Vakkenvullers gezocht (geen Polen!)

Vakkenvullers gezocht (geen Polen!)

19 april 2019

Het is nu #TijdvoorPopulistischeInnovatieven! Nadat jaren achtereen een klimaatverandering op gang is gebracht in het sociaal domein (financiële uitdroging en uitputting), zijn nu de populistische innovatieven aan zet. Vaak zelf  mede veroorzakers van de maatschappelijke sores van vandaag kunnen zij nu gaan scoren. De propaganda van de misleidende media zoals de pretentieuze staatsomroep NOS speelt er een ranzige rol bij.

Vandaag pikken we er een innovatieve populist (tegen wil en dank?) uit: Dennis Wiersema, Tweede Kamerlid voor de VVD die samen met NOS Nieuwsradio presentator Jurgen van den Berg een pervers spelletje speelt.


Het spel

Kies een maatschappelijk probleem en buit dat uit om er mee te kunnen scoren over de ruggen van de burgers heen. In dit geval de zogenaamde krappe arbeidsmarkt, de vele werklozen die dankzij het sociaal vangnet hun hand kunnen ophouden waar de hardwerkende belastingbetalers voor moeten bloeden en de naar verluid meer dan een miljoen Nederlanders die heel graag willen werken, maar daar geen kansen voor krijgen in de inclusieve samenleving die een utopie lijkt.


De knikkers

Betrek er verschillende mensen en groepen bij die tegenover elkaar kunnen worden gezet. Maak de keuze zo dat polarisatie maximaal op gang komt. In het voorbeeld van vandaag zijn dit de knikkers in het spel:

- VVD;
- Tweede Kamerlid Dennis Wiersma van de VVD;
- Presentator Jurgen van den Berg (NOS Nieuwsradio);
- NOS online;
- Supermarkten;
- Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel;
- Polen;
- Gemeenten en het UWV;
- Jongeren;
- Meer dan een miljoen Nederlanders die smeken om te mogen werken;
- Uitkeringstrekkers op de bank.


De jeuk

Als ingrediënten zijn er jeukende omstandigheden nodig. Ja jeuk, want die is nog vervelender dan pijn.

Let op: die omstandigheden hoeven niet per se echt te bestaan. Ze kunnen ook worden verzonnen of een verdraaide werkelijkheid zijn.

- De meer dan een miljoen mensen die willen werken, maar worden buitengesloten (arbeidsgehandicapten);
- Nederlanders met een uitkering die zich te goed zouden voelen voor 'minderwaardig' werk;
- Supermarkten de geen mensen kunnen vinden om vakken te vullen;
- Polen en andere arbeidsmigranten die ons land overspoelen en vervolgens misbruik maken van de WW;
- Hard werkende gewone Nederlanders die zich scheel betalen aan belastingen voor de sociale voorzieningen.


Ready? Let's go!

VVD: Word held van de wil!
Eerst hebben we de VVD die de algehele toon zet met de Gewoon.Doen. doctrine. De handjes laten wapperen kan iedereen als hij of zij maar wil. De liberale partij is de hedendaagse Nederlandse voorvechter van 'Arbeit macht frei' en beschouwt werk als hét medicijn tegen allerlei problemen zoals armoede en schuldenproblematiek. Dat er steeds meer werkende armen zijn, ziet de partij waarschijnlijk als kinderziektes of opstartproblemen van de beoogde neoliberale heilstaat. Komt wel goed schatje, als we maar willen en vooral doen!

Kwartiermaker Dennis Wiersma
Dit keer is het Tweede Kamerlid Dennis Wiersma die voor de VVD voor de troepen uit moet lopen en als kwartiermaker zijn nek mag (moet) uitsteken. Geen gemakkelijke opgave, want het is balanceren tussen het uithangen van de Klaas-Dijkhoff-style hufter en het tonen van een sociaal gezicht.

Dennis moet uitdragen dat de VVD zowel nationalistisch moet zijn om een alternatief te bieden voor Wilders en Baudet, maar ook socialistisch en een vleugje christelijk. Lastig zullen we zo gaan zien.

Sneaky Jurgen van den Berg (Nieuwradio)
Vanmorgen, het is Goede Vrijdag, probeert presentator Jurgen van den Berg op de manier die we moeten kennen van de Farizeeërs onze Dennis Wiersma in de val te laten lopen. 'Kruisig hem' zal Jurgen nog net niet denken (hopen we) terwijl hij als een kwaadaardige draak zwiept met zijn staart om de uitkeringstrekkers die hun hand ophouden mee te sleuren in zijn ziekmakende beeldvorming.

Kern van de boodschap van VVD'er Dennis is:

'Bizar dat we mensen van ver halen' om werk te doen dat ook prima door mensen zonder werk in Nederland kan worden gedaan.

Met mensen van ver doelt hij met name op Polen. Wiersma slaat hier drie vliegen in één klap. (1) Hij komt tegemoet aan de jeuk die we hebben over arbeidsmigranten die ons overspoelen en zoals recentelijk bekend is geworden massaal misbruik maken van de WW. (2) Daarnaast springt hij in de bres voor de meer dan een miljoen mensen die dolgraag willen werken (arbeidsgehandicapten) en (3) hij stelt ons gerust dat de VVD echt wil dat bijstandsgerechtigden nou eindelijk van die luie bank af komen.

Maar daar neemt sneaky NOS-Jurgen geen genoegen mee. Hij blijft drammen met de inmiddels alom bekende stigmatiserende insinuaties. Is het niet zo dat veel mensen in de bijstand te beroerd zijn om bepaald werk te doen? Dat ze liever thuis blijven? De nepjournalist schudt ze met groot gemak uit de mouw en toont zich een voor de staatsomroep NOS zo typerende suggestieve, pretentieuze perceptiemanager. Journalistiek onwaardig!

Wat wel knap is: Dennis Wiersma laat zich niet verleiden en trapt er niet in!

NOS online stemmingmakerij
Dat perceptiemanager en nazaat van de Farizeeërs Jurgen van den Berg zich gedekt mag weten door zijn leugenclub NOS blijkt wel door het online artikel:

VVD: 'Werklozen moeten vakken vullen, anders minder uitkering'
Volledig artikel >

Het verhaal lezen hoeft eigenlijk al niet meer, want de kop heeft ons al in de verkeerde hoek gezet. Het duidt op hetzelfde frame dat Jurgen vanmorgen op de radio bouwde, namelijk dat werklozen niet willen. Het is (dit keer) echter totaal niet de boodschap van de VVD en niet van Dennis Wiersma vandaag. De maatregel van minder uitkering, is helemaal niet de hoofdmoot van het actuele plan, maar door deze kop te scanderen, lijkt dat wel zo.

Jurgen heeft geprobeerd het ook uit de mond van Dennis te trekken, maar die tuinde er dus niet in. Hij benadrukte dat er veel mensen graag vakken willen vullen (bullshit trouwens, maar goed), maar de kans niet krijgen door het invliegen van Polen en doordat supermarkten zijn overgegaan tot het nachtelijk uitvoeren van het werk.

Boosdoener: de supermarkten
In het spel van mensen en groepen tegenover elkaar zetten, moeten ook de supermarkten het ontgelden. Dat past 'mooi' in het algemene vuile spel waarin burgers en ondernemers als tegenstanders van elkaar worden gepositioneerd.

Supermarkten hebben echter te maken met verschillende spanningsvelden:

- wurgende concurrentie;
- eisen van de consumenten
- het bioritme van het koopgedrag (24/7 economie);
- het gevecht om winstgevendheid;
- de situatie op de verziekte arbeidsmarkt.

Zijn de supermarkten boosdoeners of handelen ze zo goed mogelijk rekening houdend met die spanningsvelden?
Moeten ze ook nog eens hun zogeheten maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen?
Moeten zij de puinhopen veroorzaakt door politieke beslissingen opruimen?
Is het niet de politiek (EU) die de grenzen heeft opengezet voor arbeidsmigratie?

Als zij het liefst in de nacht de vakken laten vullen en dat hiervoor alleen Polen te krijgen zijn, is dat verwijtbaar?
Of pure overleving? What else? Ze zijn toch niet gek?

Ho, ho zegt de brancheorganisatie
Om toch de schijn van journalistiek op te houden, laat NOS'er Jurgen van den Berg het Centraal Bureau Levensmiddelenbranche (CBL) aan het woord. Dan denken wij als luisteraars dat het spel eerlijk wordt gespeeld.

Weer probeert sluwe perceptiemanager Jurgen vanuit het misleidende frame een uitgenodigde spreker uit de tent te lokken, maar die neemt afstand van politieke stellingen. Hij beperkt zich tot de uitdagingen waar supermarkten (waar hij de belangen voor behartigt) voor staan gegeven de omstandigheden en neemt het terecht voor de supermarkten op.

Ondertussen dramt de inmiddels irritante Jurgen nog even door over nachtelijke vulploegen en zo.

Pjotr en Zusanna zijn de Sjaak
De Polen, daar ligt het momenteel aan. Die komen hier onze baantjes wegkapen (verdringing) en gaan er op enig moment ook nog eens massaal met de jackpot vandoor (fraude met WW).

Vroeger waren het vooral Ali, Fatima, Mo en Soraja die ons bedreigden, maar die zitten nu veelal terminaal in de bijstand met een tweede huis in Turkije of Marokko.

Nu zijn de Pjotr's en de Zuzanna's de Sjaak als mikpunt voor ons ongenoegen.

Dat allemaal omdat we het nog steeds niet aandurven om de Joden overal de schuld van te geven, maar dat komt ook wel weer.

Maar hebben die mensen de Europese Unie bedacht die wil dat arbeiders vrijelijk over het continent bewegen?

Gemeenten en UWV
Uiteraard komen in dit spel ook de gemeenten en het UWV voor. De vraag wordt gesteld of zij verzaken bij het bij supermarkten dumpen van werklozen. Dat is toch hun taak? Okay niet in die woorden, maar het komt er wel op neer wat Jurgen van de NOS oppert.

Enne... waarom komen de Jumbo's, AH's, Aldi's, Dirk's, Deka's, Lidl's enzovoort niet zelf naar die kaartenbakhouders toe om vakkenvullers te scoren?

Jongeren
Dan de jeugd van tegenwoordig. Is die ook al te beroerd om voor de duivel te dansen?
Komt die niet meer op die A4'tjes die bij supermarkten hangen 'medewerkers vulploeg gezocht' af?

De woordvoerder van de brancheorganisatie CBL geeft aan dat het nachtelijk vakken vullen nu eenmaal zo is gegroeid en tjsa daar kun je geen jongeren voor inzetten. Bovendien beweert hij dat door de aantrekkende economie jeugd veel meer te kiezen heeft onder de (bij)banen. Waarom dan zoiets als vakken vullen? Dat is niet 'vet' en daar ga je niet van 'shinen'!

Desondanks struikel je vaak over de jongens en de meisjes als je met je winkelwagentje door de paden manoeuvreert. Of zien we dat verkeerd?

Meer dan een miljoen aan de kant
We worden al een behoorlijke tijd wijs gemaakt dat er meer dan een miljoen mensen aan de kant zitten die willen werken. Misschien is dat ook wel echt zo. We zouden dat eens aan brieven-aan-Mark-Rutte-schrijvende Noortje van Lith moeten vragen. Of aan de WijStaanOp-beweging en mevrouw Lucille B-E-R-N-A-R, nee B-A-R-N-E-L, nee B-E-N-N-E-R, oh nee W-E-R-N-E-R.

Volgens Dennis Wiersma krijgen al die mensen geen kans om de handjes te laten wapperen in de supermarkt doordat we veel te gemakkelijk Polen naar binnen harken.

Last and also least: de uitkeringstrekkers a.k.a. labbekakkers
Jurgen van den Berg van de NOS is er in elk geval uit: het zijn de vermaledijde mensen met een uitkering die te beroerd zijn om vakken te vullen. Dat matcht ook met de artikelen die zijn collega's op de redactie op het internet hebben geplaatst.

Jurgen verdient zijn zure euro's door praatjes te maken op de nationale radiozender en draagt daarvoor keurig belastingen af. Een deel daarvan gaat naar de labbekakkers die maar niet vooruit te branden zijn.

Waarom wil die verrekte Dennis Wiersma daar nou ook niet wat van wil zeggen. Is toch God betert een VVD'er of niet dan?
Maar Dennis zegt alleen dat onder de mensen in de bijstand velen zitten die maar al te graag vakken willen vullen. Lang niet alle bijstandsgerechtigden zijn werkloze ingenieurs en hoogopgeleide tandartsen die liever hoogwaardiger werk doen.

Maar punt is dat niemand een kans krijgt in Fabeltjesland en dat komt allemaal door die Polen!


Polen

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie