Gemeente Almelo

Met best practice gemeente Enschede iets verderop, hebben we goede verwachtingen van de (ook Twentse) gemeente Almelo. Dat gaat helaas heel erg tegenvallen. Terwijl Enschede uitblinkt in de online informatievoorziening over de algemene bijstandsuitkering, doet Almelo compleet het tegenovergestelde: minimalisme.

Groeimarkt

Laten we eerst eens kijken tegen welke maatschappelijke achtergrond we de informatievoorziening van de gemeente Almelo beoordelen. In deze gemeente stijgt het aantal bijstandsgerechtigden harder dan gemiddeld in Nederland. Er is zelfs een groei te zien als er elders in het land een daling is. Daarnaast komen in Almelo mensen moeilijker uit de bijstand dan in andere gemeenten.

In deze 'groeimarkt' kampt de gemeente met tekorten die met moeite worden aangevuld. We lazen daarover al in december vorig jaar in de krant Tubantia:
Meer mensen in de bijstand, extra kosten voor gemeente Almelo

Minimalisme

Wat Almelo misschien ongewild aantoont, is dat het aantal mensen in de bijstand in elk geval niet groter wordt door uitgebreid over de sociale voorziening te informeren. Op almelo.nl komen we wel snel uit op wat voor informatie door moet gaan via de link op de homepage 'Uitkering, werk en bijstand' en vervolgens 'Uitkering aanvragen'.

We krijgen niet meer dan een link 'Eerst inschrijven bij Werk.nl'. Die stap heeft overigens wel het voordeel dat hierbij de cruciale meldingsdatum wordt vastgelegd. Die datum is formeel namelijk de ingangsdatum van uitbetaling van de uitkering (niet de datum aanvraag).

Verder blijven we verstoken van informatie over de bijstandsuitkering en de afhandeling van de bijstandsaanvraag. Bij 'Meer informatie' worden we afgescheept bij de minimale mededeling:

Sociale zaken is voor meer informatie telefonisch bereikbaar via (0546) 54 17 89.

That's it! Over het voorschot op de bijstandsuitkering hoeven we het dan al helemaal niet te hebben.

We maken nog een uitstapje naar Werkplein Twente. Daar vinden we ook geen informatie, maar wel de mededeling:

De procedure omtrent de aanvraag van een Bijstanduitkering is per gemeente verschillend. Informeer bij uw gemeente voor de specifieke informatie en regelingen.

Conclusie

De conclusie die we over de online informatie over de bijstandsuitkering van de gemeente Almelo is net zo bedroevend als het tempo waarin we deze kunnen trekken. Minimalisme troef! Dat in een gemeente waarin het aantal mensen die een bijstandsuitkering nodig hebben alleen maar groeiende is. En dat onder de rook van de best practice gemeente Enschede (als de wind noord-west staat).

Participatiewetteloos


Datum
9 oktober 2018


Type organisatie
Gemeente


Website
almelo.nl