Ranzig bijstand een-tweetje van Tamara en Rens

Tamara en RensRanzig bijstand een-tweetje van Tamara en Rens

20 november 2019

Een belangrijke taak van de coalitiepartijen is om de geldstroom naar de rijken, naar de elite, te faciliteren op een manier waarop het breed maatschappelijk draagvlak heeft en behoudt.

Een zeer grote beweging daarin zien we nu net bij de jeugdzorg. Daar wordt gevierd door het volk, gemeenten en de zorgverleners dat zij bij Hugo toch nog honderden miljoenen hebben losgepeuterd.
'Geinige' is: die lagen allang klaar, maar wij moesten erom hebben gesmeekt zodat we het er zelf mee eens zijn dat al het geld van ons wordt gestolen.

Van minder grote orde, maar net zo ranzig is het één-tweetje van Tamara van Ark (VVD) en Rens Raemakers (D66): de tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden. Ook bedoeld om weer gemeenschapsgeld achterover te drukken voor de rijken. Hoe zit dat dit keer?


Tammie ze doen het niet!

Ons uit het Limburgse Leudal omhooggevallen D66-Kamerlid Rens Raemakers is bij staatssecretaris SZW Tamara van Ark (VVD) gaan zeuren over de tegenprestatie in de bijstand. Hij stoort zich eraan dat de meeste gemeenten die niet laten leveren door bijstandsgerechtigden.

Dat komt doordat de gemeenten er helemaal geen trek in hebben om dat te organiseren. Het geeft alleen maar gedoe.

Het is al moeilijk genoeg om te dealen met werklozen binnen de inmiddels volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) mislukte Participatiewet.

Er zitten allerlei haken en ogen aan de tegenprestatie die het vooral voor de gemeenten tot een onuitvoerbare opdracht maken.

En de samenleving zit er al helemaal niet op te wachten, op werklozen die gedwongen gaan lopen te kutten tegen wil en dank.

Echte vrijwilligers moeten er ook niets van hebben, van die lui die hen voor de voeten lopen met vaak een chagrijnige bakkes.


Tamara gaat van de wet de wet maken

Van Ark die ook wel weet dat die Participatiewet 'sucks' beseft echter wel dat deze haar wel voor een groot deel relevantie bezorgt in haar rol.

Daarom gaat ze mee met de jammerende Rens en er zijn er nog wel meer die het idee steunen. Ook enkele op neoliberale gedachtes geilende VVD-pikkies in het land, zoals Tim Rooijakkers, raadslid in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Roderic Rosenkamp, VVD-raadslid in Deventer. Timmie en Rodericje krijgen vast op het volgende VVD-bitterballen-en-bierfestival een aai over het bolletje van meesteres Tammie.

Maar wat heeft Tamara bedacht? Welnu best wel briljant, zij gaat van de wet de wet maken!

De tegenprestatie die al in de Participatiewet verplicht is, gaat ze wettelijk verplicht maken. Geniaal!


Gemeentelijk 'fuck you!'

In de tijd van de voorganger van Van Ark, Jetta Klijnsma, hadden we de rebel Arjan Vliegenthart, toen wethouder in Amsterdam, thans directeur van het Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Die durfde (uiteraard voor de show in zijn poppenkast) met een gemeentelijk 'fuck you!' te komen richting Den Haag. Dat had toen te maken met het experimenteren met de Participatiewet.

Maar dat stoere verzet zit er ook bij de meeste gemeenten wel in. Zeker bij de tegenprestatie. En dat gaat echt niet veranderen de komende tijd, zeker niet terwijl het mislukken van de Participatiewet nu is bevestigd door het SCP en gemeenten zich met de decentralisaties sowieso in de steek gelaten en in het pak genaaid voelen door het Rijk.

Maar daar gaat het gelukkig ook helemaal niet om. Waarom wel?

Dat ligt besloten in één tekstblokje in het artikel in het Algemeen Dagblad van vandaag:

Wat zo’n aanbod inhoudt, blijft nog wel aan de gemeenten, aldus Van Ark. Daarnaast hangt dat natuurlijk af van de persoonlijke situatie van de bijstandsgerechtigde. Ze praat de komende tijd met gemeenten over de verplichte tegenprestatie en of gemeenten mogelijk meer middelen nodig hebben om dit goed toe te passen.

Het venijn, het ranzige zit in het laatste stukje. Dat verklapt dat het de bedoeling is dat er meer middelen (lees: geld) gaan komen.

Hiermee hebben we weer een nieuwe ronde van gemeenschapsgeld op maatschappelijk geaccepteerde manier stelen ten gunste van de rijken.

De rest van de tekst herbergt alvast een escape voor de gemeenten om (net als in de afgelopen jaren) niet echt met de tegenprestatie aan de gang te hoeven gaan. Er zullen tal van uitzonderingen zijn waardoor er hoogstens in gemeenten met wat neoliberale strebers het eens een keer van een tegenprestatie komt tot ergernis van alles en iedereen.

 

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie