Waarschijnlijk is het in werkelijkheid minder oppervlakkig gegaan en zal de bijzondere uitverkiezing van Twenterand ongetwijfeld een intelligente reden hebben. Maar die kennen we op dit moment (nog) niet.


Waar is het geld gebleven?

Hoe krijgen en houden we het sociaal domein betaalbaar? Dat is de onderzoeksvraag. Officieel dan, want eigenlijk moet de vraag zijn:

Waar is het geld gebleven?

Dat is echter de politiek incorrecte benadering. Dat willen we en mogen we niet weten, want de kennis daarover, is te erg om mee te worden geconfronteerd. En... kennis maakt verantwoordelijk, dus een 'no go'!

Bij een trotse gemeente die door de VNG speciaal is geselecteerd, hoort ook een heel blije wethouder. Welnu, dat is Mark Paters. Hij heeft uiteraard goede instructies gehad die hem keurig doen zeggen:

Het heet de ‘financiële beheersbaarheid van het sociaal domein’ wat nu onderzocht wordt, maar het gaat natuurlijk om de mensen die een beroep op onze hulp moeten doen. Die hulp willen we zo goed en zo lang mogelijk kunnen bieden. Dat doen we nu op een betrokken en goede manier, maar misschien kan het beter. Ik hoop dat dit onderzoek daar inzicht in geeft.

Zulke mooie volzinnen verzinnen wethouders niet zelf en ze zijn al helemaal niet leep genoeg om de listigheid van zo'n zin te bedenken. Het geniep zit 'm in het direct afleiden van het financiële aspect en de focus leggen op de behoeftigheid van burgers. Heel knap gedaan commercieel netwerk van adviespartners!


Geen ambitie

Uiteraard is er ook nu weer geen echte ambitie:

Het onderzoek is niet direct gericht op het terugdringen van eventuele tekorten, maar heeft ook vooral een lerend effect. Daarnaast worden opgedane ervaringen en inzichten landelijk gedeeld. Dit gebeurt in een eindrapportage met conclusies en aanbevelingen.

Hoe gaaf zou het zijn als het onderzoek juist wel direct gericht zou zijn op het terugdringen van tekorten?

Nee, niet van 'eventuele' tekorten, want we weten allemaal inmiddels dat er landelijk gigantische tekorten ZIJN!!!

Nee, het gaat zoals bijna altijd slechts om de 'lessons learned' en daar komt vast weer de briljante eindconclusie en aanbeveling uit:

Dat verdient niet de schoonheidsprijs en had anders gemoeten!


Onderzoeker

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie