Signaleren over RadarGroep of meer dan dat?

< Startpagina < Awareness RadarGroep

Signaleren over RadarGroep of meer dan dat?
Signaleren over RadarGroep of meer dan dat?

11-02-2018 – Vandaag kreeg ik van een raadslid van PvdA Almere de opmerking dat de artikelen in deze blogserie oppervlakkig zijn en niet op concrete voorbeelden ingaan bij één of meerdere gemeenten. Dat klopt ook, want aan het begin van de reeks doe ik eerst een algemene verkenning. Het is niet logisch om vanuit het niets de diepte in te gaan, maar verdieping komt zeker nog.

Door Ray Heijder

Het is in mijn eerste opzet niet de bedoeling om met concrete voorbeelden exact aan te tonen wat RadarGroep doet en wat mogelijk laakbaar zou zijn. Het gaat mij er vooral om dat we de algemene hand en geest van Radar gaan herkennen en hoe die ook vele andere bedrijven met financieel winstoogmerk vrijgeleide geeft om ons sociaal budget op te maken, geld dat we als volk eigenlijk zo hard nodig hebben.


Punt van aandacht:
Hou er rekening mee dat Radar in de meeste gevallen waar het er echt om gaat niet onder die naam opereert. Daardoor zal het aanwijzen van concrete negatieve sporen van het bedrijf alleen nog maar moeilijker zijn. Radar komt alleen als een engels des lichts in the picture.

Laten we met elkaar effectiever terug proberen terug te linken naar de werkelijke boosdoeners bij sociale vraagstukken die maar niet opgelost lijken te kunnen worden.


Signaleren of ook echt iets doen?

Behalve van PvdA Almere kwam er vandaag een reactie van de Almere Partij / OPA. De vraag was of ik alleen van plan ben om te signaleren of ook echt wat ga doen aan de misstanden.

Het is zeker niet de bedoeling om alleen maar te signaleren. Wat hebben we daar nou aan? Maar ik wil met BurgerkrachtCentraal niet verder proberen te springen dan de polsstok lang is.

Wat zou ik kunnen doen, terwijl ik geen mandaat en budgetrecht heb? Niets! Dat is nu juist wat de gemeenteraden WEL hebben en helaas steeds vaker en meer laten afnemen door commerciële externen!

Waar ik op speculeer, is het volgende:

De blogs moeten naar het licht brengen wat nu nog in het duister is of in nevelen gehuld. Dat moet er toe leiden dat kritische burgers en zeker raadsleden alerter worden op wat commerciële partijen doen:
het opmaken van sociale budgetten terwijl het geld zo hard nodig is voor het volk.

Alleen al dat bewustzijn zal het voor de partijen die op financiële winst uit zijn al moeilijker maken. Dat zou een eerste overwinning. Wat er meer mogelijk is, is koffiedik kijken.


Grote wens:
Uiteindelijk hoop ik met BurgerkrachtCentraal tot een gezamenlijke entiteit te komen met raadsleden, bijvoorbeeld in de vorm van een vereniging of coöperatie, om verder tot bewustzijn te komen en echte burgervriendelijke oplossingen te creëren en de geldstroom richting het commerciële netwerk van adviespartners van de overheid (met Radar) af te knijpen.


Bolwerk RadarGroep

Na vandaag kijk ik eerst naar de omvang en reikwijdte van de RadarGroep, zeg maar gerust een bolwerk dat tentakels heeft in het gehele sociaal domein. Ook bij jou in de gemeente? Grote kans dat dit zo is ja.

De bedoeling van deze blog is om je een indruk te geven van de kolos waarmee we te maken hebben. We moeten niet onderschatten hoezeer dit bedrijf met financiële winstdoelstellingen zich invreet in de samenleving, met een zweem van sociaal engagement die ons afleidt. Bovendien neemt het strategische posities in bij de (lokale) overheid waar we misschien niet zo blij mee moeten zijn.

Het in elk geval zichbare deel van de RadarGroep is dat waar het commerciele bedrijf ook zelf over informeert. RadarGroep bestaat uit: RadarAdvies, RadarVertige, RadarPersoneel, Seinpost AdviesbureauStade Advies en RadarEurope.

In de komende zes blogs in deze serie behandel ik ze stuk-voor-stuk. Hiervan reeds verschenen:

  1. RadarAdvies en de mythe van complexiteit