Onzalig plan bijstand lijkt uit koker van Zutphen te komen

< dossier Zoekmaand Zutphen/Lochem

Onzalig plan bijstand lijkt uit koker van Zuphen te komen

Gisteren vroeg ik mij nog af uit welke koker het onzalige plan kwam voor een zoekmaand voor nieuwe aanvragers van algemene bijstand in Zutphen en Lochem. Uit die van Annelies de Jonge (wethouder Werk en Inkomen Zutphen) of Ingrid de Pagter (wethouder Werk en Inkomen Lochem) of allebei? Dezelfde dag nog lijkt het antwoord daarop: het is van Annelies De Jonge van Zutphen, al langer de meest dominante gemeente van de twee.

Ray Heijder

Mijn conclusie trek ik uit de correspondentie die gisteren op Twitter op gang kwam tussen de Zutphense wethouder Werk en Inkomen en mij. Uit de reacties op mijn Twitter-berichten kan ik opmaken dat zij de drijvende kracht is achter het idee dat in potentie kan leiden tot het overtreden van de Participatiewet. Duidelijk is dat ze het opneemt voor het idee en ze spreekt al van ‘de nieuwe situatie!’

Opmerkelijk overigens dat een wethouder publiekelijk in conversatie gaat met een burger. Dat komt niet vaak voor op gevoelige onderwerpen. Een unicum dus, dat eerlijk gezegd wel getuigt van enige lef van De Jonge. Dat moet en wil ik haar in elk geval wel nageven.


Narcistisch gaslighten

Annelies de Jonge brengt een treffend voorbeeld aan het licht van het narcistische ‘gaslighten’ waar ik het de laatste tijd vaker naar verwijs. Dit is het verrichten van negatieve handelingen gericht op een ander om deze uit balans te brengen (en in ultieme vorm gek te maken) door vervolgens te veinzen dat er helemaal niets aan de hand is en het waarschijnlijk moet liggen aan de onjuiste waarneming van die ander.


Deel gemeenteraad is tegen

Het goede nieuws is dat een deel van de gemeenteraad mordicus tegen het idee is.

Hopelijk ontstaat er een meerderheid die dat is in zowel Zutphen en Lochem en wordt het plan de nek omgedraaid.

Gebeurt dat laatste niet en komt die zoekmaand er toch, dan zal BurgerkrachtCentraal zeer zeer sterk maken voor het toetsen of de Participatiewet wordt geschonden of ondanks de zoekmaand ongeschonden blijft. Dat laatste is denkbaar als aan heel strikte burgervriendelijke protocollen wordt voldaan. BurgerkrachtCentraal heeft kennis en expertise om die protocollen op te stellen en de gemeenteraden assisteren.

Maar het veiligst is als de zoekmaand totaal niet doorgaat!


De Twitter correspondentie met Annelies de Jonge

Een toch wel belangrijk Twitter-draadje omdat er van beide kanten wat beloften worden gedaan (als je dat zo mag noemen althans).

De Twitter correspondentie met Annelies de Jonge

De Twitter correspondentie met Annelies de Jonge

De Twitter correspondentie met Annelies de Jonge

De Twitter correspondentie met Annelies de Jonge

Een reactie plaatsen