Gemeente Rheden

Onze online consultatie bij de gemeente Rheden wordt een bliksembezoekje, zo zal blijken. Dat heeft dan weer het voordeel dat we tijd over houden voor een heerlijke wandeling in haar achtertuin met als hoogtepunt de Posbank. Een vluggertje, maar hoe dat zo?

Als snel komen we erachter dat de gemeente op Rheden.nl verwijst naar de website van de Rijksoverheid. Op zich niets mis mee als het om generieke informatie gaat die 380 keer door heel Nederland geldt.

Aanvraag bijstandsuitkering

We kunnen nog wel bepalen hoe een belanghebbende een bijstandsuitkering moet indienen.

Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering vult u de Melding Bijstandsuitkering (online formulier) in. Heeft u een partner, dan vult u het formulier altijd samen in.

Maar over de gemeentespecifieke afhandeling van de aanvraag lezen we niets. Nu maar hopen dat die dan geheel volgens de informatie van het Rijk verloopt, alsmede conform de Participatiewet. We kunnen dat niet beoordelen.

Wel maken we ons op basis van diverse inside information behoorlijk zorgen over de totale uitvoeringspraktijk Participatiewet bij de gemeente Rheden. Dat rommelt aan allerlei kanten en gaat later nog een interessant punt van onderzoek door BurgerkrachtCentraal worden. We hebben alvast concreet bewijsmateriaal daarvoor.

Maar voor nu, meer online informatie over de aanvraag bijstand en de afhandeling van de aanvraag hebben we helaas niet om te keuren.

Het voorschot

Gelet op het bovenstaande kunnen we al helemaal niet verifiëren hoe er omgesprongen wordt met artikel 52 van de Participatiewet, het voorschot op de algemene bijstand. Waarschijnlijk niet goed aangezien dat meestal het geval lijkt te zijn als er niet over wordt gecommuniceerd op de gemeentelijke website. Zie bijvoorbeeld bij Apeldoorn, Epe en Brummen.

Conclusie

Door gebrek aan online transparantie en het slechts doorverwijzen naar informatie van de Rijksoverheid, kunnen we geen oordeel treffen over betrouwbaarheid van de gemeente Rheden. Daarom vinden we haar uit voorzorg maar onbetrouwbaar en participatiewetteloos.

Participatiewetteloos


Datum
8 oktober 2018


Type organisatie
Gemeente


Website
rheden.nl