Maatschappelijke zaken HBEL

De vier Gooise gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren hebben de handen ineengeslagen voor maatschappelijke zaken. Maar of dat nou zo'n succes is... Voor wat betreft de online informatievoorzieningen voor de bijstandsuitkering bij lange na (nog) niet. Wij treffen een situatie aan die we beschamend vinden voor de uitvoeringspraktijk van de Participatiewet. 

We krijgen in alle vier gemeenten te maken met een gezamenlijk online initiatief, het Advies- en Informatiepunt. De afbeelding in de kop van de pagina's op deze website doet vermoeden dat de gemeente Huizen de kartrekker is (centrumgemeente). Dat is niet onlogisch, want zij is naar aantal inwoners gemeten de grootste in het kwartet.

Toeleiding

Op zich prima dat gemeenten samenwerken en een collectieve website (zoals hier www.adviesinformatie.nl) aanbieden. Maar dan moet vanuit de afzonderlijke gemeentelijke websites de toeleiding wel in orde zijn. Dat is redelijk het geval, als je maar niet op de zoekfunctie vertrouwt.

Huizen
Via 'Werk en inkomen' > 'Inkomsten' kom je terecht bij het adviesinformatie.nl. Zoek je op 'uitkering', 'bijstandsuitkering' of 'bijstand' dan kom je er ineens achter dat je de bijstandsuitkering moet aanvragen bij Werk.nl.

Blaricum, Eemnes en Laren
Op de website van deze drie gemeenten klik je op 'Zorg en ondersteuning'. Klik je vervolgens op 'Werk en inkomsten' dan kom je op adviesinformatie.nl.

Zoeken op 'uitkering', 'bijstandsuitkering' of 'bijstand' doe je op de websites van alle drie gemeenten beter maar niet. Je treft dan allerlei bestuurlijke informatie aan waar je als aanvrager van een bijstandsuitkering niets aan hebt.

Het advies- en informatiepunt

Eenmaal op het advies- en informatiepunt aangekomen, gaat het mis. We doen verwoede pogingen om informatie over het aanvragen van een bijstandsuitkering te vinden. Het meest logische is kiezen voor de rubriek 'Werk en inkomsten'. Vervolgens kiezen we 'Inkomsten'.

Het verhaal biedt geen informatie, daarom klikken we op 'Wat kan ik doen als ik het daarmee niet redt?'

Daar schieten we niets mee op.

Dan maar zoeken op de homepage met de zoekfunctie op 'bijstand'. Dat ben je zeker in Blaricum, Eemnes en Laren niet gauw geneigd te doen nadat je op de gemeentelijke website alleen maar onbruikbare resultaten kreeg.

Zoeken op 'bijstand' levert ineens de link naar Werk.nl op en de mededeling dat daar de bijstandsuitkering kan worden aangevraagd.

Kijk je over die link heen dan kom je bij de link 'Bijstand' en die leidt wel naar wat meer informatie over de bijstandsuitkering. Die is helaas uitsluitend generiek van aard en zegt niets over de gemeentespecifieke aanpak. Daar is dan overigens weer niets over het daadwerkelijke aanvragen te vinden (ook Werk.nl wordt niet genoemd).

Geen informatie

Eigenlijk biedt het advies- en informatiepunt geen online informatie over de bijstandsaanvraag en de afhandeling daarvan. In zo'n situatie kunnen we informatie over het voorschot (artikel 52 Participatiewet) doorgaans helemaal wel vergeten.
Inderdaad, het aspect voorschot wordt totaal niet genoemd.

Conclusie

Inwoners van de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren die een bijstandsuitkering willen aanvragen, hebben niets aan het Advies- en informatiepunt Maatschappelijk zaken HBEL. BurgerkrachtCentraal vindt dit beschamend voor de uitvoeringspraktijk van de Participatiewet. We kunnen dan ook niet anders dan de vier Gooise gemeenten met hun samenwerking de kwalificatie schaamteloos toekennen.

Maatschappelijke Zaken Huizen Blaricum Eemnes Laren

Kwalificatie
Schaamteloos


Datum beoordeling
22 oktober 2018


Type organisatie
Samenwerking


Website
www.adviesinformatie.nl


Betrokken gemeenten
Huizen
Blaricum
Eemnes
Laren