Wethouders Annelies de Jonge en Ingrid de Pagter partners in crime?

< dossier Zoekmaand Zutphen/Lochem

Annelies de Jonge en Ingrid de Pagter partners in crime?

Uit de koker van welke van de twee dames Annelies de Jonge (wethouder Werk en Inkomen Zutphen) of Ingrid de Pagter (wethouder Werk en Inkomen Lochem) komt het potentieel misdadige idee van de zoekmaand voor aanvragers van een bijstandsuitkering? Of hebben ze het samen bedacht onder het genot van een kop thee? Kan ook dat ze een gemeente als Apeldoorn naar de kroon willen steken die als zo’n diefstalperiode heeft van ‘slechts’ twee weken. Een hele maand levert zelfs nog veel meer op voor de gemeentekas!

Door Ray Heijder

Ingrid de Pagter moet natuurlijk wel iets hebben om te scoren als opvolger van wethouder Jan Kottelenberg die steken liet vallen bij sociale dienst Het Plein en die vervolgens in april 2017 doodleuk burgemeester werd in de gemeente Neder-Betuwe (that’s how we do it). Ik heb daar destijds nog wat van gevonden. Dat leverde mij nog een schunnig protest op van een aantal hufterige Neder-Betuwse raadsleden die zoiets hadden van:

Waar bemoeit die gast op de Veluwe zich mee?

Het heette toen:

Vanuit de raad is via sociale media vooral verbaasd gereageerd. Gesproken wordt onder meer over flauwekul, gekkigheid en ongewenste bemoeienis.

Het was een aparte ervaring om de neus te steken in een regenteske bijenkorf waar de burger niets te zoeken heeft, laat staan eentje van ver buiten de gemeentegrenzen.


Tekorten

Tussen Zupthen en Lochem boterde het in het gedoe rond Het Plein destijds niet zo. Lochem leek toch een beetje het ondergeschoven zusje van Zutphen. Tja, in de (naar mijn mening) voor lokale democratie slechte ongunstige samenwerkingen en gemeenschappelijke regelingen is er vaak een dominante gemeente die de andere(n) naar de pijpen laat dansen. Ondertussen komt door verlengd en verlegd mandaat het budgetrecht in de knel. Helemaal als externen er ook nog eens mee aan de haal gaan. Waarmee ik niet zeg dat dit laatste voor Zutphen/Lochem opgaat.

In elk geval kwam van underdog gemeenteraad Lochem het verzoek tot een onderzoek naar de rol van de raad en het college van burgemeester en wethouders. De rekenkamercommissie kraakte vervolgens kritische noten.

Of het nu door Het Plein komt of niet, de gemeente Lochem kampt al jaren met tekorten. In augustus van dit jaar lazen we er weer over: Lochem komt miljoen tekort op uitkeringen. Een maand daarvoor vernamen we in de media dat het in Zutphen nog erger is gesteld: Ruim 2,6 miljoen tekort voor Zutphen op uitkeringen.

Zoals vele gemeenten dat deden, klopten Zutphen en Lochem bij het Rijk aan om een extra financiële donatie, maar als die al zou worden toegewezen, dan zeker niet kostendekkend.

En als het niet uit de lengte komt, dan moet het maar uit de breedte komen, moeten Annelies en/of Ingrid hebben gedacht met met onzalig plan van de zoekmaand achter de hand.

Dat plan moet als het wordt doorgevoerd zeker genoeg geld opleveren, want een maand uitkering stelen(!) van nieuwe aanvragers van bijstand kan heel snel aantikken! Per 1.000 aanvragers kan het al gauw een miljoen euro of meer besparing opleveren!


Ach de Participatiewet, who cares?

Dat met het plan bewust de letterlijk juiste interpretatie van de wet wordt geschonden, mag de pret niet drukken. Hoe we daar als wethouders mee weg komen, kijken we bijvoorbeeld af van onze grote Apeldoornse collega wethouder Johan Kruithof. Die is sluw genoeg bij het aanschurken tegen en over de randen van de wet. Vergeet niet dat hij op hoog niveau inspiratie opdoet als lid van de Werkkamer!


Maar we hebben gelukkig de gemeenteraad nog

Toen ik deze week las over het misdadige idee van Zutphen en Lochem en met toevallig de kennis over hetzelfde in Apeldoorn nog vers in het geheugen (De burgerhatende hufterigheid van de gemeente Apeldoorn) schrok ik eerst, maar zag ook gelijk hoop:

De gemeenteraden moeten er nog goedkeuring aangeven!

Gelukkig, nog niet te laat. Direct heb ik de gemeenteraden aangeschreven:
Gaan Zutphen en Lochem een misdaad te plegen?

En ook gelijk de Nationale Ombudsman maar even geïnformeerd aangezien hij zich al eerder met dit soort kwesties heeft beziggehouden:
Tip over mogelijke wetsovertreding Zutphen en Lochem

Als snel, zelfs terwijl het weekend was, kwamen reacties van GroenLinks en PvdA binnen. Dat vind ik zeer bemoedigend, ook al omdat deze fracties ook tegen het onzalige plan lijken te zijn. Mijn hoop is nu dat zij meer krachten weten te verzamelen om in meerderheid vanuit de twee gemeenteraden een veto (‘ik verbied’) uit te spreken over de zoekmaand en daarmee het inslaan op het misdadige pad (schending Participatiewet) te voorkomen.

De invoering van de zoekmaand in Zutphen en Lochem moet worden voorkomen!

Een reactie plaatsen