Volg de sensatie: Senzer

René Niks | ex-directeur Senzer
René Niks
ex-directeur Senzer
WEGGESTUURD!

Volg de sensatie: Senzer Helmond

9 juni 2019 | Bij Senzer, het werkbedrijf voor Helmond en De Peel, rommelt het. Al jaren sijpelen klachten van cliënten door, maar eind vorig jaar roerden zich ook de eigen medewerkers. Dat leidde ertoe dat directeur Arbeidsintegratie René Niks moest vertrekken. Daaromheen is er nogal wat schimmigheid te zien.

Verder zit het werkbedrijf met een forse korting op de bijdrage van het Rijk in de maag en moet men alert blijven om voldoende werk aan te trekken, wat onder druk lijkt te staan.


Hieronder komen aan de orde:

- Wat is Senzer?
- De verantwoordelijke wethouders
- De sensatie
- De kwestie René Niks
- Minder geld van het Rijk
- Minder werk


Wat is Senzer?

Senzer is het resultaat van het fuseren van drie organisaties: Werkplein Regio Helmond (een samenwerkingsverband van regionale sociale diensten van de gemeenten), Werkgeversplein Regio Helmond (initiatief van en voor werkgevers) en de Atlant Groep (arbeidsintegratie en sociale werkvoorziening). De nieuwe organisatie is het werkbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel.


De verantwoordelijke wethouders

E. de Vries, voorzitter - gemeente Helmond
J.P. Spoor - gemeente Asten
W.C.P. Steeghs - gemeente Gemert-Bakel
M.M. Schlösser, secretaris - gemeente Deurne
G.T. Buter - gemeente Laarbeek
T.C.W. Maas - gemeente Someren
P.J. Looijmans - Geldrop-Mierlo


De sensatie

Al jaren zijn er geluiden over misstanden bij Senzer, maar in december 2018 escaleert het. Dan is er sensatie rond directeur Arbeidsintegratie René Niks. De ondernemingsraad en tientallen medewerkers eisten zijn vertrek en hij werd op non-actief gesteld.

Minder geld
Op het vlak van de bedrijfsvoering zijn er zorgen over de kortingen die het Rijk aan Senzer oplegt.

Minder werk
Eén van de klanten zet minder werk uit bij Senzer. Daardoor moet een van de werkplaatsen van Senzer worden gesloten.


De kwestie René Niks

Er heerste binnen Senzer brede onvrede over Niks. Hij zou mensen schofferen en bij speciale trainingen zouden medewerkers huilend zijn weggelopen. De manier waarop ze van hem voortaan met cliënten zouden moeten omgaan, beviel hen totaal niet. Een petitie door de Ondernemingsraad opgesteld werd ondertekend door tientallen medewerkers, waaronder leidinggevenden. Men vond dat René Niks weg moest.

Niks werd op non-actief gezet en zijn taken werden tijdelijk overgenomen door algemeen directeur René Walenberg. Die stelde ook een onderzoek in naar de signalen rond Niks.

Medewerkers klaagden bij de FNV en CNV
Ook de FNV heeft zich ermee bemoeid naar aanleiding van aan de vakbond gestuurde klachten over Niks door medewerkers van Senzer. Ook de CNV werd met klachten over Niks benaderd.

Vragen 50PLUS Helmond
Op 21 december 2018 probeerden Frans Mol en Jan van Aert van 50PLUS Helmond via kritische vragen er achter te komen hoe het zover heeft kunnen komen en vroegen zij zich af of de algemeen directeur Walenberg wellicht steken had laten vallen. Op 15 januari 2019 scheept het college van Helmond de vragenstellers af met een mededeling over een lopend onderzoek een mededeling over een lopend onderzoek.

Senzer onderhandelde met René Niks
Terwijl er een onderzoek van algemeen-directeur René Walenberg zou lopen naar het gedrag van René Niks, lezen we dat er met de afgedankte directeur Arbeidsintegratie werd onderhandeld. Dat is opmerkelijk; onderhandelen terwijl een kwestie nog niet is onderzocht!

Niks weg bij Senzer
In februari wordt bekend dat René Niks vertrekt bij Senzer. We lezen niets over het onderzoek. Wel is er sprake van een vertrekpremie, maar om hoeveel geld het gaat willen Senzer en de voorzitter van het dagelijks bestuur (de Helmondse wethouder Erik de Vries) niet bekendmaken, ‘om privacyredenen’.

Aan de slag bij partner Dariuz
Opzienbarend is het als later in februari bekend wordt dat René Niks aan de slag gaat bij een partner van Senzer. Per half maart gaat hij aan de slag bij zakelijk partner Dariuz in Eindhoven. Personeel van Senzer is verbolgen, Dariuz is blij.
Dariuz bestaat sinds 2008 en is deels eigendom van Senzer. De firma werd mede opgericht door de Atlant Groep, de voorloper van Senzer, en heeft ook inhoudelijk zakelijke banden met het werkbedrijf: Dariuz adviseert Senzer op het gebied van sociaal beleid.
Het is duidelijk dat René Niks is opgeruimd door hem bij een partner als organisatielijk naar binnen te schuiven, maar Dariuz directeur Michael Eichelsheim (en niemand) zal dat natuurlijk toegeven. Volgens hem was er al een tijd een vacature, heeft er een zorgvuldige selectieprocedure plaatsgevonden en paste Niks ‘perfect binnen het profiel’. „Wij zijn heel blij met zijn komst.” Ja, ja!


Minder geld van het Rijk

In totaal krijgt Senzer dit jaar 7,2 miljoen euro minder geld van het Rijk dan vorig jaar voor uitkeringen en het aan het werk helpen van werkzoekenden. Senzer kan dit nu nog opvangen vanuit de eigen reserves, maar hoe lang nog?

Daarom is Senzer van plan om de gemeenten te vragen (een deel van) de gemeentelijke bijdragen met ingang van 2020 met 2,5 procent te verhogen.

Het college van Geldrop-Mierlose ziet dat niet zitten en heeft dat aan Senzer laten weten.

Het is veel te makkelijk om nu al bij de gemeenten aan te kloppen. Senzer moet eerst maar eens laten zien hoe ze er voor gaan zorgen dat meer mensen een baan vinden. Want meer uitstroom is nog altijd de beste manier om te bezuinigen.

Het Rijk kijkt naar de arbeidsmarktsituatie. En die is in onze regio nog beter dan in de rest van Nederland. En dus gaat het Rijk ervan uit dat Senzer meer mensen uit de uitkering kan krijgen en er dus ook minder geld nodig is.
Wethouder Marc Jeucken (CDA) - gemeente Geldrop-Mierlo

Wat later sluiten de andere gemeenten zich bij deze opstelling aan. Een team van ambtenaren uit de zeven gemeenten gaat onder leiding van de nieuwe Senzer-directeur Marion van Limpt (opvolger van René Walenberg) goed in de keuken kijken bij het werkbedrijf.

Duidelijk moet worden aan welke knoppen we zouden kunnen draaien.
Voorzitter dagelijks bestuur wethouder Erik de Vries (SP) - Helmond.

Waarschijnlijk zal Senzer ook moeten kijken of de eigen organisatie efficiënter kan worden ingericht met eventuele negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid bij het werkbedrijf.

Zo'n waarschuwing is misschien ook wel gedaan om de medewerkers bang te maken zodat ze bij de aanstaande nieuwe directeur Arbeidsintegratie (opvolger van René Niks) niet gaan lopen zaniken.


Minder werk

Er leefden onder meer bij SP Helmond zorgen naar aanleiding van de berichtgeving over de sluiting van Blikhalm 1. Daar wordt gewerkt aan kinderzitjes voor het bedrijf Dorel Juvenile (denk aan de Maxi Cosi).

De productie voor Dorel loopt terug bij het werkbedrijf.

In 2018 ging het om 450 fte, dit jaar om 400 fte en volgend jaar om 350 fte
Paul Verbakel, directeur Werk en Participatie van Senzer.

De daling heeft vooral te maken met een verminderde vraag naar kinderzitjes, maar ook met verplaatsing van productie naar andere landen.

De Lonneke Maráczi van SP Helmond heeft op 14 maart 2019 vragen gesteld en op 9 april antwoord van het college gekregen. Daarbij lijkt het erop dat zorgen niet nodig zijn omdat er ander werk is, onder meer door groei bij Bavaria.

Berichtgeving

Senzer: koninkrijkjes in een duiventil
Algemeen Dagblad
4 juli 2019

Senzer, raadsvragen
SP Helmond
3 juli 2019

Roer gaat om bij Senzer na affaire rond directeur Arbeidsintegratie
Algemeen Dagblad
2 juli 2019

Senzer-baas René Walenberg: ‘Ons verhaal ligt vaak genuanceerd’
Eindhovens Dagblad
4 juni 2019

Senzer-baas René Walenberg: ‘Afgelopen jaar verdomd hard gewerkt’
Eindhovens Dagblad
4 juni 2019

Gemeente Deurne en Senzer verlengen samenwerking met vijf jaar
Deurne Media Groep
29 mei 2019

Voorlopig geen extra geld voor Senzer vanuit Helmond en de Peel
Eindhovens Dagblad
23 mei 2019

Helmond gaat zelf inwoners helpen die amper aan werk komen
Eindhovens Dagblad
22 mei 2019

Werkbedrijf Senzer loopt nog meer miljoenen mis en vraagt meer geld aan gemeenten, Geldrop-Mierlo vindt dat te voorbarig
Eindhovens Dagblad
22 mei 2019

Someren werkt samen met Senzer
Eindhovens Dagblad
5 april 2019

Weer minder kinderzitjes van Senzer in Helmond
Eindhovens Dagblad
19 maart 2019

Afdeling van Dorel gaat sluiten, SP stelt vragen
SP Helmond
14 maart 2019

Marion van Limpt nieuwe algemeen directeur Senzer in Helmond
Eindhovens Dagblad
1 maart 2019

‘Transfer’ van Senzer-directeur Niks valt slecht bij personeel in Helmond
Eindhovens Dagblad
27 februari 2019

Directeur René Niks weg bij werkbedrijf Helmond-Peel
Eindhovens Dagblad
4 februari 2019

Rechter stelt Universiteit van Maastricht in het gelijk: Senzer moet alsnog naheffing betalen
Eindhovens Dagblad
29 januari 2019

Senzer en René Niks onderhandelen
Eindhovens Dagblad
10 januari 2019

Kritische vragen 50Plus Helmond over crisis bij Senzer
Eindhovens Dagblad
21 december 2018

FNV: ‘Situatie bij Senzer in Helmond is zorgelijk’
Eindhovens Dagblad
21 december 2018

Directeur werkbedrijf Helmond-Peel op non-actief
Eindhovens Dagblad
20 december 2018

Senzer-directeur: ,,Ik geef geen vijf centen voor dit systeem”
Algemeen Dagblad
22 november 2018

Regio boos om korting 4,2 miljoen
Eindhovens Dagblad
22 november 2018

Klokkenluidster verliest rechtszaak tegen gemeente Helmond en Senzer
Eindhovens Dagblad
20 april 2018

Vernieuwde samenwerking gemeente Laarbeek en Senzer
Mooi Laarbeek
21 september 2017

Onder druk werken met een beperking bij Senzer
Burgerpartij Transparant Deurne
28 mei 2017

Intensieve samenwerking leidt tot nieuw ‘merk’ Senzer
Emerce
20 oktober 2016