Werken zonder loon is doodgewoon

Slavenhandel anno 2018
Slavenhandel anno 2018

Het verwerpelijke werken zonder loon blijft de kop opsteken. De roeptoetercampagnes van de Socialistische Partij (SP) en de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) ten spijt. Ook ondanks het (veronderstelde?) toezicht door de Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werken zonder loon is doodgewoon, maar het blijft een schande in de BV Nederland.

Door Ray Heijder, sociaal burgerrechercheur

Maar werken zonder loon zouden we toch niet meer doen? Werken moet toch lonen, dat zegt zelfs veldmaarschalk Mark Rutte. Hij vindt dat betaald werken de beste manier is om uit de problemen te blijven (of eruit te komen).

Klopt, maar er is weer eens een  slimme, perverse truc bedacht door de overheid:

ACTIVERING


Genezingsproces

Mensen die wat langer geen werk hebben, worden eigenlijk als ziek gezien. Uiteraard zeggen we dat niet hardop. Het heet dan grote afstand tot de arbeidsmarkt, want dat is de politiek correcte aanduiding.

Maar wie wil er als werkgever nou (volledig) betalen voor een medewerker met mankementen? Niemand, want zelfs al gaat het om een sociale onderneming, er moet wel geld worden verdiend. Dat geluid horen we al een tijdje in de wereld van de social enterprise.

Nee, werkgevers zijn uit op de goedkope oplossing voor hetzelfde resultaat. Neem ze dat niet kwalijk, want dat hoort bij goed ondernemerschap, het streven naar continuïteit. Dat ze ook maatschappelijk betrokken moeten zijn en een social return plicht hebben, is de valse leer van de geitenwollen sokken en de overheid.

Een beetje schoenmaker blijft bij zijn leest en gaat voor de business. Toch maar zwichten voor sociaal ondernemen (en daar dan vrome babbels bij hebben in de media) doen de bazen alleen omdat ze niet anders kunnen. Want als de rest het wel doet en jij niet, dan plaats je jezelf buiten de markt. De overheid dreigt daar zelfs openlijk en brutaal mee, bijvoorbeeld op de website van de Prestatieladder Socialer Ondernemen.

Een werkloze kan dan ook geen echte, betaalde baan worden gegund, maar EEN KANS tijdens het meestal hopeloze genezingsproces dat activering heet.


Valse doctrine: activering

Met de term activering kan de misdaad van het laten werken zonder loon worden afgedekt en gelegitimeerd. Het is zelfs genoemd in de Participatiewet. Dat in combinatie met de schimmige, ongedefinieerde beleidsvrijheid die gemeenten is gegeven, maakt dat de betrokken burgers bijna geen kant op kunnen en moeizaam (bijna onmogelijk) hun recht kunnen behalen.

Zelf zou ik DIRECT een onderzoek van de Inspectie SZW aanvragen als ik in een constructie van werken zonder loon zou worden geplaatst door de gemeente. Ook zou ik elke gelegenheid aangrijpen om mijn lotgenoten op de werkplek bewust te maken van het onrecht dat ze wordt aangedaan en hen hulp aanbieden om het aan te vechten.

Hoeveel mensen hebben daar de burgerkracht voo? Weinig en daar maakt de lokale overheid voortdurend misbruik van. De roeptoeteraars die wel de nodige power hebben en zulke mensen zouden kunnen helpen, laten het afweten. Dat zijn onder anderen de Socialistische Partij (SP), de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) en de Nationale Ombudsman. De FNV als voorbeeld, doet maar een beetje alsof (zie hier).


Als mensen bepaald werk kunnen uitvoeren, dan moeten ze daar ook voor worden betaald. Door ze het werk te laten doen, erken je dat men ertoe in staat is. Zou iemand het werk niet kunnen, dan is het een misdrijf om het die persoon te laten doen.


Doodgewoon

Schokkend, verbijsterend dat werken zonder loon doodgewoon is. Nog steeds! De met meer dan HONDERD MILJOEN EURO per jaar in de kracht gezette FNV voert al jaren campagne en bereikt kennelijk niets. Men beweert dat er zelfs een toename is van het aantal meldingen van werken zonder loon.

De voorbeelden blijven zich ook aandienen, zoals nu weer in januari 2018.  Daarvoor gaan we naar Rivierenland.

De overtreders in deze case:

 • Werkzaak Rivierenland
  Deze organisatie beweert talent in Rivierenland in te zetten en aan het werk te helpen. Op basis van hun kwaliteiten, daar zet Werkzaak Rivierenland zich voor in, beweert men. In werkelijkheid komt het voor dat mensen op basis van hun situatie worden ingezet waarvoor niet wordt betaald!
 • Tielse Vrijwilligers Organisatie (TVO)
  Met een zeer bedenkelijke rol in deze case. Sowieso is vrijwilligerswerk in veel gevallen een mooi afgespiegelde misdaad. Vaak is er sprake van verdringing van betaald werk.
 • Ziekenhuis Rivierenland
  Dit ziekenhuis misbruikt mensen door goedkoop gebruik van ze maken. Het is onzin dat zij op werk zouden worden ingezet dat zij niet aankunnen en dat het daarom geen betaald werk kan zijn. Dat argument zou hoogstens geloofwaardig zijn als ze een chirurgische taak kregen. Dat ze dan onderbetaald worden zolang er teveel patiënten overlijden tijdens de operatie zou redelijk zijn.
 • Gemeente Regio Rivierenland
  Er even vanuit gaande dat alle gemeenten in de regio Rivierenland hun werklozen dumpen bij de constructie van deze case. Het zijn de tien gemeenten in de Tielerwaard, de Culemborgerwaard, de Betuwe, de Bommelerwaard en het westen van het Land van Maas en Waal. De deelnemende gemeenten zijn Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel.

De case wordt beschreven op de website Werkzaak en bij  Lokaal Stad Buren.nl.


“Ga door met werken zonder loon”

Zo zou de campagne van de FNV beter kunnen heten. Van deze club hoeven we niets te verwachten. Zelfs niet terwijl er vertegenwoordigers van de federatie in de Werkkamer participeren (samenstelling).
Dat zijn Kitty Jong, Peter Wiechman en Adri den Bakker (plaatsvervanger).

In de WMO-Kamer vinden we ook nog eens de hoogste hotemetoten van de vakbond: Han Busker en Ruud Kuin.

Deze gekkigheid is natuurlijk te gek voor woorden. Maar wat kunnen we anders?

Eigenlijk niets ondanks onze stoere wij-pikken-het-niet-meertjes.

En that’s it? Ja helaas.