Tegenprestatie, hoe vaak en hoe lang?

TegenprestatieTegenprestatie, hoe vaak en hoe lang?

4 december 2019

Als je in de bijstand zit, kan jouw gemeente je opdragen om een tegenprestatie te leveren voor je uitkering. Let op: 'opdragen' en dat gaat verder dan het je alleen vragen. Maar ook 'kan', dus niet noodzakelijkerwijs 'zal'.

Hoe vaak en hoe lang eigenlijk? Die vraag kregen we van een volger van BurgerkrachtCentraal.

Er wordt de laatste tijd een heleboel geroepen en geschreeuwd over de tegenprestatie. Ook veel uit de lucht gegrepen. Laten we eerst maar eens kijken wat de landelijke wet erover zegt, de Participatiewet.


De Participatiewet zegt...

De Participatiewet zegt weinig over de tegenprestatie! Daar kijk je misschien van op.

De wet zegt dat elke gemeente er beleid voor moet opstellen en uitvoeren. De gemeente moet het beleid officieel vastleggen in een verordening.

De tegenprestatie is volgens de landelijke wet:

naar vermogen door het college opgedragen onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten die worden verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

That's all! De nadere invulling wordt dus vrijgelaten aan elke gemeente.


Hoe vaak en hoe lang?

Op de vraag 'hoe vaak en hoe lang moet ik tegenprestatie leveren als mij die wordt opgedragen?' geeft de landelijke wet, de Participatiewet, dus geen antwoord. Daarvoor moet je bij je eigen gemeente zijn.

Als je gemeente er niets over zegt (bijvoorbeeld op haar website) dan moet je het in elk geval terug kunnen vinden in de verplichte verordening van jouw gemeente.

Dat een verordening lezen nou niet echt een pretje is, vraagt erom dat de gemeente netjes en begrijpelijk informeert over de tegenprestatie.

ONDERDEEL VAN

DE WET

Participatiewet

  1. Artikel 7:1c
  2. Artikel 8a:1b
  3. Artikel 9c

Reacties zijn welkom

Ze worden eerst gecontroleerd door BurgerkrachtCentraal voordat ze zichtbaar worden.

Geen zorgen, jouw e-mailadres wordt niet getoond op de website en door BurgerkrachtCentraal niet aan derden verstrekt.

Plaats een reactie