4 gedachten over “Jij zult straks ook vreten uit een krat!

 1. “…. De Messiaanse visie lijkt verdwenen te zijn. Jeruzalem wordt als een hoer beschreven, waar alleen vroeger ooit rechtvaardigheid te vinden was. Nu heult zij met een clique moordenaars (ratzachim), omdat de leiders van het volk meewerken om de zwakkeren in de samenleving stelselmatig de grond in te boren (1:21). Daarom zal God Jeruzalem louteren en zorgen dat zij weer een stad van rechtvaardigheid wordt als voorheen (1:25-26). Zion zal door het invoeren van rechtvaardigheid verlost worden (1:27) want de huidige situatie is voor God totaal onverteerbaar: de leiders van het volk hebben de wijngaard van de armen voor hun eigen doeleinden gebruikt, het eigendom van de armen is te vinden in de huizen van de rijken!

  Met deze aantijging refereert Jesaja aan de belangrijke Thorawetten die bepalen dat de hoeken (of randen) van het veld altijd ongeoogst moeten blijven ten bate van de armen, de weduwen, de wezen en de vreemdelingen, wetten die kennelijk niet nageleefd werden door de rijke landeigenaren van zijn eigen tijd (Lev. 19:9-10, Deut. 24:19-22)….”

  ‘…… Hoofdstuk 5 werd volledig gewijd aan de gelijkenis tussen Jeruzalem en een wijngaard die God ooit met zorg geplant had. Nu zal Hij die volledig vernietigen, omdat hij goede druiven (lees: ‘recht’) als Zijn oogst had verwacht, maar in plaats daarvan stinkende druiven kreeg (lees: ‘onrecht’). God verwachtte ‘rechtsbetrachting’ van Jeruzalem maar kreeg alleen ‘rechtsverkrachting’ (5:7)! Toch zal Gods heiligheid getoond worden in de heiligheid van zijn gerechtigheid (nkdasj b’tzedeka, 5:17). Jesaja vervolgt dit thema in hoofdstuk 5 met het hekelen van de ongebreidelde acquisitiewoede van de rijken, want ‘ze kopen zo veel huizen en velden naast elkaar totdat er geen plek meer over is op aarde’ (5:8)….. ‘

 2. Pfff… dat is zwaar wat Burger SDG schrijft. Als dat in je voedselpakket zit, moet ‘m met de auto ophalen, die je dan waarschijnlijk ook al niet hebt.

  Ik hou het maar op het simpele “God zegt: kom nu tot mij, niet wanneer je alles op een rijtje denkt te hebben”.

  Pff, zo eentje ben ik niet zo lang geleden ook tegengekomen, die niet alleen God zo uitstellend behandelde, maar ook mij. Niet te doen zo iemand.

 3. Ray, ik ben het verschrikkelijk met je eens. Ik vrees alleen dat deze overheid rücksichtslos mensen laat verrekken als er morgen geen voedselbanken meer zouden zijn. Deze overheid heeft er juist baat bij als hongerige landgenoten sterven. Dan is de afschrikkende werking compleet.

 4. Rob, dat ben ik vervolgens weer met jou eens. We zitten in één grote bubble van leugens, wat de overgrote meerderheid van het volk ook wil! Politiek, overheid, media en commercie worden daarin de vrij hand gegeven. We schreeuwen om de waarheid, maar eigenlijk willen we die helemaal niet. We kiezen steeds een regering die ons voorliegt en nemen ons elke vier jaar voor om het helemaal anders te doen. We zijn verslaafd aan de leugen. Vergelijk het met seks-, gok-, drank- en drugsverslaafden: er komt altijd een moment van berouw waarbij het voornemen is het echt anders te gaan doen, maar als het puntje bij het paaltje komt, vervalt men weer in het oude patroon.

  Er zijn enkelen onder het volk, mensen zoals jij en ik, die het zien en het zouden willen veranderen en de massa tot bewustwording van de heilloze weg willen aanmoedigen. Maar we zijn roependen in de woestijn omdat we ergens aan appelleren waar mijn blind voor wil blijven. Het is paradoxaal, maar helaas niet anders.

Een reactie plaatsen